Βασιλακόπουλος
ο καθηγητής Θ. Βασιλακόπουλος

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση στη χώρα μας, όμως οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν και προειδοποιούν ότι πρέπει να χτιστεί τείχος ανοσίας για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα μέσα στον χειμώνα.

Αυτό όπως τονίζουν όμως δεν πρόκειται να γίνει τόσο σύντομα όσο θα ήθελαν αν δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες και κυρίως εκείνοι που η πλατφόρμα τους για όλα τα εμβόλια έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Οι πολίτες αυτοί δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά μπορεί να καθορίσουν την πορείας της ανοσίας στη χώρα μας.

Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, τον χειμώνα θα απαιτείται 85% για τείχος ανοσίας

Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70% . Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%».

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο επισημαίνοντας ότι αρχικά θα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν .

«Όμως αν φτάσουμε στο σημείο που κάποιοι δεν πείθονται, πρέπει να δώσει στους εμβολιασμένους κάποια κίνητρα. Για παράδειγμα είναι κάποιος που δε θέλει να εμβολιαστεί, γιατί φοβάται ή έχει αμφιβολίες, αλλά είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Αν του πεις ότι για να πας στο γήπεδο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να μη θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους φιλάθλους, ένα ποσοστό θα παρακινηθεί και θα πάει να εμβολιαστεί γι’ αυτόν το λόγο. Άρα το να δοθούν κάποια κίνητρα είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας και εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ λογικό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά σε αυτούς που έχουν νοσήσει από κοροναϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξήγησε ότι «αυτός που έχει νοσήσει ακόμα κι αν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου δε κινδυνεύει από αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων. Η επιστήμη έχει δει ότι όσοι έχουν νοσήσει αν κάνουν μια δόση εμβολίου παράγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Άρα, οι επιστήμονες είπαν να κρατήσουμε τη δεύτερη δόση για αυτούς που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν».

Σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας τα νεαρά άτομα

Στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm.

Τόνισε το σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που καλούνται να παίξουν τα νεαρά άτομα, τα οποία όπως επισημαίνει, καλό θα είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην έχουμε πρόβλημα το φθινόπωρο.

Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως δηλώνει, φτάνει γύρω στο 25% και με τις δύο δόσεις.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί αναλυτικά με νούμερα πόσο ασφαλείς είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά και πώς χτίζεται η ανοσία σε βάθος χρόνου, βδομάδα-βδομάδα.

«Επειδή την επιδημία αυτή δεν τη βλέπουμε να φεύγει 100% και μάλλον θα είναι ενδημική για μερικά χρόνια, όποιος δεν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να κολλήσει τα επόμενα τρία χρόνια, είναι πολύ υψηλή, λέει χαρακτηριστικά» για να καταλήξει ότι δεν ξεμπλέκουμε άμεσα με τον Sars-Cov-2, αφού όπως εκτιμά, το όχι τόσο κοντινό 2023 θα αποτελεί μία απλή ανάμνηση.