Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και υπογράμμισε πως τα προαπαιτούμενα τα οποία συζητούνται με τους θεσμούς δεν θα προκαλέσουν εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε αναφορά και στις κατά καιρούς επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για νέα μέτρα το 2018 και για εκλογές την άνοιξη, κριτική η οποία διαψεύδεται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

«Το σχέδιό μας αποδίδει, η χώρα θα είναι εκτός μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν, οφείλουν να το αναγνωρίσουν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπας σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Μάλιστα υπογραμμίστηκε το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, η οποία παραμένει η μόνη που δεν μπορεί να κατανοήσει ότι, παρά το αυστηρό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία του 2015, το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης βγαίνει και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται.

Για το κοινωνικό μέρισμα τονίστηκε πως θα διανεμηθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα, χωρίς πάντως για γίνει αναλυτική συζήτηση, καθώς τα τελικά οικονομικά στοιχεία θα είναι γνωστά στο τέλος Νοεμβρίου.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του το προσεχές διάστημα. Τονίστηκε η πάγια θέση της κυβέρνησης υπέρ της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε- Τουρκίας, ενώ τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στόχος παραμένει η βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων καθώς και η προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζαλας ενημέρωσε τα μέλη της Π.Γ. για την κατάσταση στη χώρα, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Τέλος, κατεγράφη η ανάγκη του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, καθώς η Ελλάδα σηκώνει στους ώμους της ένα πολύ μεγάλο φορτίο.

Εντός του μήνα αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Κοινωνικό εισόδημα

«Το Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης στηρίζει ήδη περισσότερους από 630.000 συμπολίτες μας, με προοπτική να φτάσουν τους 700.000 ώς το τέλος του έτους» αναφέρει ο πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό» γράφει ο πρωθυπουργός και επισυνάπτει:

-Σποτ διάρκειας 69 δευτερολέπτων, με τίτλο «Όλοι οι πολίτες έχουμε μερίδιο στη χαρά», στο οποίο εξηγείται ότι «το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης δεν είναι χαρτζιλίκι», εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, ένας πολίτης να λέει ότι «το ΚΕΑ είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα, είναι η αξιοπρέπεια» και κλείνει με τη φωνή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

-Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τα οποία:

«Δίχτυ ασφαλείας για τουλάχιστον 700.000 συμπολίτες μας, που χτυπήθηκαν βίαια από την οικονομική κρίση απλώνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι ανοικτή σε κάθε δικαιούχο και η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την απλή και φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα keaprogram.gr.

Στο ΚΕΑ η πρόσβαση γίνεται με διαφάνεια και αξιοπρέπεια κάθε δικαιούχου, ανά πάσα στιγμή. Οι περισσότερες από τις απαιτούμενες πληροφορίες είναι ήδη προσυμπληρωμένες, αφού το σύστημα τραβάει δεδομένα από άλλες βάσεις δεδομένων του κράτους για την ταχύτερη και ορθότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι, ο πολίτης έχει να αντιμετωπίσει την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία και το σύστημα είναι διαρκώς στη διάθεσή του.

Από τον Φλεβάρη του 2017 έως τον Οκτώβρη 2017 έχουν ενταχθεί στο σύστημα 630.869 συμπολίτες μας, οι οποίοι ήδη ωφελούνται από το πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου οι δικαιούχοι να φτάσουν περίπου τους 700.000, ενώ η ετήσια δαπάνη θα φτάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι για ένταξη 750.000 συμπολιτών μας και η ετήσια δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 760 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες, στηρίζοντας πολύπλευρα αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος είναι η οικονομική ενίσχυση. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση στο σύστημα ηλεκτρονικά με βάση το εισόδημα που είχε τους τελευταίους 6 μήνες, ώστε να αναπληρώνεται η απώλεια εισοδήματος το συντομότερο δυνατό.

Το ΚΕΑ, όμως, δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης “επιδοματικού τύπου”. Παράλληλα με την άμεση οικονομική ενίσχυση, προβλέπεται και η πρόσβαση σε μια σειρά από συμπληρωματικά προγράμματα και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος που δίνει πρόσβαση στους δικαιούχους σε:

Χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν τρόφιμα.

Ο τρίτος πυλώνας παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το 10% των ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 13.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ΚΕΑ αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Εντοπίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μέχρι σήμερα βρίσκονταν έξω από τις παροχές του κοινωνικού κράτους και τους προσφέρει ένα μαξιλάρι προστασίας με κεντρικό στόχο να τους επανεντάξει στον βασικό κορμό μιας κοινωνίας που αναδιοργανώνεται».