Γάμοι, βαφτίσια, εκδηλώσεις σε άγνωστα νερά. Επιχειρηματίες και νύφες σε απόγνωση.
Ίσως θα ήταν ένας μεγάλος πλην αστείος τίτλος μιας κωμωδίας, αν η χώρα δεν βίωνε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω κοροναϊού. Από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε ανακοινώθηκαν τα νέα περιοριστικά μέτρα για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τόσο οι επιχειρηματίες και οι προμηθευτές όσο όμως και οι γαμπροί, νύφες και γονείς βρίσκονται σε μια διαρκή αγωνία αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Κι αυτό γιατί, μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει απαγόρευση άνω των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ως τα μέσα Αυγούστου, ωστόσο στην Κρήτη είναι γνωστό πως ένας γάμος δεν οργανώνεται τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ασφαλώς και οι επιχειρηματίες πρέπει να γνωρίζουν με ποιες συνθήκες θα κινηθούν οι καταστάσεις όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι προμηθευτές οφείλουν να γνωρίζουν τις παραγγελίες για τον προγραμματισμό τους, αλλά και οι διοργανωτές αν θα μπορέσουν να … παντρευτούν ή να βαπτίσουν τα παιδιά τους.
Μέχρι στιγμής πάντως, αυτό που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι διαρκείς ακυρώσεις εκδηλώσεων σε όλη την Κρήτη, είτε από την πλευρά των διοργανωτών είτε από την πλευρά των επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας και διαρκών αλλαγών.
Ακόμα και σε περιπτώσεις μικρών γάμων, οι καταστάσεις είναι οριακές και ασφυκτικές αφού το όριο των 100 ατόμων για την Κρήτη είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψει ακόμα κι ένα πολύ μικρό «κάλεσμα», με δεδομένο ότι ο αριθμός συμπεριλαμβάνει και το προσωπικό των καταστημάτων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι επιχειρηματίες όλης της Κρήτης προγραμματίζουν σήμερα να ζητήσουν τη βοήθεια του ίδιου του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος και μπορεί να έχει έναν αμεσότερο δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου παράλληλα, έχει ήδη προσκαλέσει όλους τους επιχειρηματίες που έχουν άδεια μαζικής εστίασης άνω των 100 ατόμων σε μια Παγκρήτια Σύσκεψη στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα.
Οι επιχειρηματίες δεν ζητούν σε καμία περίπτωση να παρανομήσουν, ωστόσο εκφράζουν ήδη πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το πόσο τελικά οι κοινωνικές εκδηλώσεις επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που φθάνουν στην Κρήτη καθημερινά πτήσεις με γεμάτα αεροπλάνα, τη στιγμή που αυξάνονται οι πληρότητες στα πλοία και με δεδομένο ότι ειδικά Σάββατο και Κυριακή, δεν μπορεί κανείς να ελέγξει το πλήθος του κόσμου που βρίσκεται σε όλες τις παραλίες του νησιού.
Το θέμα που τίθεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με τους επιχειρηματίες να επισημαίνουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται στήριξη και όχι ένα ακόμα πλήγμα. Οι επιχειρηματίες επισιτισμού τονίζουν παράλληλα πως θα ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν ένα πλαίσιο με την κυβέρνηση, εφόσον ακολουθούνταν ίδια μέτρα και σταθμά. Με δεδομένο ωστόσο πως η ίδια η κυβέρνηση, επιτρέπει ανεξέλεγκτες καταστάσεις συγχρωτισμού σε πλατείες, χώρους αναψυχής και παραλίες, επιτρέπει μαζικές μετακινήσεις επιβατών και μαζικές συναθροίσεις σε ξενοδοχεία, εκτιμούν ότι η απόφαση των περιοριστικών μέτρων είναι υποκριτική και δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.