Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που θα αρχίσουν να γίνονται εμφανείς από τα τέλη Μαρτίου, ετοιμάζεται, όπως λέει, να κάνει ο διοικητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος σημειώνει ότι το όραμά του είναι να γίνει το νοσοκομείο ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.

Ο ίδιος, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 16 Ιανουαρίου, εξήγησε στην “Π” ποιες είναι οι προτεραιότητές του.

“Δεν ήρθα εδώ για να κάνω τον διοικητή, γιατρός είμαι. Αν όσο περνάει ο καιρός διαπιστώσω ότι αυτά που σχεδιάζω δεν προχωρούν και δεν υλοποιούνται, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνω στη θέση μου, θα φύγω” είπε.

 

Η συζήτηση με τον κ. Χαλκιαδάκη ακολουθεί:

Ερώτ: Εδώ και λίγες εβδομάδες διοικείτε το ΠΑΓΝΗ στο οποίο έχετε εργαστεί ως χειρουργός τριάντα χρόνια άρα γνωρίζετε πού πάσχει το σύστημα. Οι πρώτες κινήσεις που κάνετε ποιες είναι;

 

Σταματάει το ανεξέλεγκτο πάρκινγκ των Ι.Χ.

Απ: Μέχρι τώρα δεν υπάρχει έλεγχος στο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το νοσοκομείο και αυτό θα αλλάξει. Θα μπει μπάρα στην είσοδο και θα ελέγεται η διακίνηση των αυτοκινήτων. Το ΠΑΓΝΗ δεν είναι πάρκινγκ και έχει περιορισμένες θέσεις πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο, θα ενημερώνεται ο κόσμος αν υπάρχουν διαθέσιμς κενές θέσεις και θα μπαίνουν όσοι έχουν ραντεβού στα πρωινά ή απογευματινά ιατρεία, γιατί θα υπάρχει η σχετική λίστα με τα ονόματα. Αυτό το χάλι, να παρκάρει ο κόσμος στην είσοδο των ΤΕΠ και να μην μπορούν να περάσουν τα ασθενοφόρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ερώτ: Πού θα παρκάρουν οι υπόλοιποι επισκέπτες; Υπάρχει απέναντι πάρκινγκ, αλλά είναι ιδιωτικό και πρέπει να πληρώσουν.

Απ: Πληροφορήθηκα ότι το κόστος είναι 2,5 ευρώ για όλη την ημέρα. Πάντως δεν γίνεται να παρκάρουν όλοι εντός νοσοκομείου, αυτό είναι προφανές. Θα πρέπει να σταθμεύουν το Ι.Χ. τους εκτός του ιδρύματος.

Αυστηρή τήρηση του επισκεπτηρίου

Το δεύτερο βήμα, που θα γίνει άμεσα και ουσιαστικά ταυτόχρονα με το πρώτο, είναι η εφαρμογή του επισκεπτηρίου. Καθημερινώς 5-8 το απόγευμα και τις αργίες 11-1μ.μ. και 5-8μ.μ., αυτό λέει ο νόμος. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο μέτρα θα έχουν εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

“Ζήτησα 100 νοσηλευτές για κρίσιμα  τμήματα”

Ερώτ: Είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και αυτό εμποδίζει την ενίσχυση τμημάτων. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

Απ: Είναι γεγονός ότι με τις ελλείψεις νοσηλευτών υπάρχει πρόβλημα και το Υπουργείο Υγείας δείχνει να το κατανοεί. Αυτό που θέλω να κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται είναι να αυξήσουμε τα κρεβάτια ΜΕΘ από 12 σε 15, να έχουμε 2 επιπλέον κρεβάτια στη Μονάδα Εμφραγμάτων από τα 7 που υπάρχουν σήμερα, να αυξήσουμε τις χειρουργικές αίθουσες από 10 σε 11 και να κάνουμε τη Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων πρώτη στην Ελλάδα. Για να γίνουν αυτά και να καλυφθούν άλλες άμεσα ανάγκες του νοσοκομείου χρειαζόμαστε και ζήτησα 100 νοσηλευτές. Μέσα σ’ ένα εξάμηνο πρέπει να έχει δρομολογηθεί αυτό το ζήτημα. Το Υπουργείο Υγείας φάνηκε να κατανοεί το αίτημα και περιμένουμε να ανταποκριθεί.

 

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Χαλκιαδάκης
“Δεν ήρθα να κάνω τον διοικητή για την καρέκλα. Θέλω να γίνει το ΠΑΓΝΗ ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά νοσοκομεία”

Ερώτ: κ. Χαλκιαδάκη οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για τις πολύμηνες αναμονές τουλάχιστον σε κάποια τμήματα, για ραντεβού. Τι έχετε να τους πείτε;

Για τις αναμονές: “Είμαστε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όχι Κέντρο Υγείας”

Απ: Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το Πανεπιστημιακό είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο και όχι Κέντρο Υγείας. Δεν  γίνεται να έρχονται όλοι για ψύλου πήδημα εδώ. Υπάρχει το ΠΕΔΥ, οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας, οι δομές που προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Καταλαβαίνω ότι σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει για ραντεβού, αλλά αν έρχονται όλοι εδώ, δεν γίνεται διαφορετικά. Σε άλλες χώρες η αναμονή για ραντεβού είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην Αγγλία για παράδειγμα για μια επέμβαση χολής περιμένεις 2 χρόνια.

“Δεν μπορούμε να δουλεύουμε με συγγενείς ασθενών και αποκλειστικές”

Ερώτ: Σε συνέντευξη που είχατε δώσει στην “Π” τον Νοέμβριο, αναφέρατε ότι στους στόχους σας συμπεριλαμβάνεται και η σταδιακή απομάκρυνση των “αποκλειστικών, κάτι που συζητήθηκε ιδιαίτερα.

Απ: Ασφαλώς και πρέπει να ρυθμιστεί αυτό. Δεν μπορεί το νοσοκομείο να δουλεύει με τη βοήθεια συγγενών ασθενών και “αποκλειστικών”. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν οι “αποκλειστικές”, μόνο εδώ. Εμπειρικά σάς λέω ότι ένα 20% των ασθενών χρειάζεται “αποκλειστικές”, οι υπόλοιποι όχι. Υπάρχει μια κακή νοοτροπία στη χώρα μας. Αρρωσταίνει ένας στην οικογένεια και γίνεται παρέλαση συγγενών στο νοσοκομείο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι κέντρα διερχομένων.

 

“Αν διαπιστώσω ότι αυτά που σχεδιάζω δεν προχωρούν, θα φύγω”

 

Για τις εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη

Ερώτ: κ. Χαλκιαδάκη, η επιλογή σας για τη θέση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ από το Υπουργείο Υγείας συζητήθηκε από πολλούς ιδιαίτερα αρνητικά και υπήρξαν δημοσιεύματα για τις εκκρεμότητες που έχετε με τη Δικαιοσύνη, αναφορικά με υποθέσεις βαριάς ιατρικής αμέλειας και ιατρικών λαθών. Πολλοί λένε ότι δεν έπρεπε να βρίσκεστε στη θέση αυτή.

Απ: Το ποινικό μου μητρώο είναι λευκό και ο καιρός θα δείξει ότι ο Γιώργος Χαλκιαδάκης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, γιατί έχω ένα όραμα για το ΠΑΓΝΗ, θέλω να γίνει -γιατί έχει τις προδιαγραφές- ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Με πρόγραμμα και σωστή οργάνωση οι αλλαγές θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται εμφανείς από το πρώτο εξάμηνο και μετά. Γιατρός είμαι και δεν ήρθα εδώ να κάνω τον διοικητή για να κάθομαι στην καρέκλα. Θέλω να αλλάξουμε τα πράγματα προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων. Αν δω ότι το όραμά μου δεν προχωράει, δεν έχω λόγο να μείνω, θα φύγω”.