καφετεριες αποστάσεις

Τίποτε άλλο δεν δείχνει  την επιστροφή στην κανονικότητα όσο το άνοιγμα της εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα αφού για τους Ελληνες ο καφές και το φαγητο με φίλους ή με την οικογένεια είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κουλτούρα του.

Όμως αυτή η κανονικότητα θα διέπεται από πολλούς νέους κανόνες τους οποίους πρέπει να μάθουμε και να συνηθίσουμε.

Οι καταστηματάρχες τρέχουν και δεν προλαβαίνουν ώστε όλα να είναι έτοιμα για να υποδεχτουν τους πελάτες μετά  από δύο και πλέον μήνες λουκετο.

Τι αλλάζει:

  • Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.
  • Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.
  • Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοιχτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, η κυβέρνηση ψάχνει μία φόρμουλα να αυξηθούν τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να μειωθεί η απόσταση των δύο μέτρων.

Παράλληλα, εξετάζονται και φορολογικές ελαφρύνσεις, με το σχέδιο να προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.

Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να

 

Οι βασικοί κανόνες

Οι βασικοί κανόνες για τη λειτουργία των εστιατορίων που ανακοινώθηκαν  είναι οι εξής:

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας και όχι ανά 3 τ.μ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

– Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και όχι 4 που προβλεπόταν αρχικά. Δεν υπάρχει όριο όταν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα.

– Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,70 μ. Αρχικά προβλεπόταν απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τουλάχιστον 2 μέτρα.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος όταν τουλάχιστον μία πλευρά αυτού βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό χώρο ή αίθριο που μπορεί να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ανοίγει η οροφή ενός χώρου, τότε μπορεί όλος αυτός να αξιοποιηθεί.

Οι οδηγίες  του ΕΦΕΤ

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ, μεταξύ άλλων. για την εστίαση προκύπτουν τα εξής σημεία:

-Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

-Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.

-Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση

-Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.

-Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

-Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.

Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)

Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.