λειψυδρία

Τη σύσταση μίας task force με συμμετέχοντες από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα αναλάβει τα έργα αλλά και την εύρεση κονδυλίων για να μην πούμε το «νερό νεράκι», ετοιμάζει η κυβέρνηση το φθινόπωρο σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το thetoc.gr, επιχειρώντας να φρενάρει το πρόβλημα της λειψυδρίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει τη χώρα.

Η συνεχιζόμενη ανομβρία για περισσότερα από 2 χρόνια, η κατασπατάληση του νερού, αλλά και η παλαιότητα των δικτύων που έχει ως αποτέλεσμα τις διαρροές, έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό, καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία.

Οι ταμιευτήρες νερού στερεύουν και τα προβλήματα εμφανίζονται ήδη στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, κάποιες περιοχές της Κρήτης, αλλά και στα νησιά, όπως στη Λέρο, την Σίφνο, τον Πόρο. Στην Αττική, η κατανάλωση από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 8%, ενώ τα αποθέματα στους 4 ταμιευτήρες του λεκανοπεδίου (Εύηνο, Μόρνο, Λίμνη Μαραθώνα και Υλίκη) έχουν περιοριστεί στα 800 εκ.κυβικά μέτρα από 1,1 έως 1,2 δις κυβικά μέτρα τα προηγούμενα χρόνια.

Το θέμα απασχόλησε το Μέγαρο Μαξίμου πριν από μερικές ημέρες σε σύσκεψη που έγινε για την λήψη μέτρων, με το Υπουργείο Εσωτερικών χθες να καλεί τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση έργων που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων αλλά και των υποδομών. Οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 11.250.000 ευρώ, και πρέπει να καταθέσουν τις βέλτιστες προτάσεις για δράσεις όπως:

  • Την ανόρυξη νέων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων γεωτρήσεων
  • Υπηρεσίες παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης
  • Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ

Τα τρία βήματα που προτείνει καθηγητής Γεωλογίας – Γιατί μπορεί να μην αποδώσει η αφαλάτωση

Παράλληλα ένας ακόμα καθηγητής κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα σχετικά με τη λειψυδρία. Συγκεκριμένα, ο Αβράαμ Ζεληνίδης, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

«Το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν»

Αρχικά, ο κ. Ζεληνίδης, σχολιάζει πως «καλά είναι να δοθούν αυτά τα 150.000 ευρώ σε κάθε δήμο αλλά το 90% των δήμων δεν έχουν υποδομές για να τις βελτιώσουν. Χρειάζεται εξ αρχής να γίνουν οι έρευνες, οι μελέτες. Τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα. Όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όλη η χώρα αυτή τη στιγμή διψάει. Το γνωρίζαμε πως έρχεται κλιματική αλλαγή αλλά καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα, να κάνει μελέτες για να είναι προετοιμασμένοι. Πόσα χρόνια λέμε πως μειώνεται η χιονόπτωση. Άρα, λοιπόν, η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους μειώνεται δραματικά και πρέπει να προστατέψουμε τον υδροφόρο.

«Εδώ και 15 χρόνια έχουμε κάνει προτάσεις να γίνουν μικρά φράγματα εμπλουτισμού υδροφόρων. Ένα νησί που έχει ανάγκες 10-20.000 κατοίκους ξαφνικά το καλοκαίρι θέλει για 100-150.000 τουρίστες, οι ποσότητες δεν επαρκούν», εξηγεί.

Γιατί δεν είναι καλή λύση τα συστήματα αφαλάτωσης 

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα συστήματα αφαλάτωσης, επισημαίνοντας πως «και αυτά πάνε να γίνουν σε θέσεις, σε χώρους όπου το νερό που θα αντλήσουμε, δέχεται τον ρύπο από τους βόθρους. Γιατί όλοι οι βόθροι στην Ελλάδα είναι απορροφητικοί. Άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων και γεγονότων  που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να κάνουμε μια γεώτρηση για αφαλάτωση ή να κάνω μια γεώτρηση για να υδρεύσουμε μια περιοχή, αν σε αυτή την λεκάνη που πάω να ψάξω τρέχουν όλα τα λύματα από τους βόθρους των οικισμών, είναι ανώφελο».

«Άρα, θεωρώ, αφού οι χιονοπτώσεις μειώνονται και θα δείτε πολλές πηγές να εξαντλούνται στο μέλλον, αυτό το καμπανάκι είναι μεγάλο. Πρέπει να ξεκινήσουν οι έρευνες, να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα».

3-4 χρόνια μπορεί να διαρκέσουν τα έργα

Μάλιστα, εκτιμά πως τα έργα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη αλλά θα διαρκέσουν 3-4 χρόνια, ενώ τονίζει πως 1-2% των περιοχών έχει υποδομές που μπορεί να τις αναβαθμίσει.

Τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν

Ερωτώμενος για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Ζεληνίδης αναφέρει:

«Πρώτα να γίνουν οι μελέτες που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, πού και πώς.  Στο δεύτερο στάδιο, όλες αυτές οι μελέτες να πάνε σε στάδιο εφαρμογής και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Για να κάνουμε μια λιμνοδεξαμενή, για άρδευση και ύδρευση, μπορεί να άρει και 6 χρόνια.

Επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε τον υδροφόρο, από την στιγμή που δεν έχουμε βροχοπτώσεις».

Ο καθηγητής τονίζει τέλος πως «η Ελλάδα οδηγείται σταδιακά στην ερημοποίηση και αυτό σημαίνει πως δεν θα επαρκούν οι υδάτινοι πόροι και η γη μας σταδιακά θα ερημοποιείται. Πρέπει να προλάβουμε αυτή την κατάσταση».