Τι αλλάζει στις Ένοπλες Δυνάμεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει η Νέα Δομή
Áðü 26 Éïõíßïõ Ýùò 22 Éïõëßïõ 2024, äéåîÞ÷èç ç èåñéíÞ óôñáôéùôéêÞ åêðáßäåõóç ôçò ÓôñáôéùôéêÞò Ó÷ïëÞò Åõåëðßäùí (ÓÓÅ), óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Êáíáðßôóáò Ëéôï÷þñïõ. Åðéðñüóèåôá, ïé ÅõÝëðéäåò ôçò ÉÉáò ÔÜîçò áðü 01 Ýùò 10 Éïõëßïõ 2024, ðñáãìáôïðïßçóáí åêðáßäåõóç óôï ÊÝíôñï Åêðáßäåõóçò Áíïñèïäüîïõ ÐïëÝìïõ (ÊÅÁÐ) óôç Ñåíôßíá Èåóóáëïíßêçò êáé óôï Åèíéêü Ðñüôõðï ÊÝíôñï Åêðáßäåõóçò Áãþíá óå Áóôéêü ÐåñéâÜëëïí (ÅÐÊÅÁÁÐ) ôçò 71 Áåñïìåôáöåñüìåíçò Ôáîéáñ÷ßáò (71 Á/Ì ÔÁÎ) «ÐÏÍÔÏÓ». Óôç èåñéíÞ åêðáßäåõóç ôçò Ó÷ïëÞò, óõììåôåß÷áí áðü 08 Ýùò 17 Éïõëßïõ 2024, ìáèçôÝò óôñáôéùôéêþí áêáäçìéþí áðü ôç Ëåôïíßá, ôç Íïñâçãßá, ôçí Ðïëùíßá, ôç Ñïõìáíßá êáé ôç Óëïâáêßá. Ç åêðáßäåõóç ðåñéÝëáâå áíôéêåßìåíá áôïìéêÞò ôáêôéêÞò, ôå÷íéêÝò ìá÷çôÞ êáé äéåîáãùãÞ áóêÞóåùí åðéðÝäïõ Ëü÷ïõ, Äéìïéñßáò, ÏìÜäïò, çìÝñá êáé íý÷ôá, åíþ êáôÜ ôçí åêðáßäåõóç óõììåôåß÷áí ðñïóùðéêü êáé ìÝóá ôçò XXIV ÔåèùñáêéóìÝíçò Ôáîéáñ÷ßáò (××IV ÔÈÔ) «1ï ÓÕÍÔÁÃÌÁ ÉÐÐÉÊÏÕ â€“ ÖËÙÑÉÍÁ» êáé ôçò 1çò Ôáîéáñ÷ßáò Áåñïðïñßáò Óôñáôïý (1ç ÔÁÎÁÓ) «ÊÉËÊÉÓ ËÁ×ÁÍÁ».

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα 12 χρόνια (2024 -2035) που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της Εθνικής Αμυνας.

Δένδιας: Κλείνουν άμεσα 137 στρατόπεδα – Αντι-drone σύστημα σε κάθε μονάδα

Βασική φιλοσοφία πίσω από τις αλλαγές είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου στρατού, μικρότερου σε μέγεθος αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Δηλαδή, όπως επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενός στρατού που θα μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι-drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος κ.λπ.

Οι προκλήσεις 

Η ελληνική εθνική άμυνα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Είναι οι εξής:

Η ανάγκη αξιοποίησης των διδαγμάτων από τις πρόσφατες περιφερειακές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας και τη χρήση στρατηγικών και έξυπνων όπλων.
Η  αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ε.Δ. με προσαρμογή, εκσυγχρονισμό και τροποποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδιασμών και δομών με βάση το νέο περιβάλλον συγκρούσεων.
Η αναγκαία αύξηση του ποσοστού  στελέχωσης των Μονάδων σε καιρό ειρήνης, σε συνδυασμό με τον σταθερά μειούμενο αριθμό των κατατασσόμενων οπλιτών θητείας και την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών.
Η εξοικονόμησηση οικονομικών πόρων.
Η δημιουργία δικτύου ενοποιημένης αεράμυνας.
Η διασφάλιση λειτουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος Διοίκησης – Ελέγχου
Η απόκτηση δορυφόρου για απόκτηση ικανοτήτων εξελιγμένων δορυφορικών επικοινωνιών
Η δυνατότητα χρήσης στρατηγικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Η  αποτελεσματική αντιμετώπιση στρατηγικών και «έξυπνων» όπλων αντίπαλης χώρας, καθώς και των υβριδικών απειλών και των επιθέσεων κυβερνοπολέμου.

Πολλαπλασιασμός τη μαχητικής ισχύος

Ο κύριος στόχος της νέας δομής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο πολλαπλασιασμός της μαχητικής ισχύος τους, ώστε να διαθέτουν δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής κάθε δυνητικού αντιπάλου. Τα βασικά στοιχεία των αλλαγών που προωθούνται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι τα εξής:

Μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705, με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης
Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.
Δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.
Χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5ης Γενιάς για την Π.Α. 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Π.Ν. Αρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά. Απόκτηση στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone κι αντί – drone συστημάτων σε επίπεδο μονάδας.
Απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ε.Δ., για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.
Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των Ε.Δ. και η επίτευξη Διακλαδικής Συνέργειας και Συνεργασίας.
Αναβάθμιση της Θητείας, μεταρρύθμιση της Εθνοφυλακής και ενσωμάτωση της Εφεδρείας.
Αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον Κυβερνοπολέμου και Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Ενίσχυση και αναβάθμιση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Αύξηση της διαθεσιμότητας μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.
Εκσυγχρονισμός των υποδομών Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης.
Επιχειρησιακές ικανότητες για προβολή ισχύος σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Εξοικονόμηση 1,7 δισ. σε βάθος δεκαετίας

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση της πολυτυπίας και την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων, που προβλέπεται στη νέα δομή, θα πετύχει εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Αυτοί οι πόροι είναι πολύ σημαντικοί, καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καλείται να διαχειριστεί υψηλές ανειλημμένες υποχρεώσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ για το διάστημα 2024-2035, αλλά και να προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά έναν κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ. Το ΥΠΕΘΑ επιχειρεί αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, με τη μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020, που δημιούργησε ένα κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.

Επίσης, προβλέπει τη διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να μπορούν να εντάσσονται στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει συνολικά τη διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστούν πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντήρηση και επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεών τους, καθώς και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Ευρύτερες μεταρρυθμίσεις 
Το εγχείρημα υποστηρίζεται και από μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία του ΕΛΚΑΚ, η σύνταξη Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, η μεταρρύθμιση στον θεσμό της θητείας και της εφεδρείας, η δημιουργία πλάνου σταδιοδρομίας των στελεχών των Ε.Δ., οι αλλαγές των μισθολογίων σπουδαστών και στελεχών και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΣΕΙ, η αναβάθμιση της μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό (μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού στρατιωτικής οικογένειας).

Νέες επιχειρησιακές μονάδες 

Στη Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπεται μεταξύ άλλων για πρώτη φορά:

Η αναδιοργάνωση- συγχώνευση και κατάργηση 132 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837
Η δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού  κι αντι-drone θόλου, σε εθνικό κι επίπεδο μονάδας.
H διακλαδική δομή πυραυλικής αποτροπής.
Η απόκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών ( Μονάδα 1912) , Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947)
Η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής
Η συγκρότηση της Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
Συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
H νέα Δομή Δυνάμεων φιλοδοξεί να υποστηριχθεί σε βάθος χρόνου από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια ύψους 6-7 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ, πρόγραμμα ΕΜΖ υφιστάμενων υποβρυχίων και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων, πρόγραμμα ΕΜΖ Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, πρόγραμμα ναυπήγησης νέας κορβέτας και νέας φρεγάτας, σχεδιασμός και παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια, αλλά και κατασκευή συστημάτων drones κι αντι-drones.

πηγή: kathimerini.gr