Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η γειτονική μας Ιταλία, αλλά και η Ισπανία.
Η ανησυχία για τον Δάγκειο πυρετό είναι δεδομένη, αν και στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα εγχώριας μετάδοσης παρά μόνο εισαγόμενα περιστατικά, κάτι το οποίο οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) χαρακτήρισαν «μεγάλο ευτύχημα», αλλά μάλλον τυχαίο περιστατικό.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της παγκόσμιας κινητικότητας δεν αποκλείεται να φέρει κρούσματα Δάγκειου πυρετού και να επηρεάσει τη δημόσια υγεία και στη χώρα μας. Πρόκειται για ασθένεια, που μεταδίδεται από κουνούπια και η οποία κάποτε ενδημούσε μόνο σε τροπικές περιοχές, αλλά πλέον συναντάται και στην Ευρώπη.
«Η χώρα μας, λόγω θερμού κλίματος αλλά και γεωγραφικής θέσης καλείται να λάβει μέτρα πρόληψης», τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σε ενημερωτική εκδήλωση του Οργανισμού που έλαβε χώρα στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες.
“Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τη χώρα μας και θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Ο ιός έχει μια άσχημη δυναμική και το ρίσκο είναι μεγάλο. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση”, επισήμανε.
Να σημειωθεί πως στις χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, οι αρχές κάνουν λόγο για “ιστορική επιδημία” με τριπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Μέχρι στιγμής από τον Δάγκειο Πυρετό έχουν προσβληθεί 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι, με πάνω από 7.500 από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους.
Στην Ευρώπη και στις τρεις χώρες που εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) τα περιστατικά ξεπερνούν τα 300.
Ψεκασμοί στα αεροπλάνα και στα πλοία
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ αποκάλυψαν πως στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και ενισχυμένης επιτήρησης του Δάγκειου πυρετού αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα θέτει σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη δράση και σειρά μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου αυτού.
Η απόφαση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπολειμματικούς ψεκασμούς σε αεροπλάνα που προέρχονται από περιοχές υψηλού κινδύνου για τον Δάγκειο Πυρετό, καθώς και την εφαρμογή ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αεροδρόμια και λιμάνια, τα οποία αποτελούν βασικές πύλες εισόδου στη χώρα.
Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί, που προβλέπονται από κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θα εφαρμοστούν στις επιφάνειες των αεροσκαφών και θα έχουν διάρκεια περίπου οκτώ εβδομάδων.
Στόχος είναι η εξόντωση μολυσμένων κουνουπιών που μπορεί να εισαχθούν μέσω πτήσεων από ενδημικές περιοχές.
Εντομολογική επιτήρηση, καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαίδευση
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα όπως το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης. Το δίκτυο επιτήρησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση παγίδων παρακολούθησης για τα κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Οι παγίδες αυτές βοηθούν στην παρακολούθηση του πληθυσμού του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης» (Aedes albopictus), που είναι βασικός φορέας του Δάγκειου Πυρετού, καθώς και στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν εισαγωγή του πιο επικίνδυνου συγγενούς είδους, Aedes aegypti.
Τα δεδομένα που συλλέγονται θα διατίθενται άμεσα στις τοπικές αρχές, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Εκτός από τα παραπάνω, ο ΕΟΔΥ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ενημέρωση του κοινού, καθώς και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
Ειδική καμπάνια που λαμβάνει χώρα στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση των ταξιδιωτών που επισκέπτονται ενδημικές περιοχές, προτείνοντας τη χρήση εντομοαπωθητικών, κουνουπιέρες, καθώς και την επιλογή της κατάλληλης ενδυμασίας.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ προτρέπει τους ταξιδιώτες να παρακολουθούν την υγεία τους κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα και να αναζητούν ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, εξάνθημα ή μυϊκούς πόνους.
Πηγή: Iatropedia.gr