Στις 20 Ιανουαρίου συζήτηση και απαντήσεις στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στις 20 Ιανουαρίου συζήτηση και

Στις 20 Ιανουαρίου, μετά από πολλαπλές πιέσεις του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στη Βουλή αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τι ακριβώς συνέβη τη φετινή χρονιά με τις επιδοτήσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, είχε ζητήσει τρεις φορές την ενημέρωση του σώματος για το τι ακριβώς συνέβη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνει την τρίτη κατά σειρά δεκτό το αίτημα του και να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 20 Ιανουαρίου επί του θέματος. Στην Επιτροπή έχουν κληθεί για να δώσουν τις απαντήσεις τους τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όσο όμως και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους για να μπορέσουν να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Ο βουλευτής Ηρακλείου μάλιστα και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος Χάρης Μαμουλάκης, βρέθηκε χθες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο προκειμένου να μιλήσει με τα στελέχη του Οργανισμού, αλλά και να κατανοήσει τι έχει συμβεί.

Με βάση τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανεπίσημα κι αναμένεται να κωδικοποιήσει σε επίσημη μορφή έως τις 20 Ιανουαρίου, είναι πως η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλες τις αρρυθμίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες κι επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί, αντικαθιστώντας γαλάζια στελέχη του οργανισμού, με … περισσότερο ελεγχόμενα γαλάζια στελέχη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν απίστευτα υποκριτικό το γεγονός η ίδια η κυβέρνηση να λοιδορεί τις κυβερνητικές της επιλογές και να τις αλλάζει, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται τα λάθη της.

Τις μεγαλύτερες ευθύνες βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς εκτιμούν πως είναι εκείνος που το 2019 θέλησε να εκχωρήσει αρμοδιότητες και έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε «γαλάζιες ιδιωτικές εταιρείες» που δεν είχαν καμία εμπειρία και γνώση επί του θέματος. Αυτή η στρατηγική επιλογή Μητσοτάκη εκτιμάται ότι ήρθε να απορρυθμίσει πλήρως έναν οργανισμό, ο οποίος μπορεί να μην λειτουργούσε άριστα μεν, αλλά που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα του, αν η Νέα Δημοκρατία είχε διαφορετική στρατηγική.

Όπως τονίζουν παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι όποιες αλλαγές υλοποιηθούν στο κομμάτι της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ελάχιστα πράγματα θα μπορέσουν να αλλάξουν, ωστόσο πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη διαχείριση του χάους που η ίδια δημιούργησε, σαν μια μεγάλη νίκη – προσφορά προς τους αγρότες, ειδικά της Κρήτης.

Ως αντιπρόταση απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση σύνδεση παραγωγής με τις επιδοτήσεις οριζόντια, προκειμένου όσοι πραγματικά παράγουν να ωφελούνται από τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια των Ελλήνων φορολογούμενων.

Όπως αναφέρουν μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό το ποιοι παραγωγοί και επί πόσα χρόνια λυμαίνονται επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται, όπως είναι επίσης γνωστό, το σε ποιες πολιτικές παρατάξεις ανήκουν και από ποια πολιτικά συστήματα υποστηρίζονται διαχρονικά.