Θάνατος Κλειώς: 10 χρόνια κάθειρξης στον σύντροφο του θύματος επέβαλε το Εφετείο
Η σχέση του ζευγαριού πέρασε από πολλά στάδια πριν την τραγική κατάληξη

Ένοχο για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης 43χρονο Ηρακλειώτη που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος της 31χρονης συντρόφου του, τον Νοέμβριο του 2019.

Χθες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε θανατηφόρα σωματική βλάβη και επέβαλε στον κατηγορούμενο κάθειρξη 10 ετών. Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης η ιατροδικαστής που είχε συντάξει το πόρισμα για το θάνατο της άτυχης κοπέλας.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του κατηγορουμένου, κ. Μάνο Χριστοφακάκη, η εξέταση της κ. Έλενας Κρανιώτη, διευθύντριας της Ιατροδικαστικής Μονάδας του ΠΑΓΝΗ, «ήταν κομβικής σημασίας αφού ξεκαθάρισε ότι ο θάνατος προήλθε από ισχυρό ταρακούνημα της κεφαλής και όχι από χτυπήματα με γροθιές. Αυτό ήταν και που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ο εντολέας μου». Ο 43χρονος εξ αρχής επέμεινε στον ισχυρισμό ότι αγαπούσε τη φίλη του και σε καμία περίπτωση δεν την γρονθοκόπησε, όπως του αποδίδονταν με βάση το κατηγορητήριο. Όταν ανακάλυψε ότι η 31χρονη είχε κάνει κρυφά χρήση ναρκωτικών, εκνευρίστηκε, όπως ισχυρίστηκε, διότι είχαν συμφωνήσει να απεξαρτηθούν.

Την άρπαξε από την μπλούζα και την τράνταξε με δύναμη. Όμως η κοπέλα ήταν ένα ανήμπορο και «εύθραυστο» πλάσμα λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα να χάσει τελικά τη ζωή της. Οι δρόμοι των δύο νέων είχαν συναντηθεί κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έκαναν προσπάθειες να «καθαρίσουν», να ξεκόψουν. Η Κλειώ ακολούθησε τον σύντροφό της στο εξωτερικό.

Εκεί έπαθε σοβαρό εγκεφαλικό. Έχασε την ομιλία της, απέκτησε κινητικά προβλήματα. Εκείνος, όπως είχε αναφερθεί και στο πρωτόδικο δικαστήριο, της συμπαραστάθηκε πολύ. Κοντά της έσπευσε και η μητέρα της, η οποία έμεινε στο πλευρό της για δύο και πλέον μήνες. Μία τιτάνια προσπάθεια ώστε η Κλειώ να «εκπαιδευτεί» και πάλι στην ομιλία. Να καταφέρει να πει λέξεις, προτάσεις. Η κοπέλα πήγε και σε κέντρο αποκατάστασης.

Με όλες τις δυσκολίες, η ζωή της άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει σε ένα πρόγραμμα, αν και η Κλειώ ήταν αρκετά αδύναμη και ευαίσθητη. Συγγενείς του θύματος είχαν περιγράψει ότι η σχέση του ζευγαριού είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Από τη μία ήταν τρυφερός και ευγενικός μαζί της, από την άλλη τη χτυπούσε. Εκείνη όμως τον αγαπούσε υπερβολικά και κοιμόταν με τη φωτογραφία του στο προσκέφαλό της.