Επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 3 ξενοδοχείων και 208 παραθεριστικών κατοικιών με σύνολο 1.542 κλίνες και κατασκευή μαρίνας
“Η Κρήτη είναι αναμφισβήτητα top προορισμός για επενδύσεις” λέει ο τουριστικός επιχειρηματίας Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος μιλάει στην “Π” για το καινούργιο επενδυτικό του σχέδιο στο Καβούσι του Δήμου Ιεράπετρας.
Έχει προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών 5άστερων ξενοδοχείων και 208 παραθεριστικών κατοικιών (συνολικά 1.542 κλινών) αλλά και την κατασκευή μαρίνας.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η γραφειοκρατία βλάπτει την επιχειρηματικότητα σημειώνοντας ότι η κρατική μηχανή πρέπει να κινείται πιο γρήγορα, αν θέλει να στηρίξει έμπρακτα τις επενδύσεις.
Η συζήτηση με τον κ. Μεταξά ακολουθεί:
Ερωτ: Γιατί αποφασίσατε να κάνετε μια νέα επένδυση στην Κρήτη, στο Καβούσι συγκεκριμένα, και τι συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό σας;
Απ: Το επενδυτικό σχέδιο έχει την ονομασία Cape Tholos Luxury Resort και το έργο έχει ενταχθεί στη διαδικασία Fast Track. Πριν περίπου 13 χρόνια αγοράστηκε το οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.400 στρεμμάτων και τώρα προχωράμε στην υλοποίηση αυτού που φανταζόμασταν.
Το Καβούσι του Δήμου Ιεράπετρας είναι μια πολύ όμορφη περιοχή, ένα παρθένο μέρος και η επένδυσή μας θέλουμε να προσφέρει προστιθέμενη αξία στο ν. Λασιθίου όπου προχωρούν και άλλες σημαντικές επενδύσεις.
Εδώ και δεκαετίες ο ν. Λασιθίου είναι ένας τουριστικός προορισμός ποιότητας λόγω της Ελούντας και εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές υποδομές, σεβόμενοι απολύτως την προστασία του περιβάλλοντος.
Η πρόταση που έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών 5άστερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, μιας μαρίνας 80 σκαφών, ενώ θα κατασκευαστούν και περίπου 210 βίλες από 100τ.μ. έως 300τ.μ. Το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Ερωτ: Το έργο έχει μπει στη διαδικασία Fast Track, οπότε πότε υπολογίζετε να αρχίσει η υλοποίησή του;
Απ: Σε 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση.
Ερωτ: Μια τριετία δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα; Θα φανταζόταν κάποιος ότι οι διαδικασίες θα προχωρούσαν πιο γρήγορα αφού έχει ενταχθεί στις γρήγορες επενδύσεις.
Απ: Η κρατική μηχανή δεν είναι εύκολο να προχωρήσει γρήγορα. Υπάρχει χρονοβόρα γραφειοκρατία, αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο, εξαρτάται και από την εκάστοτε κυβέρνηση πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει μια επένδυση. Είναι και θέμα πολιτικό.
Ερωτ: Αν αρχίσει το έργο σε 3 χρόνια, πόσο διάστημα θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί;
Απ: Αν όλα πάνε καλά, θα έχει τελειώσει σε περίπου 3 χρόνια.
Ερωτ: Θα αναζητήσετε συνεργασία με κάποιον επενδυτή;
Απ: Όταν ολοκληρωθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων, που είναι χρονοβόρο και περίπλοκο, μπορούμε να προχωρήσουμε και στην αναζήτηση επενδυτή. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις, είναι νωρίς, αφού εκκρεμεί το ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις.
Ερωτ: Οι βίλες αλλά και τα ξενοδοχειακά δωμάτια θα προορίζονται μόνο για ενοικίαση ή και για πώληση;
Απ: Και τα δύο.
Ερωτ: Γιατί είναι η Κρήτη ένα πολύ καλός επενδυτικός προορισμός;
Απ: Η Κρήτη έχει πάρα πολλά παρθένα μέρη, είναι ένα νησί με πολύ όμορφη φύση και εξαιρετικό κλίμα. Είναι ένας εξαιρετικά θελκτικός προορισμός για επενδύσεις. Είναι top προορισμός, αρκεί να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές της, να καθοριστούν χρήσεις γης, να δημιουργηθεί γενικά ένα κλίμα φιλοεπενδυτικό.
Ερωτ: Πώς το αντιλαμβάνεστε το φιλοεπενδυτικό κλίμα;
Απ: Όπως το αντιλαμβάνονται όσοι θέλουν να κάνουν μια επένδυση. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ταχύτερες διαδικασίες, λιγότερη γραφειοκρατία και το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία.
Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας για έναν τόπο.
Θέλουμε λοιπόν να λειτουργούμε με τη λογική “κάνω κάτι προστατεύοντας το περιβάλλον, όχι δεν κάνω τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος”.