«Το 2020 δέχθηκα ν’ αναλάβω μια αποστολή για το συμφέρον της χώρας», δηλώνει στην «Π» η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ένα ακροατήριο που την επικρίνει ακόμα, επειδή τότε αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, να διεκδικήσει για λογαριασμό της Ελλάδας την ηγεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
Εύλογα η συζήτηση επανέρχεται, καθώς η κυρία Διαμαντοπούλου διεκδικεί τώρα την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για την οποία μιλά στην «Π», ξεδιπλώνοντας το όραμά της για τη νέα ηγεσία του κόμματος αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η κυρία Διαμαντοπούλου πραγματοποίει διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη.
Στις 5:30 το απόγευμα θα μιλήσει στο Ωδείο Ρεθύμνου και στις 8:30 το βράδυ στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος» στα Χανιά. Την Πέμπτη στις 7 το βράδυ θα μιλήσει στον Άγιο Νικόλαο, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου.
Ολόκληρη συνέντευξή της στην «Π» έχει ως εξής:
-Πιστεύετε ότι μέσα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ευδοκιμήσουν οι συνθήκες ώστε να κάνετε πράξη το πολιτικό σας όραμα για τη δημιουργία του τρίτου πόλου;
«Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση έντονης ρευστότητας. Έχουμε το κόμμα και την κυβέρνηση της ΝΔ σε μια διαρκή φθορά χωρίς επιστροφή, έχουμε τη διάλυση και πολιτική αποσύνθεση της μέχρι τώρα αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές ότι οι πολίτες αναρωτιούνται και αγωνιούν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να συζητήσουμε, να οραματιστούμε και να προτείνουμε για το μέλλον μας. Η υποψηφιότητά μου έχει στόχο να ενώσει και να συνθέσει, αποτελώντας ένα προσκλητήριο προς όλους αυτούς που στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για μια κεντροαριστερά που τελικά δεν βρήκαν ή κατευθύνθηκαν στη ΝΔ για να απαλλαγούν από το ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα μεταρρυθμίσεων και απογοητεύθηκαν.
Επίσης προς όλους που συνειδητά έχουν επιλέξει να απέχουν, αριθμός που διογκώθηκε επικινδυνά τον τελευταίο χρόνο κατά 1,5 εκατ., πιστεύω απόλυτα ότι όλοι αυτοί περιμένουν να ακούσουν κάτι νέο, κάτι ελπιδοφόρο, κάτι που να αφορά την σύγχρονη εποχή μαζί με τα νέα προβλήματα αλλά και τις νέες δυνατότητες που αυτή προοιωνίζει. Σ’ αυτούς θα απαντήσουμε και το ΠΑΣΟΚ θα γίνει πάλι μεγάλο και κυβερνών».
Η αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη για τον Ο.Ο.ΣΑ. αφορούσε μια εθνική αποστολή
-Πριν δέκα χρόνια αρθρογραφούσατε από κοινού με τον Γιώργο Φλωρίδη για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός «Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου». Σήμερα ο Γιώργος Φλωρίδης είναι υπουργός της ΝΔ κι εσείς στο πρόσφατο παρελθόν είχατε επικριθεί ότι «κλείνατε το μάτι» στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μήπως τελικά η δεξιά διακυβέρνηση «ακυρώνει» τα σχέδια περί πόλων;
«Έχω συνεργαστεί με πολλούς πρώην συντρόφους, που δυστυχώς άλλοι βρέθηκαν στην ΝΔ και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δυστυχώς ήταν το τίμημα για το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της κρίσης, που άλλωστε πλήρωσε πολιτικά και εκλογικά δυσανάλογα. Προσωπικά δεν είχα τέτοια διλήμματα και παρέμεινα στο χώρο της παράταξης χωρίς κομματική εμπλοκή, πάντα πιστή στις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν της κατευθυνόμενης μυθολογίας, η πραγματικότητα είναι ότι το 2020 δέχθηκα ν’ αναλάβω μια αποστολή για το συμφέρον της χώρας. Ο Ο.Ο.Σ.Α άνοιξε τη διαδικασία για νέο γραμματέα και επειδή είχα τις προϋποθέσεις, ο πρωθυπουργός ζήτησε να με προτείνει για την διεκδίκηση της θέσης για την Ελλάδα, όχι για να διοριστώ γιατί ήταν μία παγκόσμια εκλογή.
Είχα να ανταγωνισθώ ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργούς, έδωσα συνεντεύξεις σε 38 χώρες και σε αυτή την πορεία βγήκα 3η. Θέλω λοιπόν να κλείσω αυτό το θέμα κάνοντας σαφές ότι η σχέση μου αφορούσε μια εθνική αποστολή.
Η Νέα Δημοκρατία όσο και αν θέλει, δεν μπορεί ν’ ακυρώσει την ανάδειξη ενός εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, που θα την αντικαταστήσει στις επόμενες εκλογές. Δεν έχει πειστικό πλέον αφήγημα για την πορεία της χώρας, για την οικονομική ανάταξη, την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και ειδικά για τις ανάγκες της νέας γενιάς που έχει αποστρέψει το πρόσωπο από την πολίτικη, γιατί κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα της».
-Η μακρά πολιτική σας διαδρομή που ξεκινά από νεαρή διορισμένη νομάρχης Καστοριάς και φτάνει μέχρι τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, τί μπορεί να κομίσει σε μια νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
«Μέσα από τις ευκαιρίες που μου έδωσε και η παράταξή μου, έχω πλέον εμπειρία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ διαμορφώσαμε θέσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον 21ο αιώνα.
Επίσης μετά από τα 10 τελευταία χρόνια ουσιαστικής δουλειάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μετεξέλιξη της Σοσιαλδημοκρατίας τον 21ο αιώνα και την προεδρία μου στην επιτροπή για «το μέλλον του κράτους κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας στην Ε.Ε.», έχω προσδιορίσει το όραμά μου για την παράταξη και την χώρα.
Στην εποχή της Δ΄ Βιομηχανικής επανάστασης, των ανατροπών της κλιματικής αλλαγής, της λειψυδρίας, της πλήρους αποδυνάμωσης του αγροτικού τομέα, των νέων μορφών εργασίας, νέων επαγγελμάτων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικό κράτος κ.λπ. πρέπει να επικεντρωθούμε στην εποχή μας με προτάσεις για το μέλλον και όχι από ένα ένδοξο παρελθόν.
Σε αντίθεση με τη λογική των κυβερνητικών επιδομάτων, φιλοδωρημάτων, των αποσπασματικών ρυθμίσεων, με την εγκατάλειψη της παραγωγής και τη γενικευμένη αποξένωση από την αναπτυξιακή προοπτική όλων, πλην των ολίγων μεγάλων.
Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να προσφέρει μια νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, όχι ως ευχολόγια αλλά ως συγκροτημένες πολιτικές και το ΠΑΣΟΚ στην χώρα ως κυβέρνηση».
Ούτε η Κεντροαριστερά του Τσίπρα ούτε η Κεντροδεξιά του Μητσοτάκη
– Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεστε είναι κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό και μετριοπαθές;
«Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το κόμμα της Κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας, η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και ο εναλλακτικός πόλος εξουσίας απέναντι στον συντηρητισμό. Ούτε όμως της κεντροαριστεράς του κ. Τσίπρα με τα δεινά που μας φόρτωσε, και φυσικά ούτε της κεντροδεξιάς του κ. Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ όμως σήμερα πρέπει να αλλάξει βαθιά και γρήγορα. Την επόμενη μέρα των εσωκομματικών εκλογών θέλουμε ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί κλειστά σαν παρέα, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό, που θα λειτουργεί με όλα τα μέλη του προς όλους τους πολίτες .
Ένα κόμμα που θα λειτουργούν όλα τα συλλογικά όργανα, που θα έχουν κατεύθυνση και δομή για την παραγωγή πολιτικής, θα τηρούν όλοι τις καταστατικές προβλέψεις, χωρίς να οδηγούμεθα στα αδιέξοδα ακόμη και για την εκλογή προέδρου.
Οι τοπικές οργανώσεις, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι να είναι εκεί με απόψεις, με συγκρούσεις, αυτό σημαίνει ζωντανό κόμμα με ρίζες στην κοινωνία. Οραματίζομαι ένα κόμμα χωρίς στενότητα αντιλήψεων, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικούς ημετέρους με άμεση προοπτική να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη και στις επόμενες εκλογές να κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας».
-Ποιό είναι για σας το κομβικό σημείο που πρέπει να επικεντρωθεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να βοηθήσει τη χώρα και παράλληλα να φέρει κάτι καινούριο στο πολιτικό μας σύστημα, που διαρκώς απαξιώνεται;
«Πιστεύω βαθιά σε μια ανεξάρτητη και κομματικά ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση, και κομβικό σημείο είναι να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αποκέντρωση. Αυτό προϋποθέτει Αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, αλλά και δυνατότητα δημιουργίας πόρων, με το δικό τους αναπτυξιακό σχέδιο.
Επίσης, σημείο κλειδί είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της κυριαρχίας του διαδικτύου, όπου πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά επανάστασης. Στις νέες γενιές θα πρέπει να μιλήσουμε για τα δικά τους προβλήματα και να πείσουμε ότι ναι, μπορεί ν’ αλλάξει αυτή τη χώρα. Αυτό είναι το νέο μήνυμα αλλαγής που στέλνουμε για το παρόν και το μέλλον».
– Το ΠΑΣΟΚ είχε στο παρελθόν πρόεδρο γυναίκα- έστω και ως ΚΙΝ.ΑΛ. Φιλοδοξείτε να γίνετε η δεύτερη; Για την ισότητα έχετε δώσει μάχες. Στα πολιτικά μας πράγματα, πού βρίσκεται αυτή η ιστορία της συνεχούς προσπάθειας για το επιθυμητό αποτέλεσμα;
«Τιμούμε την Φώφη Γεννηματά και για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και θα ήταν τιμητικό και για μένα, όπως και για κάθε γυναίκα, να συνεχίσω σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Ως Ευρωπαία Επίτροπος υπεύθυνη για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις αντιμετώπισα πολλές φορές το θέμα της ισότητας και έδωσα μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και γενικότερα κατά των πάσης μορφής διακρίσεων, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θέσπιση μέτρων.
Δυστυχώς, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε είναι εξαιρετικά μικρή και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Τα κορίτσια πρέπει να πειστούν ότι έχουν την ευθύνη του εαυτού τους και της ζωής τους.
Για να αλλάξουν τα στερεότυπα των διακρίσεων, «είναι θέμα οικογένειας και media. Αυτό που παρακολουθώ με τις influencers είναι τρομακτικό, το πόσο πίσω γυρίζουμε όταν το θέμα – γυναίκα επικεντρώνεται στην εμφάνισή της – χωρίς να αγνοώ ότι υπάρχουν και θετικές περιπτώσεις, βέβαια».
Όραμά μου μια Ελλάδα που καινοτομεί και παράγει
– Υπάρχει «φάρμακο» για την πάταξη της ακρίβειας και την ανάσχεση της φτώχειας;
«Είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια και δέσμευσή μας πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας. Ουσιαστικά έχουμε νέα γενιά υπό καθεστώς διαρκούς φτωχοποίησης στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, και στην συνταξιοδότηση. Μια Ελλάδα με πρόβλημα στο εγγύς μέλλον. Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έχει ιδεολογικό πρόσημο, είναι μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική.
Η αδυναμία της κυβέρνησης γίνεται εξοργιστική, καθώς δεν αντιμετώπισε τους ίδιους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν οι κυβερνήσεις μετά το 2009. Δεν είχε δηλαδή μνημονιακούς όρους και, επιπλέον, ήρθαν λόγω της πανδημίας στα χέρια της 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτή ήταν μια ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων, που είναι η βάση και το εργαλείο για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Ήταν επίσης μια ευκαιρία απλοποίησης διαδικασιών, πάταξης αντί της ψηφιοποίησης της γραφειοκρατίας, για ουσιαστική στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.
Μια ευκαιρία που χάνεται για την χώρα μας. Το δικό μου όραμα αναφέρεται στην Ελλάδα που κυρίως καινοτομεί και παράγει. Παράγει εθνικό πλούτο και τον αναδιανέμει δίκαια.