Με μόλις ένα «όχι» από τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν χθες οι επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των ομογενών.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει σε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.
“Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις.
Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης”, αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει “για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη”.
Περισσότερα «ναι»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε». «Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη «ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις ΤΩΡΑ από τους εταίρους και συμμάχους μας».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε η κ. Γεννηματά, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ έθεσε ως κριτήρια την ύπαρξη ΑΦΜ, το εύλογο χρονικό διάστημα που λείπει από την Ελλάδα (30 χρόνια), την αυτοπρόσωπη εκλογή (όχι σε επιστολική ψήφο), ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Πρέπει να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η ψήφος των ομογενών (…)
Η συνολική μας στάση θα καθοριστεί από το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση» δήλωσε αμέσως μετά ο Δημ. Κουτσούμπας. Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.