Επανέρχεται στο ζήτημα της Παναγιάς της γκέισας και της Παναγιάς της Ινδιάνας, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του βιβλίου των Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βελόπουλος στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είχε πρωτοθίξει το θέμα. Αναφερόμενος αρχικά στην κοινωνική πολιτική, τις αμβλώσεις και την ταυτότητα φύλου, είπε πως ο ίδιος δεν έκανε το εμβόλιο γιατί ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί με το σώμα του, ενώ τόνισε πως τις πολιτικές του τις καθορίζει η πίστη του στις αξίες της Ελλάδας.
Στο σημείο εκείνο δε, είπε απευθυνόμενος στον Αντώνη Σρόιτερ πως έχει μπερδέψει την πρόοδο με οτιδήποτε ξενόφερτο δείχνοντας στην κάμερα δύο εικόνες λέγοντας πως αυτές βρίσκονται στα βιβλία της Γ’ Δημοτικού. Σύμφωνα με τα σκίτσα, η Παναγία απεικονίζεται ως ινδιάνα και ως γκέισα, λέγοντας πως αυτό είναι διαστρέβλωση και πρόστυχο να δείχνεται σε μικρά παιδιά.
«Άμεση απόσυρση»
«Με ερώτηση-παρέμβαση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, ζητά από τον υπουργό Παιδείας την άμεση συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και την αντικατάσταση του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ´ δημοτικού», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης.
Η ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:
«Κύριε υπουργέ, όπως έχει αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η απεικόνιση της Παναγίας, ως γκέισας ή Ινδιάνας κλπ στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Δημοτικού απηχεί μεθοδεύσεις συγκεκριμένων κύκλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η παιδαγωγική επιστήμη και η Ορθόδοξη Θεολογία, όσον αφορά στην υποχρεωτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκπαίδευση των νέων παιδιών για τα θέματα της Ορθόδοξης Πίστης.
Το ανωτέρω βιβλίο Θρησκευτικών κρίθηκε ακατάλληλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις υπ’ αρ. 1749/2019 & 1750/2019 Αποφάσεις του, ως μη νόμιμο, μη θεολογικό και μη παιδαγωγικό. Παρ’ όλα αυτά, έχοντας υποστεί κάποιες μη επουσιώδεις επεμβάσεις, δόθηκε προς χρήση εκ νέου το ανωτέρω βιβλίο στους μαθητές, παρά το ότι κρίθηκε απορριπτέο, τόσο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, όσο και από το ΣτΕ.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεσθε να αποσύρετε το ανωτέρω βιβλίο Θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Δημοτικού, δεδομένων των ως άνω Αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας;».
Καθηγητής Θεολογίας «απαντά» στον Βελόπουλο για την «Παναγία γκέισα»
Στους μύδρους Βελόπουλου για την «Παναγιά την γκέισα» και την «Παναγιά την Ινδιάνα» στα βιβλία θρησκευτικών της Γ’ τάξης του δημοτικού απάντησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου.
Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του Σωτήρη Μπέσκου στον Alpha Radio 989, ο καθηγητής και συγγραφέας βιβλίου θρησκευτικών είπε: «Δεν τις άκουσα τις δηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει τέτοια φράξια ούτε σε αριστερές ομάδες ούτε σε ομάδες συγγραφέων. Αυτές οι εικονογραφημένες παραστάσεις υπήρχαν στο βιβλίο, ή μάλλον στο φάκελο μαθήματος των θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού το 2017, και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, όταν άλλαξαν πάλι τα θρησκευτικά, οι νέες ομάδες εργασίες συμπεριέλαβαν αυτά τα δύο στοιχεία. Επίσης, γύρω στο 2000 ίσως και λίγο πιο πριν υπήρχε πάλι μια απεικόνιση του Ιησού Χριστού ως μαύρου, ως Αφρικανού».
Ο κ. Γιαγκάζογλου εξήγησε πως όλοι οι λαοί μπορούν κάλλιστα να βλέπουν τον Χριστό ως δικό τους και αυτό χαρακτηρίζεται ως μια Θεολογία της Σάρκωσης. «Ο Θεός ενσαρκώνεται στον πολιτισμό των λαών», επισήμανε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Πατριάρχη Φώτιο, ο οποίος ήταν αναμορφωτής των γραμμάτων, και έλεγε ότι όλοι οι λαοί, οι Έλληνες οι Ρωμαίοι, οι Αιθιόπες, οι Ινδοί νομίζουν ότι ο Χριστός μοιάζει σε εκείνους.
«Στην παράδοση της Ορθοδοξίας, η εικονογράφηση είναι μία λειτουργική τέχνη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους ζωγραφίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους τύπους που χρησιμοποιούμε στη λατρεία, ωστόσο η χριστιανική πίστη δεν αφορά μόνο τους ορθόδοξους ή μόνο τους Έλληνες. Αφορά και άλλους λαούς, πολλές γλώσσες πολλούς πολιτισμούς», ξεκαθάρισε.