Δεν έχει προηγούμενο η καταστροφή στον Έβρο
Δεν έχει προηγούμενο η καταστροφή στον Έβρο

Η φωτιά στον Έβρο θα σταματήσει όταν δεν υπάρχει άλλη καύσιμη ύλη, λέει με νόημα πυροσβέστης από την Κρήτη που βρίσκεται μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των πυροσβεστών του νησιού στη δοκιμαζόμενη από τη φωτιά περιοχή. Για 17η ημέρα η φωτιά καίει τα πάντα στο πέρασμά της και δεν βρίσκει αντίπαλο για να την αναχαιτίσει, παρά τις πολλές δυνάμεις που επιχειρούν από γη και αέρα για την κατάσβεσή της. Σύμφωνα με το στέλεχος της πυροσβεστικής από την Κρήτη, πρόκειται για τη πιο δύσκολη κατάσβεση που έχει συναντήσει όσα χρόνια είναι στο Σώμα, με τις εστίες που ξεπηδούν να μην μπορούν να ελεγχθούν.

«Η φωτιά αυτή δεν σταματιέται. Ακόμα και η βελτίωση της κατάστασης σημαίνει για εμάς ότι δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει καεί» τονίζει. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ξηρασία, ούτε ο καιρός ήταν μέχρι στιγμής σύμμαχος μας, αλλά της φωτιάς. Βλέπουμε συνέχεια το μετεωρολογικό δελτίο για να έχουμε μια εικόνα των ανέμων, αλλά και εάν θα βρέξει»

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου «η παρουσία μας είναι τα τελευταία 24ωρα, αλλά δεν διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν αδυναμίες στην κατάσβεση. Από τη στιγμή που η φωτιά ξέφυγε, ήταν αδύνατον να περιοριστεί. Οι εκτάσεις εδώ είναι τεράστιες και πολλές από αυτές έχουν γίνει στάχτη» σχολίασε.

Χωρίς προηγούμενο η καταστροφή

Δεν έχει προηγούμενο η οικολογική καταστροφή που σημειώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον Έβρο, όπου η καταστροφική πυρκαγιά συνεχίζει το έργο της για 17η ημέρα.

Χθες, η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα δορυφορικά δεδομένα για την φωτιά στον Έβρο, τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η πυρκαγιά, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς: 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%). 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%). 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Συνεχίζεται η μάχη

Στην περιοχή της Λευκίμης και του Προβατώνα συνεχίστηκαν χθες οι επιχειρήσεις κατάσβεσης από τις  επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, είπε ότι «κατά 80% έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στον Έβρο», προσθέτοντας ότι «πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες, οι οποίες πάντως, μπορούν να δώσουν μεγάλη αναζωπύρωση».

Ο ίδιος είπε ότι «πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, «την ώρα που οι δυνάμεις επιχειρούσαν με επίκεντρο βόρεια της Δαδιάς και της Κορνοφωλιάς ξεπήδησε ένα νέο μέτωπο στα 25 χιλιόμετρα μακριά».

Προχθές το απόγευμα, οι κάτοικοι της Λευκίμης κλήθηκαν, για δεύτερη φορά, να την εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το Τυχερό.

Συνολικά επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος εννέα πυροσβεστικών αεροσκαφών και οκτώ ελικοπτέρων.

Στ. Καλπάκης: Αντί  να απολογηθεί για την καταστροφή, ο κ. Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του

«Ο Έβρος καίγεται για 17η ημέρα, με ανθρώπινες απώλειες, με πάνω από 935.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, με μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης σε δήλωσήτου.

«Αντί να απολογηθεί για τις τεράστιες ευθύνες του, άρχισε πάλι τις χαζοχαρούμενες αναρτήσεις για να μας πει ότι περίπου έγιναν όλα καλά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΔΑΔΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
σε φαινόμενα
Greenpeace: Δεν ξέρουμε αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή, καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι τραγικό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace λέγοντας ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

«Καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή» είπε αναφέροντας ότι κάποια από τα σπάνια πουλιά (σ.σ. όπως ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί -σπάνια για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον κόσμο-, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά» σημείωσε ο κ. Χαλαμπίδης εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά που απαντώντας στον ξεχωριστό αυτό τόπο μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή» συμπλήρωσε.

«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών» τόνισε ο κ. Χαλαμπίδης.