Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ

Στόλντενμπεργκ: «Αθήνα και Άγκυρα  συμφώνησαν να ξεκινήσουν  τεχνικές διαβουλεύσεις»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τη στιγμή που ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο «κόκκινο». Η διεθνής κοινότητα τις τελευταίες ημέρες καταβάλλει ύστατη προσπάθεια ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με την ανησυχία για πρόκληση θερμού επεισοδίου να είναι έκδηλη.

Όπως φαίνεται, η προσπάθεια αυτή αποδίδει εν μέρει καρπούς καθώς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, να εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια.

«Μετά τις συζητήσεις μου με έλληνες και τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Διαψεύδει η Αθήνα

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές της Αθήνας, διέψευδαν όσα αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες το απόγευμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία νέα διπλωματική προσπάθεια της Γερμανίας να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τούρκος πρόεδρος κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στο τηλεφώνημα που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα, δε, με τα τουρκικά ΜΜΕ ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας, που υποστηρίζεται από κάποιες χώρες.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες υποστηρίζουν την εγωιστική, άδικη στάση της Ελλάδας» είπε -σύμφωνα με το Anadolu- στη Μέρκελ ο Ερντογάν.

Ακόμα, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μέρκελ να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος «που προκαλείται από τα βήματα που βλάπτουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, από την Ελλάδα και τις χώρες που την υποστηρίζουν».