Σήμερα στις 2.30 ώρα Λονδίνου, αναμένεται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, υπήρχε η επιθυμία η συνάντηση να γίνει σε επίπεδο Μητσοτάκη και Ερντογάν μόνο, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μεταξύ αντιπροσωπειών, κάτι που οι Τούρκοι έκαναν δεκτό.
Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδο- πούλου.
Με βάση τις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ότι θα τονίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της». Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σχολιάσει επίσης ότι η συμφωνία με την Λιβύη ισχύει, ενώ ο πρέσβης της Λιβύης μπορεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα προτού τον απελάσουν.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναμένεται να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, εφ’ όσον η Τουρκία σταματήσει «την καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».
Προς το παρόν πάντως, ενώ υπάρχουν δηλώσεις και ανακοινώσεις σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές το τι προβλέπεται, ενώ ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι και αύριο να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά το ακριβές κείμενο της συμφωνίας.
Σε σχέση με το θέμα, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να άρει την αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης εάν η Τρίπολη δεν αναστείλει την εφαρμογή του Μνημονίου.
Εκτός από το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Λίβυος Φαγιέζ αλ Σαράζ υπέγραψαν και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, κάτι που έχει προκαλέσει συγκρατημένη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση.
Με βάση την τουρκική στρατηγική, έτσι όπως αναπτύσσεται από την πλευρά των Τούρκων, τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της χωρικής τους θάλασσας. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η Λευκωσία έχει επήρεια σε μια ζώνη μόλις 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, ενώ για τα ελληνικά νησιά θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους ότι η Αθήνα έχει δικαιοδοσία μόνο σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τις ακτές των νησιών, διαγράφοντας πλήρως την έννοια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εάν πρόκειται για την Ελλάδα.
Στην επιστολή που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρεται ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο θα διαμοιραστεί με την Αίγυπτο με βάση τη μέση γραμμή. Όταν πρόκειται όμως για την Ελλάδα, διαγράφουν τα ελληνικά δικαιώματα και τη θεωρία της μέσης γραμμής που κι η Αθήνα είχε επικαλεστεί προκειμένου να χαραχθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ χωρών που έχουν απέναντι ακτές.
Στις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής διπλωματίας εντάσσεται η προσπάθεια ακύρωσης της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης μέσω της άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση της Λιβύης, η προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο στην κατεύθυνση οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο και η αναζήτηση συμμαχιών με ισχυρούς διεθνείς παίκτες.