φάση υπαγωγής αυθαιρέτων

Γύρισε την πλάτη της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στα καταιγιστικά αιτήματα του τεχνικού κόσμου που ζητούσε να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.

Έτσι έκλεισε και τυπικά χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για όσους επιχείρησαν να καταθέσουν νέα αιτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας όπου δεν είχαν καμία πρόσβαση.

Στο Ηράκλειο επικρατεί εκνευρισμός, καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία, αφορά ένα πολύ σημαντικό μέρος της αυθαίρετης δόμησης, που όπως εκτιμάται στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει ρυθμιστεί καταρχήν για οικονομικούς λόγους.

Όπως είναι γνωστό το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είχε παραλύσει εδώ και μέρες με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να μην μπορούν να καταχωρήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει μείνει εκτός ρύθμισης ένας σημαντικός αριθμός πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς

Και φυσικά εδώ ανακύπτει μείζον θέμα για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες αυτές τις περιπτώσεις των πολιτών που έμειναν έξω από τη ρύθμιση, όχι με δική τους ευθύνη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλης Χωραφάς εκφράζει την απογοήτευση του για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι υπήρχε δομημένη επιχειρηματολογία που τεκμηρίωνε την αντικειμενική ανάγκη για μια νέα παράταση την οποία θα έπρεπε να αποφασίσει το Υπουργείο.

Ελπίζω στα επόμενα θέματα να λάβει περισσότερο υπόψη του τις θέσεις μας…

Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου
Η επικεφαλής της ΑΜΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της ΑΜΑΚ κ. Ειρήνη Βρέντζου χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση του Υπουργείου να μη δώσει παράταση παρά το γεγονός ότι βλέπει ξεκάθαρα το εύρος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από αυτούς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στη διαδικασία της τακτοποίησης επειδή τις προηγούμενες μέρες το ηλεκτρονικό σύστημα είχε καταρρεύσει, υπάρχει και ένας αριθμός πολιτών, οι αιτήσεις των οποίων είχαν αρχίσει να καταχωρούνται αλλά χωρίς να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Αυτό που έχει καταστεί ξεκάθαρο είναι ότι όσοι έχουν πληρώσει το παράβολο αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αίτησης τους αυτοί είναι ξεκάθαρα εντός ρύθμισης.

Τι ξεκαθαρίζει το Υπουργείο

Υπό την πίεση των αντιδράσεων των πολιτών που έμειναν εκτός ρύθμισης το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σπεύδει να καθησυχάσει τον κόσμο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Γι’ αυτό ανακοινώνουμε τα ακόλουθα: Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης.

Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων. Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό.

Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος – να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1-4 έως την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Όπως προκύπτει, από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.