Η δίκη για τη Χρυσή Αυγή

Η ποινική αντιμετώπιση των πολιτικών στελεχών, οδηγός για τους άλλους κατηγορούμενους

Στις 11 σήμερα το πρωί τα βλέμματα όλων θα είναι επικεντρωμένα στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και στην απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, σχεδόν 5,5 χρόνια από την έναρξη της δίκης. Η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση της έδρας επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων. Μία δίκη-ορόσημο στα ελληνικά δικαστικά χρονικά με διεθνή αντίκτυπο, μία δίκη που έχει γίνει σημαία για την κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη και παραδειγματική τιμωρία με κεντρικό σύνθημα «δεν είναι αθώοι».

Μία καμπάνια που κυριαρχεί στο διαδίκτυο και έχει μεγάλο αντίκρισμα σε όλη την Ελλάδα, από τον βορρά μέχρι το νότο αλλά και στην Ευρώπη. Η ανακοίνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή δεν έχει ειδικό βάρος μόνο σε ποινικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό. Και το βάρος αυτό καλούνται να σηκώσουν με την απόφαση τους η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσούλφογλου.

Το κομβικό σημείο της απόφασης, το διακύβευμα δηλαδή, η κρίση του δικαστηρίου ως τις ποινικές ευθύνες ή όχι των δικαζόμενων πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο και από ‘κει θα εξαρτηθούν όλα. Αν οι δικαστές αποφασίσουν την απαλλαγή των πολιτικών δικαζόμενων τότε και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα πέσουν στα «μαλακά» και επί της ουσίας θα καταδικαστεί ο Γιώργος Ρουπακιάς και συνεργοί του για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το δικαστήριο θα δεχθεί ή όχι την πρόταση της εισαγγελέως έδρας, η οποία είχε προτείνει την απαλλαγή των πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης;

Η δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 αποτέλεσε τη μοναδική περίπτωση στον ευρωπαϊκό χώρο οργανωμένης ποινικής αντιμετώπισης του ναζιστικού φαινομένου με εγκληματικές δραστηριότητες, προσδίδοντας στη δίκη πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης, κόμματα, φορείς, σύλλογοι και συλλογικότητες, απλοί πολίτες υψώνουν φωνή και ζητούν την καταδίκη του νεοναζισμού και του σύγχρονου φασισμού. Έξω από το Εφετείο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα διοργανώνονται συγκεντρώσεις για την ανακοίνωση της απόφασης έξω από τα δικαστήρια σε αρκετές πόλεις.  Και στα δικαστήρια Ηρακλείου δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία τους, με αίτημα την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Μεγάλη θα είναι και η κινητοποίηση της Αστυνομίας με αρκετά μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις και τυχόν επεισόδια μετά την απόφαση.

Η ταυτότητα της δίκης

Κατηγορούμενοι: 68

Κατηγορίες:

Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι.

Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος).

Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.

Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.

Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.

Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018

Συνεδριάσεις: Συνολικά έγιναν 453 συνεδριάσεις.

Μάρτυρες: Εξετάστηκαν σχεδόν 150 μάρτυρες κατηγορίας και περίπου 70 υπεράσπισης.

Μόνο το παραπεμπτικό βούλευμα ξεπερνά τις 1.000 σελίδες.

Λήξη αποδεικτικής διαδικασίας: 7 Νοεμβρίου 2019 οπότε και απολογήθηκε τελευταίος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.