Τέμπη: Ενταση στην Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο

Με έντονη πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησε -όπως αναμένονταν- η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το «μπάζωμα» στα Τέμπη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει σήμερα να «περάσει» με την πλειοψηφία των 14 βουλευτών που διαθέτει την αποδοχή του αιτήματος του πρώην υπουργού, ώστε η υπόθεσή του να παραπεμφθεί σε δικαστικό συμβούλιο δίχως η επιτροπή να ασκήσει τις ερευνητικές της αρμοδιότητες για τα γεγονότα των πρώτων 24ώρων μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.

«Απέναντι» στην προοπτική αυτή βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιπροτείνουν την λειτουργία της επιτροπής με εξέταση μαρτύρων και στοιχείων. Μια διαδικασία που εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να ενισχύσει το κατηγορητήριο κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ είναι σύννομη με τις συνταγματικές προβλέψεις του άρθρου 86 και του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».

Η συζήτηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει επί της ουσίας αφού η αντιπολίτευση έθεσε θέμα αρχικά δημόσιας μετάδοσης των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής η οποία και απορρίφθηκε και στην συνέχεια θέμα μετάδοσης της σημερινής συνεδρίασης. Για το δεύτερο αίτημα διενεργήθηκε ψηφοφορία.

Επίσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αίτημα προκειμένου να παραδοθεί στην προανακριτική επιτροπή το σύνολο των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση των Τεμπών. Σε αυτό αντέδρασε η κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας πως η προανακριτική εξετάζει συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούν τη δικογραφία που βρίσκεται ήδη στη Βουλή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, αντέταξε το αίτημα να δοθεί τουλάχιστον αντίγραφο της συσχετιζόμενης δικογραφίας που φέρεται να αναφέρει τον υφυπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη. Τα πρόσωπα δηλαδή που εμπλέκονται με την εκταμίευση του ποσού των 647.000 ευρώ για τις εργασίες στον τόπο της τραγωδίας.

Τα επόμενα στάδια

Οι 14 βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής πρόκειται να προτείνουν (και να επιβάλουν δια ψηφοφορίας) την αποδοχή του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου για παραπομπή της υπόθεσής του στο δικαστικό συμβούλιο. Με προκρινόμενο αδίκημα αυτό της «παράβασης καθήκοντος». Έτσι, θα δρομολογήσουν μια διαδικασία που προβλέπει τα εξής στάδια:

Αρχικά την διαμόρφωση πορίσματος της επιτροπής. Αυτό προβλέπει μία ακόμη συνεδρίασή της όπου τα πολιτικά κόμματα θα καταθέσουν τις πορισματικές θέσεις τους. Με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η διαμόρφωση κοινού πορίσματος η θέση της προανακριτικής θα προκύψει «κατά πλειοψηφία» μετά από σχετική ψηφοφορία.
Στην συνέχεια το θέμα θα «φτάσει» στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία και αποφάσισε την σύσταση της προανακριτικής. Πρέπει και εκεί η απόφαση της επιτροπής να γίνει αποδεκτή κατά πλειοψηφία. Εξέλιξη που «εγγυώνται» οι 157 βουλευτές που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία.
Στο επόμενο στάδιο θα δρομολογηθεί η διαδικασία σύστασης του δικαστικού συμβουλίου από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και 2 του Συμβουλίου Επικρατείας που θα προκύψουν μετά από κλήρωση που θα διενεργηθεί στην Βουλή. Το πενταμελές συμβούλιο με την σειρά του θα ορίσει το μέλος του που θα αναλάβει την προανάκριση ώστε να αποφασιστεί αν υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις» ώστε να παραπεμφθεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος σε ειδικό δικαστήριο.

Πηγή:news247.gr