Διθυράμβους και σκεπτικισμό από τον ξένο Τύπο για τις εκλογές στην Ελλάδα. Για «τέλος της εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα», «που βγήκε από την άκρα αριστερά, έχτισε μια διεθνή αξιοπιστία, αλλά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του», κάνει λόγο η LeMondeπαραβάλλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Οδυσσέα που έφθασε στο τέλος του ταξιδιού του.
«Η ιστορία τελειώνει εκεί που ξεκίνησε. Όπως ο Οδυσσέας, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε εκεί απ’ όπου έχει ξεκινήσει στο τέλος ενός μακρού ταξιδιού. Για την τελευταία προεκλογική του συνάντηση ενόψει των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε λογικά την πλατεία Συντάγματος, τη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, και θέατρο των βίαιων διαδηλώσεων στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012-2013. Εκεί ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απογειώθηκε για να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για πρώτη φορά, η αριστερά της Αριστεράς κατακτούσε την εξουσία στην Ευρώπη» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.
Και συνεχίζει: « Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα ο Τσίπρας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο τέλος μια σύντομης, χωρίς πάθος εκστρατείας. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει με τουλάχιστον οκτώ μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της συντηρητικής δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση «στο πνεύμα του Συντάγματος» παίζοντας με το φόβο της επιστροφής στην εξουσία μιας ρεβανσιστικής δεξιάς και ζήτησε μια δεύτερη εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει επιτέλους το πρόγραμμά του χωρίς τον περιορισμό της «τρόικας». Αλλά ούτε ο ζήλος, ούτε το πλήθος ήταν εκεί στο ραντεβού. Τα πρόσωπα έδειχναν πάνω από όλα παραίτηση, ανησυχία.
Στα 44 του ο Τσίπρας παραμένει ο Οδυσσέας της ελληνικής πολιτικής: γοητευτικός, έξυπνος, σίγουρος για το τυχερό του αστέρι. Αλλά πόνταρε πάρα πολλά στο αναμφισβήτητο ρητορικό του τάλαντο και το χάρισμά του. Για πρώτη φορά στη ζωή του, το wonder boy φαίνεται ότι νικήθηκε. Φθαρμένος από την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τους Έλληνες καθ ‘οδόν, κουρασμένους από τα μαγικά κόλπα του, εξαντλημένους από μια δεκαετία κρίσης και λιτότητας».
Οι Γερμανοί
Αντιμέτωπος με έναν «ηράκλειο άθλο» βρίσκεται σύμφωνα με τη Welt ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, καθώς η υπομονή των Ελλήνων έχει σχεδόν εξαντληθεί και εκείνο που θέλουν είναι γρήγορες επιτυχίες στην οικονομία και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Μια δουλειά-κόλαση περιμένει τον νικητή των εκλογών Μητσοτάκη» «οι Έλληνες αποζητούν την ελπίδα. Κυρίως οι νέοι κάνουν όνειρα για πολιτικούς που θα κάνουν επιτέλους καλύτερα πράγματα και μόνον γι’ αυτό κατάφερε να νικήσει ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι το αντίθετο του Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου του λαού».
Το δημοσίευμα θυμίζει την προέλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από μια γνωστή πολιτική δυναστεία, τις σπουδές του στα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, τη θητεία του σε διάφορες επενδυτικές τράπεζες. «Είναι η ενσάρκωση της μισητής παλαιότερα ελίτ της χώρας, αλλά σήμερα ενσαρκώνει τις ελπίδες των απελπισμένων, με τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και το όραμά του για ένα “σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και επιθετικών μεταρρυθμίσεων” να βρίσκει απήχηση στους ανθρώπους που θέλουν επιτέλους να δουν φως στην άκρη του τούνελ».
Η συντηρητική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας δεν τα πήγε και τόσο άσχημα (…) Μόνον την αρχική του υπόσχεση να πολεμήσει τους όρους σκληρής λιτότητας των Ευρωπαίων πιστωτών δεν τήρησε. Από πολέμιος της ΕΕ έγινε εταίρος της κι από enfant terrible ένας πολιτικός που κέρδισε τον σεβασμό στη σκηνή της Ένωσης. Με την καγκελάριο Μέρκελ διατηρεί στενές σχέσεις», λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, που του στοίχισε πολλές ψήφους.
Δύσκολη η αφετηρία για τον Μητσοτάκη
Η Welt τονίζει ότι «παρά την ξεκάθαρη πλειοψηφία των Συντηρητικών στη Βουλή, ο Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν ηράκλειο άθλο. Παραμένει ανοικτό αν θα έχει επιτυχία και θα μπορέσει να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Η αφετηρία, παρά τις σημαντικές προόδους υπό την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι δύσκολη. Η Κομισιόν απαρίθμησε πρόσφατα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, από το υπέρογκο κρατικό χρέος άνω του 180% έναντι του ΑΕΠ, το φορτίο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, την ανεργία που παραμένει υψηλή και τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα στερείται βιομηχανικής βάσης, δημιουργία βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας δεν προβλέπεται, όπως και μεγάλες άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό. Εδώ θα πρέπει να προσπαθήσει ο Μητσοτάκης. Αναμένεται να επιτύχει τουλάχιστον μια χαλάρωση των αυστηρών όρων των πιστωτών αναφορικά με τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Εν προκειμένω μπορεί να τον βοηθήσουν οι σχέσεις του με πολλούς αρχηγούς κυβερνήσεων του ΕΛΚ, όλα τα άλλα παραμένουν ασαφή».
Και καταλήγει: «Μπορεί ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης να αποτύχει παρά το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμα, επειδή στο μεταξύ έχει ήδη εξαντληθεί η υπομονή των Ελλήνων και θέλουν να δουν γρήγορες οικονομικές επιτυχίες και μια βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αν πετύχει τους στόχους του ο Μητσοτάκης θα γίνει ο νέος ήρωας της Ελλάδας. Αν όχι, τότε θα συγκαταλεχθεί στη μακρά σειρά των τραγικών φιγούρων που κάθισαν στο τιμόνι της εξουσίας στην Ελλάδα».