7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

Και με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση! Ιστορική απόφαση, ιστορική καταδίκη, ιστορικές στιγμές. Χθες η Ελλάδα δάκρυσε από χαρά και ύψωσε γροθιά νίκης κατά του νεοναζισμού, τον οποίο δυστυχώς εξέθρεψε εν μέρει το σύστημα και  επέτρεψε  να διεισδύσει στις ζωές των Ελλήνων και να δηλητηριάσει μέρος της κοινωνίας μας.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και αυτό πλέον  υψώνει φραγμό σε όσους εξακολουθούν να ονειρεύονται τάγματα εφόδου, «στρατούς» και εκκαθαρίσεις. Μάλιστα ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και τα άλλα «παιδιά» της οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της διεύθυνσης και αυτό είναι ακόμα πιο σπουδαίο τόσο σε ποινικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό τον πολυετή, επίπονο και επώδυνο αγώνα  δύο ήταν τα κεντρικά πρόσωπα: ένας γιος και μία μάνα, ο Παύλος και η Μάγδα Φύσσα. Ο πρώτος με το θάνατό του, τη θυσία του, και η δεύτερη με τη λιονταρίσια καρδιά της. Αστείρευτα τα δάκρυα του πόνου, αστείρευτη και η δύναμη της ψυχής της για τη δικαίωση και την τιμωρία των εγκληματιών με τον πολιτικό μανδύα. Μία μάνα-σύμβολο που για μία ακόμα φορά χθες νιώσαμε  την ανάγκη  να την αγκαλιάσουμε και να τής σφίξουμε το χέρι.

Η μάνα-σύμβολο Μάγδα Φύσσα ξεσπά μετά την απόφαση
Η μάνα-σύμβολο Μάγδα Φύσσα ξεσπά μετά την απόφαση

Από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές όταν η Μάγδα Φύσσα εμφανίστηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών, ύψωσε τις γροθιές της,  κοίταξε στον ουρανό και με φωνή που ξεχύνεται από τα σωθικά της, φωνάζει: «τα κατάφερες γιε μου, τα κατάφερες Παύλο μου…». Ανεπανάληπτα στιγμιότυπα που φέρνουν δάκρυα στα μάτια από τη συγκίνηση.

Στο άκουσμα της απόφασης χιλιάδες άνθρωποι (υπολογίζονται σχεδόν 20.000)   που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους έξω από το Εφετείο ξεσπούν σε ιαχές και χειροκροτήματα. Ιαχές που ακούστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Η 7η Οκτωβρίου 2020 καταγράφεται ως μία ξεχωριστή ημέρα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας με την απόφαση-βαρόμετρο  που στέλνει στο… διάολο το τερατούργημα της Χρυσής Αυγής και όσους εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτούς τους εγκληματίες. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί, ζουν ανάμεσά μας.

Στην πορεία προς τη δικαίωση, σε αυτά τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα 5,5 από την έναρξη της δίκης, πολλά ήταν τα πρόσωπα που συνέβαλαν, θεσμικά ή μη, υπό καθεστώς απειλών  σε πολλές περιπτώσεις, να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα βοηθούσαν στην έρευνα και εν τέλει θα στοιχειοθετούσαν τις κατηγορίες. Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013  ήταν η αρχή του τέλους για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, διατάσσει έφοδο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και συσχετίζει όλα τα αδικήματα με κοινό παρονομαστή τη Χρυσή Αυγή, η οποία είχε κλιμακώσει τη δράση της μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2012. Μόλις λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου, είχαν σημειωθεί η δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και τα επεισόδια στον Μελιγαλά. Ο Ν. Δένδιας στέλνει 32 φακέλους για διάφορα εκκρεμή αδικήματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής κίνησης είναι η συνένωση των δικογραφιών που εξετάζονται πλέον από τη Δικαιοσύνη υπό το πρίσμα της τέλεσης του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Τα επόμενα 24ωρα η ανώτατη εισαγγελέας δίνει εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που ανατίθεται στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος ασκεί ποινικές διώξεις για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Λίγες ημέρες αργότερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει τον Νίκο Μιχαλολιάκο και αρχίζει η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση. Ακολουθούν οι συλλήψεις των Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και των υπόλοιπων ηγετικών (και μη) στελεχών. Με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου, η δικογραφία ανατίθεται στις εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που κρίνουν προφυλακιστέους τους κατηγορούμενους.

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει στο εδώλιο σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Στις 20 Απριλίου του 2015 ξεκινάει η δίκη.

Αξίζουν τα εύσημα σε δεκάδες μάρτυρες που παρά τις απειλές δεν έκαναν πίσω, σε δημοσιογράφους που με την έρευνά τους κατάφεραν να συνεισφέρουν στις Αρχές σημαντικά στοιχεία, σε δικαστές και εισαγγελείς που επέμειναν στην ενδελεχή διερεύνηση όλων των πτυχών της εγκληματικής οργάνωσης. Στην ιστορία φυσικά θα μείνουν και τα ονόματα των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη και των δικαστών Ανδρέα Ντόκου και Γεσθημανής Τσουλφογλου.

 Η απόφαση-βαρόμετρο

Με ομόφωνη απόφαση του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ένοχους και τους 18 πολιτικούς της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ενώ οι  Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη στυγερή δολοφονία.

Ένοχοι  κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τη βίαιη επίθεση κατά στελεχών του ΠΑΜΕ στο Κερατσίνι, οι πέντε για την επίθεση σε αλιεργάτες και για άλλες υποθέσεις.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: