Σημαντικές αλλαγές στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας με τον προσωπικό γιατρό αλλά και τα απογευματινά χειρουργεία φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Τα απογευματινά χειρουργεία που θεμοθετούνται και επισήμως στο ΕΣΥ, εκτιμάται ότι θα βάλουν φρένο στις παραιτήσεις των γιατρών που φεύγουν από τα νοσοκομεία για να ιδιωτεύσουν, αλλά θα δώσουν και τη δυνατότητα στους πολίτες να χειρουργούνται εντός νοσοκομείων με αμοιβή η οποία θα είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που θα κατέβαλλαν αν απευθύνονταν σε ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι λίστες ασθενών στα νοσοκομεία που περιμένουν να χειρουργηθούν είναι μεγάλες. Στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη, φθάνουν τα 7.000 άτομα και στο Βενιζέλειο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νίκο Τσικριτζάκη, φθάνουν τους 1.500-2.000 πολίτες.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
Καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ. ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.
Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:
α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
δ) ιδιώτης ιατρός
Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.
Πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.
Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.
Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022. Παράλληλα δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.
Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημά τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των δημόσιων δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Γιατί οι ασθενείς να επιλέξουν τα ιδιωτικά χειρουργεία;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, “με τα απογευματινά χειρουργεία ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ. Ο ιατρός θα έχει επιπλέον οφέλη και συνολικά το προσωπικό -νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό- ενώ και το νοσοκομείο θα έχει έσοδα που θα τα χρησιμοποιεί το ίδιο επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα στους πολίτες βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει ιατρό του δημόσιου συστήματος. Οι μόνοι που χάνουν από τα απογευματινά χειρουργεία είναι οι ιδιώτες πάροχοι που θα δουν ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό δημόσιο σύστημα. Τα απογευματινά χειρουργεία τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολίτη και του ΕΣΥ και δεν τα θέλουν όσοι επιθυμούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδιωτικών κλινικών για παραπάνω κέρδη. Με πολύ λιγότερο κόστος από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία κοστολογημένα με μικρό κόστος.
Το εγχείρημα αυτό θα οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην διαταραχτεί η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, να μην υπάρχουν λίστες αναμονής και να εξυπηρετείται μόνο ο στόχος της διεύρυνσης των επιλογών των πολιτών για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.
Οι αντιδράσεις
Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της μια σειρά ανακοινώσεις – άρθρα κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σε αυτά επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ έρχεται να εδραιώσει την υποβάθμιση και απαξίωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας.
Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση και υποχρεώνει τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προς όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων της υγείας, τα οποία ενισχύονται εις βάρος των μικρομεσαίων ιατρείων της γειτονιάς. Επίσης, τονίζεται ότι έρχεται να νομιμοποιήσει τις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια προς όφελος μιας μικρής ομάδας του μεγαλο-ιατρικού κατεστημένου μέσα και έξω από το ΕΣΥ.