Τέλος στην κυκλοφορία χιλιάδων παλιών αυτοκινήτων – Έρχεται η βενζίνη που θα σκοτώσει τον κινητήρα τους

Σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας πρόκειται να προκαλέσει η επικράτηση νέων, φιλικότερων προς το περιβάλλον τύπων αμόλυβδης βενζίνης.

Πρόκειται για τύπους που περιέχουν βιοαιθανόλη σε ποσοστό που ξεπερνά το 10%, φτάνοντας έως και το 85% και κρίνεται από τους ειδικούς ακατάλληλη για οχήματα πριν το 2000, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν συστήνουν τη χρήση του ακόμα και σε αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί την προηγούμενη δεκαετία.

Κι αυτό γιατί σε αυτοκίνητα που δεν είναι συμβατά με την E10, ενδέχεται να προκληθούν -μεταξύ άλλων- ζημιές στα στεγανοποιητικά υλικά, τις φλάντζες και τις τσιμούχες του συστήματος καυσίμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαρροών.

Επίσης, λόγω της ζημιάς των παραπάνω υλικών ενδέχεται να σχηματιστούν επικαθίσεις σε διάφορα σημεία του συστήματος, ενώ η αιθανόλη δεν αποκλείεται να διαβρώσει τμήματα από αλουμίνιο, ψευδάργυρο, ορείχαλκο, χαλκό και χάλυβα επικαλυμμένου με μόλυβδο ή κασσίτερο.Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές μάρκες που απαγορεύουν τη χρήση της Ε10 σε αυτοκίνητα με έτος κατασκευής πριν το 2011, δηλαδή είναι ηλικίας άνω των 12 ετών.

Ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία, τα περισσότερα πρατήρια δεν διαθέτουν πλέον τη συμβατική αμόλυβδη βενζίνη, καθώς έχει κυριαρχήσει η E10.Βέβαια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο στόλος των αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι σημαντικά νεότερος κάτι που περιορίζει τα προβλήματα που ενδεχομένως προκαλέσει η επικράτηση των νέων τύπων αμόλυβδης.

Στη χώρα μας, με τον μέσο όρο των οχημάτων να βρίσκεται στα 17 χρόνια, η αμόλυβδη με τον κωδικό Ε10 θα μπορούσε να σημάνει το τέλος στην κυκλοφορία δεκάδων χιλιάδων αυτοκινήτων.

Τι είναι η βιοαιθανόλη και γιατί είναι φιλική στο περιβάλλον;

Πρόκειται για οικολογικό καύσιμο, για την παραγωγή του οποίου καλλιεργούνται φυτά (βλ. καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, φύκια κ.ο.κ.). Η σοδειά δέχεται μεταποίηση και τα σάκχαρα των φυτών μετατρέπονται σε αλκοόλ (βιοαιθανόλη) που αποτελεί πηγή ενέργειας.

Επειδή παράγεται από βιομάζα όταν η βιοαιθανόλη καίγεται, εκπέμπεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η βιομάζα κατά την καλλιέργειά της. Όσο υψηλότερη είναι η ποσόστωση της βιοαιθανόλης στο καύσιμο, τότε πιο φιλικό στο περιβάλλον είναι αυτό.

Επομένως, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν βενζίνη Ε10 στα πρατήριά τους, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες πρατήρια που διαθέτουν αμόλυβδη Ε85.

Τι βενζίνη βάζουμε στην Ελλάδα

Στη χώρα μας εξακολουθεί να προσφέρεται η «κλασσική» αμόλυβδη η οποία περιλαμβάνει 5% βιοαιθανόλη (φέροντας τη σήμανση Ε5) και 95% βενζίνη, χωρίς να προκαλεί τεχνικά προβλήματα ακόμα και σε παλαιότερα αυτοκίνητα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα, συνεπώς δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε την E10 να κυριαρχεί και στα πρατήρια καυσίμων που συναντάμε στην ελληνική επικράτεια

carandmotor.gr