Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στη Σαντορίνη προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις δύο πιθανότητες για την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες «έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Ή έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2 – 5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες».
Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπανικολάου είπε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», συμπλήρωσε.
«Πιστεύω πως μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που έχουμε εκεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως παρά το ότι η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και λίγους μήνες, θα πρέπει να επανέλθουμε στο νησί, να γυρίσουν οι κάτοικοι. Δεν θα είναι κανονικότητα όπως παλιά αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους συγκεκριμένους σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό βλέπω πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο», σημείωσε.
«Ξεχνώντας τα ακραία σενάρια που έχουν διακινηθεί από μη ειδικούς. Γιατί ειδικός δεν είσαι αν έχεις έναν τίτλο, σεισμολόγος, ηφαιστειολόγος,. Τον έχεις όταν έχεις δουλέψει στην περιοχή. Δεν μπορεί ο καθένας να μπερδεύει τον κόσμο. Είναι πέντε – δέκα άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν άποψη γιατί έχουν δουλέψει και άλλοι τόσοι στο εξωτερικό με τους οποίους είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη»
«Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ θεωρήθηκε από τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και έχουν δουλέψει την περιοχή, δεν τέθηκε ποτέ ότι μπορεί να είναι στο πλαίσιο αναμονής. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6 ακριβώς γιατί το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει και έχει διεγερθεί από τους σεισμούς, έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί μέχρι 6. Όποιος έχει πει κάτι παραπάνω δεν έχει γνώση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων και της περιοχής», ανέφερε.
«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2 και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν δύο μέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο μέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση», είπε ο κ. Παπανικολάου.
«Για τα θέματα των ηφαιστείων «και στην Καμένη και στον Κολούμπο δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη. Κάποια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν μήνες έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες στην Καμμένη και στον Κολούμπο φαίνεται να σβήνει, έχουν μείνει ελάχιστα γεγονότα άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη κανονική από τα δύο ηφαίστεια».
«Να ξεκαθαρίσω πως το ρήγμα της Αμοργού δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάποιο γεγονός γιατί χρειάζεται δύο με τρεις αιώνες για να φορτίσει και να δώσει μεγάλο σεισμό», τόνισε.