Πολιτικές διαστάσεις για μία ακόμα φορά λαμβάνει το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης και της υπερφορολόγησής του.
Μέχρι στιγμής, στην Κρήτη το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ, με δεδομένο ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ακόμα και μέσα στον Νοέμβρη δεν έχουν καταστήσει αναγκαία την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ωστόσο και ειδικότερα στα ορεινά τμήματά της, οι ανάγκες σε πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλες, όπως και η ανάγκη για άμεση κυβερνητική παρέμβαση προς αντιμετώπιση του θέματος. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έναν πολύ σκληρό και δύσκολο χειμώνα και στην Κρήτη, οι συνέπειες των υψηλών τιμών θα είναι σοβαρές και σε επίπεδο νησιού.
Προς το παρόν πάντως, οι καταναλώσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη παραμένουν μηδενικές, ενώ οι καταναλωτές δεν προχωρούν ούτε σε διερευνητικές κινήσεις για επικείμενες αγορές.
Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων όμως, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, έχουν προχωρήσει σε πολλές προσφορές, σε επιστροφές χρημάτων με τη μορφή μπόνους ανάλογα με την τράπεζα, αλλά και σε μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου για αγορά μεγάλων ποσοτήτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Το θέμα έχει επισημάνει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καλώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στα επίπεδα του 2011 που ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να ζεσταθούν αλλά και να ανέβει η κατανάλωση.
Το φλέγον θέμα του πετρελαίου θέρμανσης φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή, ο γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου. Στο κείμενο της ερώτησής του ο Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι εξαιτίας της υπερφορολόγησης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ υψηλές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη.
Ο βουλευτής κατ’ αρχάς ζητά να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως αυτές αποτυπώνονται στα άρθρα 8,16 και 36 της πρότασης νόμου, για την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης στα προ των μειώσεων του 2017 επίπεδα. Ο κ. Κεγκέρογλου παράλληλα ζητά την καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου και ιδίως την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη) προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά και άμεσα το φαινόμενο των υψηλών τιμών των καυσίμων.
Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο βρίσκεται στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, γεγονός που όπως υποστηρίζει σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό του ως κοινωνικού αγαθού.