ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο
Ειδική αναφορά στο πρώτο ελληνικό rapid test έκανε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

Γεγονός είναι το πρώτο ελληνικό rapid test για τον Covid-19, με τη συμμετοχή και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων  για την μελέτη του Covid-19, προέκυψε το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του  χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Εύσημα από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε πως «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας.

Ένα rapid test το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό.

“Θα δουλέψουμε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη”, ανέφερε.

Η ελληνική επιτυχία

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης  για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου, που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Επισημαίνεται πως η «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιϊκών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19. Η ΓΓΕΤ διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής Τμήμα Ιατρικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,  Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ,Τμήμα Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημιο Κρητης ,  ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ,  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.