Της Κατερίνας Μυλωνά
Μπορεί η όψη του να είναι λίγο τρομακτική, η γεύση του, όμως, είναι άλλο πράγμα! Επιστήμονες και ψαράδες μάς εγγυώνται πως αν καταναλώσουμε λεοντόψαρο θα γλείφουμε τα δάκτυλά μας!
Προσπάθειες γνωριμίας του κόσμου με τη σάρκα του εισβολέα από τη διώρυγα του Σουέζ έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, κέρδη για τους ψαράδες και οφέλη για την πανίδα της θάλασσας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών επιχειρούν να συστήσουν στο κοινό της Ιεράπετρας το λεοντόψαρο. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Γουλιδάκης, με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, τον διευθυντή ερευνών, κ. Γεώργιο Τσερπέ, και την βιολόγο – ιχθυολόγο, κ. Παναγιώτα Περιστεράκη. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Μαρία Χανιωτάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος – εντεταλμένος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, η υπεύθυνη του Τμήματος Ιχθυολογίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου, κ. Ελένη Ψόχιου, η υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού, κ. Μαρία Λαβδάκη, η τμηματάρχης Οικονομικής Διαχείρισης της Π.Ε. Λασιθίου, κ. Δέσποινα Κλιματσίδα.
Η εκδήλωση, αν το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Ενδέχεται, όμως, σε πρώτη φάση να γίνει κάτι περιορισμένο και την άνοιξη του 2021 να πραγματοποιηθεί μία ανοιχτή εκδήλωση με περισσότερο κόσμο.
Ο κ. Τσιφετάκης, ο οποίος είναι και επαγγελματίας ψαράς, είπε στην «Π» πως το λεοντόψαρο πρέπει να μπει στο νοικοκυριά, στα πιάτα μας, είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι ενώ θα βοηθηθεί πολύ ο κλάδος των ψαράδων. Η αύξηση του πληθυσμού του έχει τρομάξει ακόμα και τους επαγγελματίες. Μπορεί αυτή τη στιγμή η τιμή του να είναι χαμηλή, όμως, προσφέρεται σε τόση αφθονία που, τελικά, ο κάθε ψαράς θα έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Ενδεικτικά αναφέρει πως ένα σκάφος στο Παλαίκαστρο μπορεί να ψαρέψει 150 κιλά λεοντόψαρα. Γίνεται κακαβιά, ψητό, υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής του και όλοι υπόσχονται ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσερπές, από το ΕΛΚΕΘΕ, αναφέρει πως σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Λασιθίου, γίνεται μία προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος το λεοντόψαρο, να μάθει να το καταναλώνει. Είναι ένα ψάρι εισβολέας, βρώσιμο που δεν το ξέρει πολύς κόσμος.
Υπενθυμίζει πως πριν από δεκαετίες, ο κόσμος δεν γνώριζε το γερμανό που ήταν, επίσης, εισβολέας. Στην Κύπρο, ο κόσμος το προτιμάει, η τιμή του είναι υψηλή, στην Κρήτη, όμως, ακόμα παραμένει χαμηλή.
Ο κ. Τσερπές αναφέρει πως είναι καλό να μάθουμε στην Κρήτη να καταναλώνουμε λεοντόψαρα γιατί συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσά μας, όπως και στο Ιόνιο.
Δεν τα συγκρίνει με το λαγοκέφαλο, που είναι ένα δηλητηριώδες ψάρι και δεν πρέπει να καταναλώνεται.
Τα λεοντόψαρα, για να τα καταναλώσει κανείς, πρέπει να αφαιρέσει τα αγκάθια, κάτι που γίνεται εύκολα. Καθαρίζεται όπως και η σκορπίνα, εξάλλου οι σάρκες τους έχουν παρόμοια γεύση.
Άλλοι εισβολείς που ήδη καταναλώνονται είναι οι «σαρδελόγαυροι» ή «γαυροφρίσσες» που μοιάζουν με σαρδέλα, γαύρο και φρίσσες.
Ο κ. Τσερπές τονίζει πως με την κλιματική αλλαγή, αλλάζει η δομή των πληθυσμών στις θάλασσές μας και είναι ανάγκη να μάθουμε να καταναλώνουμε τα νέα είδη. Δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε, έτσι, θα διατηρηθεί και μία ισορροπία στην πανίδα.
Οι ψαράδες πρέπει να κυνηγούν και τα λεοντόψαρα που είναι επιθετικά ψάρια, χαρακτηρίζονται χωροκατακτητικά, τρέφονται πολύ και αφανίζουν είδη, όπως τις γόπες. Όπου πηγαίνουν κατακτούν τον χώρο, διώχνουν άλλα και υπάρχει ένα ζήτημα.