Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μελέτησε την επιρροή που είχε ο εγκλεισμός στις διατροφικές μας συνήθειες. Η έρευνα με τίτλο “Οι διατροφικές συνήθειες σε περίοδο πανδημίας” μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες που αποκτήθηκαν ή εξαναγκάστηκαν να υιοθετηθούν από τους πολίτες μέσα στην καραντίνα λόγω των αυστηρών μέτρων που έθεσε η χώρα μας κατά της εξάπλωσης του ιού και πώς άλλαξαν ή όχι λόγω του εγκλεισμού.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο 17 ερωτήσεων το οποίο και έδωσαν για να απαντηθεί σε πολίτες του Ηρακλείου και της Φλώρινας προκειμένου να μελετήσουν τις διαφορές ως προς τις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των δύο περιοχών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε στατιστική επεξεργασία και αναλύθηκαν.
Πώς αποτυπώθηκε η καραντίνα και ο εγκλεισμός στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;
Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους κατοίκους της Φλώρινας και του Ηρακλείου προέκυψαν από την έρευνα στις διατροφικές συνήθειες των δύο πληθυσμών. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των δυο εξεταζόμενων νομών. Αυτό επαληθεύεται από τα αποτελέσματα των απαντήσεων του ερωτηματολογίου που συστάθηκε για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας.
Έτσι οι κάτοικοι του νομού Φλωρίνης φαίνεται να είχαν πιο υγιεινές και ισορροπημένες συνήθειες πριν από την επιβολή του περιορισμού σε σύγκριση με τους κατοίκους του νομού Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό, από τις απαντήσεις των ερωτήσεων που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες κατά την περίοδο του εγκλεισμού, έδειξε ότι οι κάτοικοι του νομού Φλωρίνης, είτε συνέχισαν την ισορροπημένη διατροφή, είτε βελτίωσαν ακόμα περισσότερο τις συνήθειές τους.
Από την άλλη οι κάτοικοι του νομού Ηρακλείου φαίνεται ότι πήραν βάρος κατά τη διάρκεια του περιορισμού, ενώ οι συνήθειές τους όσον αφορά τη διατροφή επιδεινώθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα βλέπουμε ότι τα γεύματα που κατανάλωναν οι κάτοικοι του νομού Φλωρίνης κατά τη διάρκεια του περιορισμού ήταν περισσότερα σε σχέση με των κατοίκων του νομού Ηρακλείου, κάτι που συνέβαινε και πριν από αυτόν.
Ακόμη οι κάτοικοι Φλώρινας είχαν και μεγαλύτερο έλεγχο στην αύξηση του βάρους τους κατά την περίοδο αυτή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συνεντευξιαζόμενων που κατάγονται από το Ηράκλειο μας απάντησε ότι πήρε κιλά κατά την περίοδο αυτή και αύξησε την πρόσληψη τροφής.
Ένα από τα επιχειρήματα σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η ευκολία και η τιμή του πρόχειρου φαγητού. Ωστόσο η πρόσληψη σνακ και fast food ήταν ελεγχόμενη στην περίπτωση των κατοίκων του νομού Φλωρίνης και περιλάμβανε προϊόντα ολικής άλεσης όπως μπισκότα ολικής τύπου σαν τα Digestive και μπάρες δημητριακών.
Όπως μπορούμε να δούμε στο Φυλλάδιο Γαλαξίας υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τέτοια τρόφιμα που με μικρό κόστος μπορούμε να επιλέξουμε ως υγιεινά σνακ και να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Σε αυτό το σημείο οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή μας. Αν γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με σνακ γεμάτα ζάχαρη και αλάτι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βρεθούμε να τα καταναλώνουμε ακόμα και σε στιγμές που δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας.
Αντιθέτως αν ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες όταν κάνουμε τα ψώνια μας και αποφύγουμε να προσθέσουμε “ανθυγιεινά” σνακ στο καλάθι μας, τότε είναι πιο πιθανό να μην πέσουμε σε διατροφικά ατοπήματα.
Οι κάτοικοι της Φλώρινας φαίνεται επίσης να χρησιμοποίησαν την επιβολή του εγκλεισμού έτσι ώστε να βελτιώσουν τη σωματική τους άσκηση και την φυσική τους κατάσταση, ενώ στην περίπτωση των κατοίκων του Ηρακλείου, η σωματική άσκηση μειώθηκε.
Συγκεκριμένα η σωματική δραστηριότητα των κατοίκων του νομού Φλωρίνης είτε ήταν σε καλύτερα επίπεδα είτε βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ αυτή των κατοίκων του νομού Ηρακλείου βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την επιβολή του περιορισμού.
Συμπερασματικά η παραπάνω έρευνα καταλήγει ότι εάν κάποιος έχει καλές διατροφικές συνήθειες είναι πιο πιθανό να τις διατηρήσει και να τις βελτιώσει σε περίπτωση εγκλεισμού σε σχέση με κάποιον που έχει κακές διατροφικές συνήθειες.