Προς διαζύγιο οδεύουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Ούτε ως τις εκλογές, ακόμα κι αν είναι πρόωρες, δεν φαίνεται να φθάνουν μαζί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, των οποίων οι σχέσεις δείχνουν να έχουν διαρραγεί ανεπανόρθωτα.

«Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του» ήταν τα λόγια της Φώφης Γεννηματά μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που προαναγγέλλουν τη ρήξη.

Πριν από αυτή τη δήλωση όμως, είχαν προηγηθεί πολλά, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να δείχνει πως δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στις θέσεις της.

Μετά από μια σειρά διεργασιών και μια εμφανέστατη καθυστέρηση στις τοποθετήσεις του κινήματος για το θέμα των Σκοπίων, τελικά δεν κατέστη δυνατό ούτε καν να βγει ένα κοινό κείμενο από το Πολιτικό Συμβούλιο. Από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, προτείνοντας το Κίνημα να σταθεί κριτικά στο θέμα και να μην υιοθετήσει ούτε τους πανηγυρισμούς Τσίπρα, αλλά ούτε και τις ακρότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Οι φωνές κατευνασμού του κλίματος μέσα στο Κίνημα παρ’ όλα αυτά δεν φάνηκαν να επικρατούν με ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να ζητά από την Φώφη Γεννηματά τη διακοπή της συνεργασίας.

Το τεταμένο κλίμα αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα το μεσημέρι χθες, με την πρόεδρο του Κινήματος και τον Σταύρο Θεοδωράκη να επισημοποιούν με τη στάση τους, ότι η συμβίωση είναι αδύνατη.

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά.

Δικαιολογώντας το «όχι» στη συμφωνία, είπε πως το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα και ότι αυτήν τη δεδομένη χρονική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τη διαδέχτηκε στο βήμα, είπε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.

Μάταια ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε από την πλευρά του να ηρεμήσει την κατάσταση, υπενθυμίζοντας πως το Κίνημα δεν είναι δεξιό κόμμα, αλλά δεν μπορεί να μη συμφωνήσει σε μια κοινή συνισταμένη.

Παρά το πλήθος των φωνών συνεργασίας και παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δυστυχώς φαίνεται ότι η «μεγάλη πολιτική συνεργασία» οδεύει προς κατ’ αρχήν μερική διάλυση, χωρίς να μοιάζει εφικτή η συνέχεια των κοινών δράσεων.