ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ Ο “ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ” ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;  Στο… μάτι του κυκλώνα μπήκε η χώρα

Στο… μάτι του κυκλώνα μπαίνει η χώρα τις επόμενες ημέρες, ενώ χθες ο «Ξενοφών», όπως έχει ονομαστεί, που σαρώνει την Ελλάδα από το βράδυ της Δευτέρας με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, έφερε και τα πρώτα χιόνια στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου.

Σήμερα,  οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, σε Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο, και νότια νησιωτικά τμήματα, σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Οι ισχυροί άνεμοι… εξαφάνισαν την ούτως ή άλλως στενή παραλία της Αγίας Πελαγίας και τα κύματα μετατόπισαν τις ομπρέλες στο πεζοδρόμιο!
Φωτογραφία αρχείου

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο αύριο, Παρασκευή, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό “ματιού”.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξηγεί ότι πολλές φορές τους φθινοπωρινούς αλλά και τους χειμωνιάτικους μήνες μετά τις έντονες ψυχρές εισβολές δημιουργούνται στη Μεσόγειο βαρομετρικά χαμηλά που μοιάζουν με κυκλώνες (Mediterranean Hurricanes ή Medicanes).

Τα αίτια δημιουργίας τους είναι διαφορετικά από αυτά των τροπικών κυκλώνων, ωστόσο η θερμή θάλασσα της Μεσογείου συμβάλλει θετικά στη ενίσχυσή τους.

Υπάρχουν και λίγες περιπτώσεις που αυτά εμφανίζονται ακόμη και στη Μαύρη θάλασσα. Από το 1947 μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί 107 τέτοια συστήματα.

Το πιο πρόσφατο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή μας ήταν πέρσι τον Νοέμβριο και δημιουργήθηκε στην περιοχή του Boot στη νότια Ιταλία, το οποίο ομάδες Ιταλών μετεωρολόγων το ονόμασαν Numa, ενώ στην Ελλάδα δόθηκε το όνομα Ζήνων.

Η ΕΜΥ σημειώνει ότι η ονομασία τέτοιων συστημάτων δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και το παραπέμπει σε συνδέσεις με άλλα πιο ισχυρά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν περιοχές στις τροπικές ζώνες. Οι εντάσεις των ανέμων αυτών των Medicanes στροβίλων φτάνουν οριακά την κατηγορία των τροπικών κυκλώνων κατηγορίας 1 και τα ποσά των βροχοπτώσεων είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συστημάτων του Ατλαντικού και Ειρηνικού.

Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν στην τάση δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου, όπου κύριο χαρακτηριστικό του είναι η απουσία μετωπικών επιφανειών, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τη μετατροπή αυτού του συστήματος σε Medicane, δηλαδή σε έναν μεσογειακό κυκλώνα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «περιπλανάται» ανοιχτά του νοτίου Ιονίου και στο νοτιοδυτικό Κρητικό. Το σύστημα αυτό την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου διέρχεται νότια της Κρήτης αρκετά εξασθενημένο.

Προβλήματα λόγω  κακοκαιρίας

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Κλειστά παραμένουν σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών ανέμων.