επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Ικανοποιημένη από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία δηλώνει η κυβέρνηση, θεωρώντας την επίσκεψη ιστορική, αλλά και πολύ σημαντική. Από την ελληνική πλευρά εκτιμούν ότι το πρόσημο της επίσκεψης είναι απόλυτα θετικό, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Θετικά αποτιμάται και το γεγονός πως ο πρωθυπουργός άνοιξε την ατζέντα ξανά για το Κυπριακό, επιδιώκοντας ουσιαστική και τελική λύση.

Από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη
Από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη

“Θα δούμε ξανά τη Χάλκη να λειτουργεί”

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμφωνήσουν στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εμφανίστηκε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του μετά την ξενάγησή του στους χώρους της σχολής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο πρωθυπουργός έφθασε στο νησάκι της Χάλκης συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα. Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο ηγούμενος της Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος, ο οποίος και τους οδήγησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβεί το κατώφλι της Θεολογικής Σχολής, θα είναι με τον πρόεδρο Ερντογάν «για μια λαμπρή ημέρα χαράς για την επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι  «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας υποστήριξε ότι «υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και χώρες που μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να τα επιλύσουμε». Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη την ημέρα που τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρξουν ξανά χαρούμενα γέλια μαθητών».

«Θα είναι απόδειξη ότι είμαστε κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο, αλλά απέναντι στον εαυτό μας και τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία της Σχολής υποστήριξε ότι «δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διχόνοιας ή διενέξεων αλλά πηγή αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς».

«Πιστεύω βαθύτατα ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο αλλά και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία, δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο εντάσεων αλλά γέφυρες για τους λαούς μας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της. Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου».

 

Τι περιμένει η Κύπρος

Ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία δίνει η Κύπρος, με δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε ξανά την ατζέντα για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης μάλιστα σχολιάζουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εκείνος που φέρνει στο τραπέζι το θέμα, κάνοντας σαφές πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και ανακοινώνοντας πως θα υπάρξουν εγγυήσεις προκειμένου η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας.

Ειδικότερα, το κυπριακό μέσο ΡΙΚ ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Στην ανταπόκριση από την Άγκυρα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημειώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό «πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και ανακοίνωσε πως θα λάβουν χώρα προπαρασκευαστικές επαφές για τις εγγυήσεις, όπως και ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας».

«Κομιστή συγκεκριμένων θέσεων και μηνυμάτων της Λευκωσίας» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο σταθμός ALFA, υποστηρίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζει κυρίως «στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών με σημείο εκκίνησης το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όπως διαμορφώθηκε στη διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά».

Στη χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον «Ερντογάν την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» στάθηκε ο τηλεοπτικός σταθμός OMEGA.