Από το «ήλιος και θάλασσα» στους ψαγμένους της γευσιγνωσίας
Αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για εκδρομές γευσιγνωσίας

Οι καιροί αλλάζουν, όπως και οι τάσεις στα ταξίδια. Για παράδειγμα, αυξάνονται συνεχώς οι τουρίστες που έχουν ξεπεράσει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» ή δεν θέλουν να τρέχουν κάτω από τον ήλιο από μουσείο σε αρχαιολογικό χώρο και προτιμούν να συμμετέχουν σε χαλαρές εκδρομές, που έχουν βασικό θέμα τους τη γευσιγνωσία.

Μαμαλάκη:

 

Χαίρονται την ανοιξιάτικη Κρήτη, το λαμπερό ελαιόλαδο, το δροσερό κρασί, τις φρέσκες σαλάτες και τα λαχανικά, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο με ρεβιθόρυζο, μια ζεστή κουβέντα από τους ντόπιους που συναντούν στα χωριά. Αυτά ζητούν πλέον οι περισσότεροι ξένοι που επισκέπτονται την Κρήτη και το νησί και οι άνθρωποί του μπορούν να τους τα προσφέρουν απλόχερα. «Πλέον πάρα πολλοί τουρίστες θα προτιμήσουν μια εκδρομή που περιλαμβάνει γευσιγνωσία κρασιού, ελαιολάδου και ένα καλό γεύμα από μια επίσκεψη στην Κνωσό ή το Μουσείο, αν δεν μπορούν να συνδυάσουν και τα δύο» είπε στην «Π» η ξεναγός Μαριλένα Μαμαλάκη.

μαριλένα μαμαλάκη
Η ξεναγός κ. Μαριλένα

 

Όπως μας εξήγησε, έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, το ενδιαφέρον για ιδιωτικές ξεναγήσεις μικρών γκρουπ, Αμερικανών, Γερμανών, Ιταλών, Γάλλων, Άγγλων, που θέλουν να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη, αλλά με ένα χαλαρό τρόπο, που δεν περιλαμβάνει πολύωρη ταλαιπωρία κάτω από τον ήλιο. Πρόκειται, όπως λέει, για ταξιδιώτες πολυάσχολους στη ζωή τους, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο των διακοπών τους απολαμβάνοντάς τον με ηρεμία και άνεση.

Το πρόγραμμα μια τέτοιας μονοήμερης εκδρομής περιλαμβάνει συνήθως επίσκεψη σε οινοποιείο και ελαιοτριβείο, για να δοκιμάσουν τα προϊόντα και μάθημα μαγειρικής ή γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο με τοπική κουζίνα. «Τα φαγητά που τους αρέσουν έχουν σχέση με την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Φρέσκα κολοκυθάκια και μελιτζάνες από το μποστάνι, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, φρεσκοκομμένα λαχανικά για σαλάτα, φρέσκο ψάρι και κρέας.

Όταν τους πηγαίνουμε στα εστιατόρια, θα προτιμήσουν φακόρυζο και ρεβυθόριζο για να συνοδεύσουν το κρέας τους και δεν θα επιλέξουν, για παράδειγμα, μουσακά» είπε. Η ξεναγός σχολίασε ότι αυτή η κατηγορία τουριστών αυξάνεται ραγδαία και άλλωστε πρόκειται για πελάτες που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην Κρήτη.