Ο Θάνος Τζήμερος

Για τρίτη ημέρα συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Θάνος Τζήμερος με επαφές και συναντήσεις στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο.
Ο Θάνος Τζήμερος επισκέπτεται το Ηράκλειο αύριο, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 7:00 το απόγευμα στον πολυχώρο Symposia 1 του Μεγάρου Ντορέ στην πλατεία Ελευθερίας.

Με κεντρικό σύνθημά του «Και όμως γίνεται», ο Θάνος Τζήμερος πραγματοποιεί μία εκ βαθέων συνέντευξη στην «Π» μιλώντας για όλα τα φλέγοντα εθνικά θέματα, αλλά και θίγοντας τα πολύ σοβαρά ζητήματα των υποδομών της Κρήτης αλλά και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνέντευξη

Ερ.: Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού για τον «θεωρητικό» τουλάχιστον διαχωρισμό μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας και για τον «αποκλεισμό» της Κρήτης από αυτή την απόφαση;

Απ.: Κουτοπόνηρη και ατελέσφορη, όπως και οι περισσότερες αποφάσεις του. Πετάει το μπαλάκι της κατανομής του ποσού στην ίδια την Εκκλησία ώστε να δημιουργηθούν δύο ομάδες αντικρουόμενων συμφερόντων: οι ανώτεροι και οι κατώτεροι κληρικοί, ενώ ταυτόχρονα «πουλάει» στους μεν αριστερούς διαχωρισμό, στους δε κομματικούς πελάτες υποσχέσεις προσλήψεων μια που «άδειασαν» θέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Θύμα, όπως πάντα, ο φορολογούμενος που εξακολουθεί να πληρώνει. Επιπλέον είναι και ασαφής, καθώς δεν λέει τι θα γίνει με τις συντάξεις των ιερέων και εξαιρεί όχι μόνο την Κρήτη αλλά κληρικούς στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα που υπάγονται στο Φανάρι. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ο Τσίπρας και οι Καρανίκες που τον… συμβουλεύουν, αγνοούν τι ισχύει στην εκκλησιαστική διαίρεση της χώρας, όπως αγνοούν χιλιάδες άλλα πράγματα.

Ερ.: Η δική σας θέση ποια είναι;

Απ.: Η ίδια με τη θέση του Χριστού: “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Η Εκκλησία έχει σημαντική αποστολή για όσους την έχουν ανάγκη: πνευματική, παρηγορητική, φιλανθρωπική. Όχι πολιτική. Η διαπλοκή κράτους και Εκκλησίας έκανε κακό και στους δύο. Η Εκκλησία πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να διαχειρίζεται τα του Οίκου της χωρίς την κηδεμονία του κράτους. Το κράτος οφείλει να είναι ουδέτερο. Και κάθε πολίτης μπορεί να δίνει τη δική του απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της Ύπαρξης, υπό δύο προϋποθέσεις: α) να σέβεται τους νόμους του κράτους και β) την πίστη του να την πληρώνει από την τσέπη του.

Ερ.: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από νέες προσλήψεις και παροχές. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;

Απ.: Συνεχίζει τη μακρά πελατειακή παράδοση στην οποία διέπρεψαν όλα τα κόμματα. Όμως οι νέες προσλήψεις δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν από δανεικά και μας οδηγούν ταχύτερα στην πραγματική χρεοκοπία, μπροστά στην οποία αυτό που ζήσαμε μέχρι σήμερα θα μοιάζει με παιδικό πάρτι. Την πορεία προς τη συντριβή, που αν δεν αλλάξουμε ρότα θα συμβεί το 2021, την περιγράφω σε ένα άρθρο μου που έγινε viral: «Βενεζουέλα, ερχόμαστε!». Η άποψή μας είναι ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει πολύ λιγότερους υπαλλήλους υψηλών προσόντων και ανάλογων απολαβών. Να προσλαμβάνει αυτούς που χρειάζεται και να απολύει αυτούς που δεν χρειάζεται. Χρειάζεσαι νοσηλευτές; Προσλαμβάνεις νοσηλευτές. Δεν χρειάζεται κλητήρες, γραμματείς, κηπουρούς, οδηγούς, γενικών καθηκόντων κ.λπ. Τους απολύεις. Φυσικά καταργώντας τις οργανικές τους θέσεις. Το δημόσιο δεν είναι πάρκινγκ αργόμισθων ούτε γεννάει λεφτά. Διαχειρίζεται τα χρήματα του φορολογούμενου και οφείλει να του προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Το κομμουνιστικής έμπνευσης Δημόσιο – Πατερούλης κατέρρευσε παντού.

Θα γίνουν πλούσιοι

Ερ.: Και τι θα γίνουν όλοι όσοι απολυθούν;

Απ.: Πλούσιοι. Όπως έγιναν στην Εσθονία. Σε μια οικονομία που θα καλπάζει αναπτυσσόμενη χωρίς το βαρίδι της υπερφορολόγησης για την τροφοδοσία αργομισθιών, ο καθένας που θέλει να εργαστεί θα έχει πάμπολλες ευκαιρίες να προκόψει. Αν δεν θέλει, και επιμένει, επειδή κάποτε ένας βουλετής τον διόρισε κάπου, να ζει παρασιτώντας εις βάρος του συνόλου, γιατί θα πρέπει εσείς κι εγώ να τον τρέφουμε από το υστέρημά μας;

Ερ.: Στην ολοκλήρωση σχεδόν της κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πιστεύετε ότι η χώρα χρειάζεται νέο Σύνταγμα στην κατεύθυνση που θέτει ο Πρωθυπουργός;

Απ.: Η χώρα χρειαζόταν νέο Σύνταγμα από το… 1975. Έχουμε ένα σοβιετικής αντίληψης Σύνταγμα που περιφρονεί βασικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία για παράδειγμα. Σήμερα το κράτος μπορεί να σου πάρει την περιουσία σου γιατί έτσι γουστάρει ή να σου τη δεσμεύει επί δεκαετίες, χωρίς να σε αποζημιώνει.

Χρειάζονται επίσης θεσμικά αντίβαρα στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια του πρωθυπουργού, πρόβλεψη για συνέπειες στις παρανομίες των ίδιων των θεσμών, απελευθέρωση της Παιδείας από το κρατικό μονοπώλιο και ένα σωρό άλλα που η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ προτείνει από το 2011. Δυστυχώς ο Τσίπρας και οι συν αυτώ είναι απολύτως ακατάλληλοι όχι να επεξεργασθούν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε καν να γράψουν μια πρόταση στην ελληνική γλώσσα, που να βγάζει νόημα.

Ερ.: Ήδη οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε τοπικό επίπεδο αποκτούν χαρακτήρα «μάχης». Πώς κρίνετε το νέο σύστημα και τι πιστεύετε ότι θα φέρει;

Απ.: Κακώς αποκτούν χαρακτήρα μάχης και μάλιστα κομματικής. Η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι μια γιορτή των τοπικών κοινωνιών. Να εκλέγουν τους καλύτερους πολίτες για να διαχειριστούν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας. Εμείς προτείνουμε οι δήμαρχοι να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι σύμβουλοι από άλλο, ενιαίο επίσης. Χωρίς κάποιος υποψήφιος σύμβουλος να πρέπει οπωσδήποτε να «πρόσκειται» στον Τάδε υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη και χωρίς όλοι μαζί να πρέπει να πάρουν το «χρίσμα» από ένα κόμμα.

Και μάλιστα οι πολίτες να μπορούν να σταυρώνουν δύο υποψήφιους δημάρχους, ως πρώτη και δεύτερη επιλογή. Στους υποψηφίους δημάρχους που θα πάρουν την 1η και τη 2η θέση στην τελική κατάταξη, να προστίθενται και όσες ψήφοι, από τους υπόλοιπους υποψηφίους, τούς έχουν ως δεύτερη επιλογή.

Έτσι το ανταγωνιστικό κλίμα γίνεται αμέσως συναινετικό (διότι όλοι οι υποψήφιοι θα προσπαθούν να είναι δεύτερη επιλογή του εκλογικού ακροατηρίου των άλλων) και οι σοβαροί πολίτες θα είναι ελεύθεροι να διεκδικήσουν την εκλογή τους ως σύμβουλοι χωρίς να χαρακτηριστούν κομματικά, ενώ οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να επιλέγουν όποιον πραγματικά αξίζει χωρίς να φοβούνται πως η ψήφος τους θα προσμετρηθεί στο κόμμα που έδωσε το χρίσμα στον α ή β υποψήφιο. Αν ισχύσουν όλα αυτά, ναι, η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει. Αν συνεχίσει η κομματοκρατορία και οι κομματικές κόντρες στις τοπικές εκλογές, με απλή αναλογική οι δήμοι θα είναι δύσκολα κυβερνήσιμοι.

Ερ.: Σκέφτεστε το ενδεχόμενο σε μια επόμενη εκλογική μάχη να συμμετέχετε περισσότερο ενεργά ή περισσότερο συντεταγμένα; Είναι στις σκέψεις σας η τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ.: Θα συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Στις αυτοδιοικητικές θα συμμετάσχουμε συντεταγμένα μόνο στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής, με εμένα επικεφαλής, για να έχει η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ένα θεσμικό βήμα, αν δεν μπούμε στη Βουλή.

Στις άλλες τοπικές εκλογές τα μέλη της “Δημιουργίας” μπορούν, αν θέλουν, να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ή σύμβουλοι με τον υποψήφιο της επιλογής τους. Είναι δική τους, προσωπική απόφαση και όχι «κεντρική». Είναι αυτονόητο πως προτιμάμε ανθρώπους εκτός κομματικών πλαισίων.

Άλλωστε και σε εθνικό επίπεδο αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή της πολιτικής ζωής από την πατρωνία των κομμάτων: τα περισσότερα προβλήματα των σύγχρονων χωρών είναι τεχνικού χαρακτήρα και απαιτούν για τη λύση τους μάστορες, ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά, κι όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα, κόκκινου, πράσινου ή μπλε.

 

Οι εξαγγελίες για την Κρήτη

Ερ.: Στην Κρήτη μία από τις μεγαλύτερες εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι αυτή του Βόρειου Οδικού Άξονα με τριπλές εργολαβίες. Θεωρείτε τις εξαγγελίες ώριμες και υλοποιήσιμες; Ποια η άποψη σας για τις υποδομές της Κρήτης;

Απ.: Ήμουνα νιος και γέρασα με τις εξαγγελίες για τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Πόσοι πρέπει να σκοτωθούν ακόμα σ’ αυτόν τον δρόμο – καρμανιόλα; Επειδή έχω έρθει πολλές φορές στην Κρήτη, και για τουρισμό και για πολιτικές επαφές, αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό το νησί που κάποτε έβγαζε κυβερνήσεις με ποσοστά ρεκόρ και συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ, είναι τόσο πίσω σε υποδομές. Πώς να σχολιάσω την υπ’ αριθμόν… 574 εξαγγελία; Περιμένω να δω μπουλντόζες και κυρίως κονδύλια, γιατί στην Ελλάδα, σκάβουμε μια τρύπα λίγο πριν τις εκλογές και μετά την αφήνουμε να στοιχειώνει, γιατί μας τελείωσαν τα λεφτά.

Ερ.: Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει επίσης το αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά και πρόσφατες αντιδράσεις γι’ αυτό. Πιστεύετε πως η Κρήτη έχει ανάγκη ένα τέτοιο έργο ή θεωρείτε πως, όπως πολλοί κρίνουν, θα λειτουργήσει καταστροφικά;

Απ.: Νομίζω πως δεν διαφωνεί κανένας στο ότι η Κρήτη χρειάζεται ένα μεγάλο σύγχρονο αεροδρόμιο, το οποίο θα την απογειώσει τουριστικά. Υπάρχουν υπέρ και κατά στην επιλογή του Καστελλίου. Και κάποιες από τις ενστάσεις είναι βάσιμες. Ξέρω επίσης και τις προτάσεις για επέκταση με λοξό αεροδιάδρομο στη θάλασσα του «Νίκος Καζαντζάκης». Όμως τεχνικό έργο χωρίς όχληση του περιβάλλοντος δεν υπάρχει. Και η γειτονιά μας κάποτε ήταν χωράφια. Κάποιος πρέπει να τα σταθμίσει όλα αυτά.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι πολιτικός αυτός που θα το κάνει. Δεν μπορεί ο πολιτικός να υποδύεται την αυθεντία στα πάντα. Μολονότι το παρακολουθώ το θέμα, δεν το έχω μελετήσει σε τέτοιο τεχνικό βάθος, ώστε να εκφέρω γνώμη μετά βεβαιότητος. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να ζυγίσουν τη σχέση κόστους – οφέλους. Όπως επίσης και το κόστος της πολυετούς ακινησίας – τόσον καιρό που το συζητάμε. Ας αρχίσουμε να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Διότι τα κριτήρια των πολιτικών τα ξέρουμε: τι φέρνει περισσότερες ψήφους. Και είναι καταστροφικά για το περιβάλλον – και το φυσικό και το πολιτικό.