εξαγωγές

Πτώση κατά 15,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάιο, διακόπτοντας την έντονα ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 739,6 εκατ. ευρώ τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, υποχωρώντας στα 4,06 δισ. ευρώ έναντι 4,80 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2022.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών όμως, η παραπάνω μείωση μετατρέπεται σε αύξηση της τάξεως του 4,1%, καθώς ανήλθαν σε 3,11 δισ. ευρώ από 2,99 δισ. ευρώ, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 122,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που – όπως σημειώνει ο ΠΣΕ – επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η πολύ μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά -46,8%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς δείχνουν να επηρεάζουν και τις εργασίες των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Ενθαρρυντικό είναι πάντως πως το πρόσημο  στο πεντάμηνο του 2023 παραμένει θετικό, χάρη στο καλό ξεκίνημα στις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου αυξάνονται κατά 1,18 δισ. ευρώ ή κατά 5,7% και ανήλθαν σε 21,76 δισ. ευρώ από 20,58 δισ. ευρώ.

Στα θετικά στοιχεία προσμετράται η περαιτέρω μείωση των εισαγωγών τον Μάιο, αλλά και η υποχώρηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Πού αποδίδεται η κάμψη των εξαγωγών

Οι εξαγωγείς παρακολουθούν «με προβληματισμό αλλά και ψυχραιμία τις αρρυθμίες που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές», όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ανακόπτεται το ανοδικό μομέντουμ που είχαν αποκτήσει οι εξαγωγές το προηγούμενο διάστημα η κ. Σακελλαρίδη παρέπεμψε στις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία και ειδικότερα στις αγορές που κατευθύνονται κατά κύριο λόγο τα ελληνικά προϊόντα (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια, κά).

«Η πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνεται πλέον και στην κατανάλωση» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες για την επέκταση των εργασιών μας, κόντρα στις αντιξοότητες».