ο διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου Χάρης Λυδάκης

Το παράδειγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης που λειτουργεί με ειδικό νομικό καθεστώς και μπορεί να προσελκύσει γιατρούς με αμοιβές πολύ υψηλότερες από αυτές που προσφέρουν τα άλλα νοσοκομεία, σχολίασε ο διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου Χάρης Λυδάκης, αναφέροντας παραδείγματα.

Ωστόσο και εκεί υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στέγης και των πολύ ακριβών ενοικίων και γενικά του κόστους ζωής, το γεγονός ότι πρόκειται για νησί χωρίς τακτική συγκοινωνία το χειμώνα και με πολύ ακριβά εισιτήρια όλο τον χρόνο, αλλά και το γεγονός ότι οι συμβάσεις αφορούν ένα χρόνο συνεργασίας.

Ο γιατρός σημειώνει:

«Ας δούμε τις προκηρύξεις και τις αμοιβές ιατρών για το νοσοκομείο Θήρας για 270 ώρες (περίπου σε αντιστοιχία ωραρίου ιατρού ΕΣΥ με 7 εφημερίες):

Παθολόγος, Νεφρολόγος, Πνευμονολόγος 109.000 ευρώ.

Γ. Ιατρός, Παιδίατρος, Ακτινολόγος, Χειρουργός, ΩΡΛ, Ορθοπεδικός: 67000 ευρώ.

Ας δούμε τωρα τις αμοιβές για τις υπο προκήρυξη αντίστοιχες θέσεις για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου, Βενιζέλειο κλπ: ενιαία ταρίφα 32.000 ευρώ (περίπου).

Συμπεράσματα: 1) Οι αποφασίζοντες γνωρίζουν πολύ καλά τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και τον εφαρμόζουν ετεροβαρώς – αφήνοντας έξω από τον νόμο της «αγοράς εργασίας» τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου του ΕΣΥ. Οι διαφορές μεταξύ των παρεχομένων αμοιβών των ειδικοτήτων στον Ν. Θήρας αντανακλά τη διαφορά στην προσφορά και τη ζήτηση ανάμεσα στις ειδικότητες και αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό απο τους διοικούντες, αλλά δεν εφαρμόζεται ούτε αυτό αλλού.

Ναι, είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο Θήρας έχει ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, αλλά αυτό σε γενικότερη θεώρηση δεν αποτελεί δικαιολογία για την ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών».