Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π” «Η συμμετοχή στα κοινά είναι υπόθεση όλων μας»

«Ναι, με γοητεύει αφάνταστα η προοπτική να βάλω το λιθαράκι μου για τον τόπο μου» λέει στην “Π” η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Θεοδώρα Κουτεντάκη που κατέρχεται στις εκλογές με τον συνδυασμό  «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» του Σταύρου Αρναουτάκη.

Όπως τονίζει, είναι «αντίθετη με απολιτικές θεωρίες που υποστηρίζουν πως ένας επιτυχημένος επαγγελματίας χάνει το χρόνο του στην πολιτική. Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι ούτε εγχείρημα για λίγους εκλεκτούς, ούτε επιλογή που πρέπει να απαξιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες ή φερέλπιδες επιστήμονες. Η συμμετοχή στα κοινά είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρει η νεαρή δικηγόρος.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Νέα γυναίκα, μορφωμένη και πολλά υποσχόμενη δικηγόρος, κυρία Κουτεντάκη… Τι γυρεύετε εσείς στην πολιτική;

Aπάντηση: «Υπήρξα πάντα ενεργή πολίτης. Για παράδειγμα, στη διάρκεια των μεγάλων καταλήψεων στη Νομική, ξεκίνησα μαζί με συμ-

φοιτήτριά μου το κίνημα ανεξάρτητων φοιτητών ενάντια στις καταλήψεις, με στόχο να ενεργοποιήσουμε τους φοιτητές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κατά των οργανωμένων μειοψηφιών που ήθελαν κλειστές σχολές. Με το σύνθημά μας «οι κλειστές σχολές οδηγούν σε κλειστά μυαλά», συντελέσαμε στην πλειοψηφική συσπείρωση των φοιτητών που υποστηρίζαμε την επαναλειτουργία των σχολών. Σταδιακά το κίνημά μας βρήκε υποστηρικτές και σε άλλες σχολές.

Είμαι, λοιπόν, αντίθετη με απολιτικές θεωρίες που υποστηρίζουν πως ένας επιτυχημένος επαγγελματίας χάνει το χρόνο του στην πολιτική. Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι ούτε εγχείρημα για λίγους εκλεκτούς, ούτε επιλογή που πρέπει να απαξιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες ή φερέλπιδες επιστήμονες. Η συμμετοχή στα κοινά είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υποχρέωση των πολιτών. Είναι προϋπόθεση για να έχουμε λόγο στη διαμόρφωση της ζωής και της καθημερινότητάς μας, αλλά και της προοπτικής που έχει ο τόπος που ζούμε και αγαπάμε. Δεν είναι όλα στο χέρι μας, αλλά δεν μπορεί να είναι και όλα στα χέρια άλλων. Οφείλουμε να συμμετέχουμε.

Ερ.: Πώς προέκυψε το θέμα της Αυτοδιοίκησης; Σας ενδιέφερε πάντα ή προέκυψε τυχαία;

Απ.: Η Αυτοδιοίκηση είναι το πιο κοντινό πεδίο συμμετοχής στα κοινά. Σκέφτεσαι, σχεδιάζεις, αποφασίζεις και εφαρμόζεις δράσεις και έργα που αφορούν το χωριό, την πόλη σου, τον τόπο σου. Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Προσωπικά με γοητεύει αφάνταστα η προοπτική να βάλω το λιθαράκι μου για τον τόπο μου.

Επέστρεψα στην Κρήτη αφήνοντας πίσω το Σίτυ του Λονδίνου, τη Φρανκφούρτη και την Οξφόρδη που δούλεψα στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της Ευρώπης, γιατί κατάλαβα πως δεν με γεμίζει, δεν με ενθουσιάζει, δεν με παθιάζει η ζωή και η δράση, όπως στην Κρήτη. Θεωρώ πως ο τόπος μου με εμπνέει. Κι ακόμα, οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, τα βιώματά μου είναι εδώ. Αυτός ο ξεχωριστός, ευλογημένος τόπος, χρειάζεται εμάς, να κάνουμε πράξη το όραμα μας, ως νέοι άνθρωποι. Να καταθέσουμε με ενθουσιασμό όλη την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε στα μεγάλα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Ευρώπης. Να διαμορφώσουμε με ορθολογικό στρατηγικό σχεδιασμό και πολλή δουλειά, το νέο όραμα για την Κρήτη, για τον τόπο μας και να το κάνουμε πράξη, όλοι μαζί.

Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ ΣΤΗΝ “Π”
«Η συμμετοχή στα κοινά είναι υπόθεση όλων μας»
Ερ.: Η συστράτευσή σας με τον Σταύρο Αρναουτάκη είναι πολιτική; Είναι προσωπική; Ή κάτι άλλο;

Απ.: Πιστεύω στις συνεργασίες και τη συνένωση δυνάμεων. Οδηγός μου είναι οι αξίες που μας δίδαξαν οι προηγούμενες γενιές, για ν’ αναδείξουμε και να κάνουμε πράξη το όραμα που ζητούν οι νεότερες.

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο. Όταν ξεκινάς σε μια τέτοια πορεία δίπλα σ’ ένα άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης με την τεράστια εμπειρία και αποδοχή που έχει στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης, είναι φανερό πως αποτελεί μια στρατηγική επιλογή. Νομίζω είμαστε τυχεροί οι νέοι άνθρωποι που μπαίνουμε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης κοντά του. Αποτελεί ένα σταθερό και δημιουργικό βήμα και μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

Ερ.: Στην περίπτωση που εκλεγείτε τι θα θέλατε να είναι εκείνο που θα πάρετε ως αντικείμενο; Να ασχοληθείτε;

Απ.: Η ανάθεση καθηκόντων και θέσεων ευθύνης αποτελεί προνόμιο και απόφαση του επικεφαλής του συνδυασμού. Προσωπικά είμαι έτοιμη να προσφέρω όπου μου ζητηθεί. Σημασία έχει να υπηρετούμε με συνέπεια έναν σχεδιασμό που μας οδηγεί με σταθερά βήματα και ασφάλεια σε μια ευοίωνη, βιώσιμη πορεία ανάπτυξης για την Κρήτη μας. Να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί για το νησί. Να διαμορφώνουμε έναν τόπο που απολαμβάνουμε να ζούμε εμείς και στον οποίο αναζητούν να επιστρέψουν οι επισκέπτες μας.

Ερ.: Πώς, αλήθεια, φαντάζεστε την Κρήτη του 2030 αλλά και τον εαυτό σας;

Απ.: Εκτιμώ πως η Κρήτη του 2030 θα έχει προχωρήσει τις μεγάλες υποδομές. Τα επόμενα χρόνια το νησί μας θα διαθέτει νέο ΒΟΑΚ, νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και φυσικά πιστεύω πως θα υπάρχουν ολοκληρωμένοι κάθετοι άξονες που θα εξυπηρετούν πλήρως τις οδικές συνδέσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Παράλληλα, θεωρώ σημαντικό να έχουν προσχωρήσει ουσιαστικά τα έργα ύδρευσης και άρδευσης στο νησί, με ολοκληρωμένα δίκτυα διαχείρισης υδάτων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι υποδομές αυτές ενισχύουν τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Ο ποιοτικός τουρισμός θα ενισχύσει περαιτέρω την τοπική ανάπτυξη και είναι κρίσιμη η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα και της αγρο-

διατροφής με τον τουρισμό. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, όμως θεωρώ πως υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια. Τα προϊόντα μας μπορούν να ενταχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στις επιχειρήσεις εστίασης και στα ξενοδοχεία και παράλληλα να αποτελέσουν διαβατήριο για την προβολή της Κρήτης στο εξωτερικό, με σοβαρή ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας.

Θεωρώ πως η βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί αγγίζει τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την περαιτέρω ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών. Αναμένω την ανάπτυξη δράσεων απέναντι στη μεγάλη πρόκληση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Το περιβάλλον είναι ο τομέας που θα χρειαστεί να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην Κρήτη, αφού αποτελεί το κυρίαρχο φυσικό αγαθό για το νησί.

Ακόμη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την αγορά και τις επιχειρήσεις αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Κρήτη του 2030. Ο νέος κόσμος που διαμορφώνεται εστιάζει σε προκλήσεις που έχουν σχέση με την ψηφιακή εποχή και τα όσα φέρνει στη νέα επιχειρηματικότητα. Στην Κρήτη έχουμε γερές βάσεις από τα πλούσια ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να χτίσουμε στο νησί έναν αναπτυξιακό κόμβο γνώσης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σε μια τέτοια Κρήτη οραματίζομαι να ζω και να δημιουργώ το 2030, μαζί με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.