Την εκτίμηση του για τη σεισμική ακολουθία ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό διατύπωσε την Τρίτη (11/02) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, με αφορμή τον σεισμό της Δευτέρας εντάσεως 5,3 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον σεισμός της Δευτέρας εντάσεως 5,3 Ρίχτερ και τις δονήσεις της Τρίτης, ο κ. Γκανάς, μιλώντας στο ΕΡΤnews τόνισε:
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».
Όπως εξήγησε o κ. Γκανάς «μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα έχει μια σχετική ηρεμία, μετά θα ακολουθήσει ένας 5-5,1, μετά θα έχουμε μετασεισμούς, μετά θα έχουμε μία μικρή περίοδο 5-7 ωρών, 12 ωρών σχετικής ηρεμίας, μετά πάλι θα ξαναέρθει. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό, εξελίσσεται. Είναι μια σμηνοσειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10-12χλμ και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί κι άλλο μέχρι να ηρεμήσει».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, ο κ. Γκανάς απάντησε: «Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν έχουμε αποκλείσει. Αυτό παραμένει σε δεύτερη προτεραιότητα. Η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για μία σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί να δίνει σεισμούς 4 και 5 Ρίχτερ».
Παράλληλα, το Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα αποπλεύσει τις επόμενες μέρες με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο επιστημονικό εξοπλισμό για την περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ, αντικείμενο της αποστολής του σκάφους θα είναι «η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή».
Αναλυτικότερα, οι έρευνες του ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο τη λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics), με στόχο τη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τη γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Σημειώνεται, ότι ο ερευνητικός πλόας του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Αθηνά εναντίον Εγκέλαδου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ και έχει αντικείμενο την διερεύνηση και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ενεργών ρηγμάτων στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Νότιου Αιγαίου με σκοπό τη κατανόηση και εκτίμηση του σεισμικού δυναμικού τους.