Σε απόλυτο θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή εκλογική διαδικασία στο Ηράκλειο, με τη μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη ως και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα η κατανομή των εδρών είχε αλλάξει πάρα πολλές φορές, με τη Νέα Δημοκρατία να αναδεικνύεται σε μεγάλο χαμένο της βραδιάς.
Αρχικά, τα ποσοστά του 43% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 30% για τη Νέα Δημοκρατία, διαμόρφωναν ένα σκηνικό σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωνε» τρεις έδρες λόγω εκλογικού μέτρου (στο 12,5%), η Νέα Δημοκρατία κατοχύρωνε λόγω του μπόνους των 50 επιπλέον εδρών τέσσερις έδρες, ενώ μία έδρα κέρδιζε το Κίνημα Αλλαγής.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, λόγω της ενσωμάτωσης από την υπόλοιπη Ελλάδα, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κλείδωνε μία έδρα, την οποία έχανε η Νέα Δημοκρατία. Έτσι το νέο σκηνικό διαμορφώνονταν με τρεις έδρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις για τη Νέα Δημοκρατία, μία για το Κίνημα Αλλαγής και μία για το ΜέΡΑ25.
Λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών έδινε νέα ανατροπή ως προς την ενσωμάτωση, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να χάνει μία έδρα στην Αττική και να την κερδίζει στο Ηράκλειο, περιορίζοντας τη Νέα Δημοκρατία στις δύο μόλις έδρες.
Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια αναμένεται να επικυρωθεί ενδεχομένως μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων και σταυρών σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία και επηρεάζει συνολικά την κατανομή των εδρών.
Με βάση ωστόσο τα δεδομένα που προέκυπταν ως και τις 2:30 τα ξημερώματα, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει μόλις δύο βουλευτές στο Ηράκλειο, ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής έναν, το ΜέΡΑ 25 έναν και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έναν.
Σε επίπεδο προσώπων, από τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης. Για την τρίτη θέση ως αργά χθες το βράδυ «κονταροχτυπιούνταν» οι Γρηγόρης Πασπάτης και Γιώργος Ματαλλιωτάκης, με τον Γρηγόρη Πασπάτη να βρίσκεται βεβαίως συνεχώς οριακά μπροστά. Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνταν διαρκείς ανατροπές με τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων να θεωρείται η καθαρή κατάκτηση της πρωτιάς από τον Χάρη Μαμουλάκη.
Η πολύ καλή πορεία του Χάρη Μαμουλάκη ήρθε ως επιστέγασμα του μεγάλου πολέμου που είχε δεχθεί προεκλογικά, αφού υπενθυμίζεται ότι ως και την τελευταία στιγμή πριν την τελική επιλογή υποψήφιων, βρίσκονταν εκτός ψηφοδελτίου, με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνουν και να αποφασίζουν τελικά την είσοδο του.
Όλος αυτός ο «πόλεμος» ωστόσο και οι ανατροπές, σε συνδυασμό με την μεθοδικότητα και οργάνωση του Χάρη Μαμουλάκη, φαίνεται πως τον οδήγησαν στην εντυπωσιακή εκλογή.
Στη δεύτερη εκλόγιμη θέση βρίσκονταν ο Σωκράτης Βαρδάκης. Για την τρίτη θέση ωστόσο δίνονταν μεγάλη μάχη έως και αργά χθες μεταξύ του Νίκου Ηγουμενίδη και του Σπύρου Δανέλλη, με τον Νίκο Ηγουμενίδη ωστόσο να διαμορφώνει σαφές προβάδισμα τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην πέμπτη θέση βρίσκονταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος και δεν εκλέγεται τελικά.
Στο Κίνημα Αλλαγής, πρώτη από τους υποψήφιους ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία ωστόσο είχε υποστηρίξει πως δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στους υποψήφιους του Ηρακλείου. Υπ’ αυτές τις συνθήκες κι εφόσον η πρόεδρος του Κινήματος δεν λάβει την έδρα του Ηρακλείου, αυτή περνάει στον Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος ήταν πρώτος ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους πλην της κ. Γεννηματά.
Στο ΜέΡΑ25, που ως αργά χθες το βράδυ έπαιρνε έδρα, πρώτος από τους υποψήφιους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε επιλέξει το Ηράκλειο ανάμεσα στις εκλογικές περιφέρειες που μπορούσε να κατέλθει. Όπως είναι γνωστό ωστόσο, ο επικεφαλής του κόμματος δεν προτίθεται να κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, οπότε εκτός απροόπτου, την έδρα του Ηρακλείου αναμένεται να αναλάβει ο πρώτος σε ψήφους μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος Λογιάδης.
Εφόσον το Κομμουνιστικό Κόμμα «κλειδώσει» την μία έδρα στο Ηράκλειο, αυτή δίνεται στον Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος και ανανεώνει την θητεία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξελίξεις στο Ηράκλειο ήταν για πολύ γερά νεύρα, αφού πλήθος υποψήφιων απ’ όλα τα κόμματα πλην την Ελληνικής Λύσης, βρέθηκαν από τη χαρά συμμετοχής στο Κοινοβούλιο στη θλίψη για τον αποκλεισμό τους, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα ανατροπών και όχι προσωπικής προσπάθειας.