Με την ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως προς τις ποινές των μελών του αποκαλούμενου «Συνδικάτου του εγκλήματος» και τη δήλωση του φερόμενου ως αρχηγού του, Παναγιώτη Βλαστού, ότι τελείωσε με την παρανομία και έτσι δεν θα τον «ξαναδούν στα δικαστήρια» ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου τρία χρόνια, η δίκη για τη δράση της ομάδας, στην οποία αποδίδεται η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.
Το δικαστήριο επέβαλε σε τρεις από τους 14 κατηγορούμενους ποινές ισόβιας κάθειρξης, ενώ η ετυμηγορία του για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση ήταν ποινές κάθειρξης από 7 έως και 18 έτη, αλλά και ποινές φυλάκισης σε κάποιους, όπως στον Βασίλη Στεφανάκο.
Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ως προς τις ποινές είναι η εξής:
Παναγιώτης Βλαστός, ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.
Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών.
Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών.
Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών.
Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια.
Χαράλαμπος Μουστάκας, κάθειρξη 8 ετών με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.
Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών.
Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών.
Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski, κάθειρξη 10 ετών στον καθένα, ενώ για τον Ristevski το δικαστήριο διέταξε απέλαση μετά την έκτιση της ποινής και 10ετή απαγόρευση εισόδου στην χώρα.
Εμμανουήλ Σκαρλάτος, κάθειρξη 7 ετών.
Παναγιώτης Σοϊλέδης, κάθειρξη 8 ετών.
Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, φυλάκιση 2 ετών με την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Με την εκφώνηση της απόφασης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό, τον ενημέρωσε πως υπάρχουν νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει παρά την καταδίκη του σε ισόβια, όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Ο κατηγορούμενος τού απάντησε πως σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και συνέχισε: «Θα πάω παραπάνω… εγώ έχω “σβήσει” 20 χρόνια μέσα στη φυλακή» εννοώντας πως έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη δράση του.
Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή…
Βλαστός: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήριά σας.
Εισαγγελέας:
Τον παράδεισο τον «άνοιξε» πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω…
Φραγκίσκος Ραγκούσης (συνήγορος υπεράσπισης Βλαστού): Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του.
Εισαγγελέας:
Και ο Παναγιώτης τον έχει.
Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους.
Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Ραγκούσης δήλωσε για τον εντολέα του:
«Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου, καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια, αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».
Ο συνήγορος του Χαράλαμπου Μουστάκα, Σάκης Κεχαγιόγλου, με δήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετυμηγορία του δικαστηρίου και τόνισε πως «η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη, είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα».