Τι περιλαμβάνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα του 2025 για το Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται φρεγάτες και υποβρύχια

Η Τουρκία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τα εξοπλιστικά της προγράμματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του Πολεμικού της Ναυτικού. Όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η επίτευξη του λεγόμενου «Αιώνα της Τουρκίας» και η διεύρυνση της κυριαρχίας της στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα επιδιώκει να ανατρέψει την ελληνική υπεροχή στον θαλάσσιο χώρο, με νέες φρεγάτες κλάσης «Istanbul» και υποβρύχια κλάσης «Reis».

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτήν την πρόκληση, η Ελλάδα εντείνει τις δικές της προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του Πολεμικού Ναυτικού, διαμορφώνοντας μια ισχυρή αμυντική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο εντός του 2025.

Θέμα χρόνου να πλεύσουν στο Αιγαίο οι Belharra

Η πιο φιλόδοξη πτυχή του ελληνικού σχεδίου αφορά στις γαλλικές φρεγάτες FDI Belharra, γνωστές στον ελληνικό στόλο ως κλάση «Κίμων». Οι τρεις υπό κατασκευή φρεγάτες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης στα ναυπηγεία της Λοριάν. Η «Κίμων», το πρώτο πλοίο της κλάσης, θα παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρώσει τις θαλάσσιες δοκιμές. Το δεύτερο πλοίο, η «Νέαρχος», καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 και προετοιμάζεται για πεντάμηνη δοκιμαστική περίοδο. Το τρίτο, η «Φορμίων», βρίσκεται στη φάση εξοπλισμού, με την καθέλκυση να αναμένεται το φθινόπωρο του 2025. Οι συζητήσεις για μια τέταρτη φρεγάτα έχουν ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί και αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα – ακόμη και μέσα στη χρονιά, αν όλα πάνε καλά.

Οι φρεγάτες αυτές θα φέρουν στρατηγικά όπλα, όπως οι πύραυλοι Sculp Naval, δίνοντας στο Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO και Constellation

Η Ελλάδα προχωρά, επίσης, με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO. Παρότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί απαιτούν επιλογές που επικεντρώνονται στα απολύτως απαραίτητα, όπως το σύστημα μάχης, το ραντάρ και τα πυραυλικά συστήματα, η ενσωμάτωση του αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» αποτελεί προτεραιότητα.

Παράλληλα, οι φρεγάτες Constellation, που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να ενισχύσουν τον στόλο μέσα στα επόμενα χρόνια, προσφέροντας επιπλέον επιχειρησιακές δυνατότητες.

Υποβρύχια και νέα εξοπλιστικά σχέδια

Στον τομέα των υποβρυχίων, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» και στον σχεδιασμό για την απόκτηση τεσσάρων νέων μονάδων. Η παράδοση νέων τορπιλών βαρέως τύπου ενισχύει την επιχειρησιακή ισχύ των υπάρχοντων υποβρυχίων, ενώ οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέας γενιάς υποβρυχίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σημαντική προσθήκη αποτελούν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, με τρία ήδη σε υπηρεσία και τέσσερα επιπλέον να αναμένονται μέσα στο 2025. Τα νέα αυτά ελικόπτερα αποτελούν μια ισχυρή απάντηση στην αυξανόμενη τουρκική υποθαλάσσια δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να ενισχύσει και την παράκτια άμυνα με την απόκτηση τριών περιπολικών Marine Protector, καθώς και αντιπλοϊκών πυραύλων EXOCET τελευταίας γενιάς. Αυτές οι προσθήκες, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, εξασφαλίζουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε αποστολές επιτήρησης και άμυνας των θαλάσσιων συνόρων.

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να αυξάνονται, η Ελλάδα είναι λογικό να επενδύει στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, όχι μόνο ως μέσου εθνικής άμυνας, αλλά και ως εργαλείου προβολής ισχύος. Οι νέες φρεγάτες, τα αναβαθμισμένα υποβρύχια και τα εξειδικευμένα ελικόπτερα αποτελούν κομβικά στοιχεία μιας στρατηγικής που θέτει την Αθήνα στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων. Οι επενδύσεις αυτές, συνολικού ύψους 6-7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ενισχύουν τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει το βασικό μέσο προβολής ελληνικών συμφερόντων στα πέρατα της Μεσογείου, υπενθυμίζοντας την ιστορική και γεωστρατηγική σημασία του.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr