ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ: Οι δύο πόλοι, η... αναπαλαίωση κι ο κομματικός «εμφύλιος»

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων βρίσκονται οι εκλογικοί συνδυασμοί στο Δήμο Ηρακλείου, που οριστικοποιούν τη σύνθεση των συνδυασμών τους σε επίπεδο υποψηφίων εν όψει της μεγάλης αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Οι διαδικασίες για το κλείσιμο των υποψηφίων είναι πυρετώδεις και οι επικεφαλής των συνδυασμών δίνουν μεγάλο αγώνα αφού γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια, αφενός θα καθορίζουν  το πολιτικό προφίλ των παρατάξεων και αφετέρου θα πάρουν στις πλάτες τους τον πολιορκητικό κριό για τη διεκδίκηση της Λότζια. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται μια απίστευτη μάχη στο προσκήνιο αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, όπου ο κάθε υποψήφιος χαράζει τη δική του στρατηγική και πορεία.

Οι δύο ισχυροί πόλοι που έχουν ξεκάθαρα συγκροτηθεί και αφορούν στους συνδυασμούς του Αλέξη Καλοκαιρινού και του Μιχάλη Καραμαλάκη, μορφοποιούν και τα τελευταία στοιχεία της σύνθεσης των συνδυασμών τους με το βλέμμα στραμμένο στη μεγαλύτερη δυνατή πολυσυλλεκτικότητα που ασφαλώς αλληλεπιδρά και με τις δεξαμενές ψήφων που αντλούνται από κάθε πλευρά.

Την ίδια στιγμή ο εκλογικός συνδυασμός του Γ. Αλεξάκη εμφανίζεται να συνεχίζει ακάθεκτος την προσπάθεια του για την τελική εκλογική κάθοδο, όπως αντίστοιχα και η Μ.Καναβάκη η οποία πρόκειται να ανακοινώνει άμεσα νέους υποψηφίους. Ο Δημήτης Δουλουφάκης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο σε σχέση με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του και την εξωστρέφεια του συνδυασμού του που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Τα μεγάλα κύματα εισροής έφεραν… διαρροές

Στην παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού, τα αλλεπάλληλα κύματα εισροής υποψηφίων μεμονωμένων αλλά και παρατάξεων, μπορεί να κολακεύουν τον επικεφαλής του συνδυασμού σε σχέση με την έκταση του εύρους της αποδοχής του, αλλά λειτουργικά δημιουργούν σοβαρά ζητήματα αφού, όπως λένε τα ίδια τα στελέχη,  και η ενσωμάτωση έχει τα όρια της! Και για κάποιους φαίνεται ότι τα όρια αυτά  ξεπεράστηκαν αφού ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την παράταξη.

«Δίκοπο μαχαίρι είναι η κατάσταση», σχολιάζουν στελέχη της παράταξης του Αλ. Καλοκαιρινού, που βλέπουν  από τη μια το ρεύμα αποδοχής του επικεφαλής τους να ισχυροποιείται αδιάκοπα και την ίδια ώρα να χτίζεται ένα πακτωμένο ασφυκτικά ψηφοδέλτιο με υποψηφιότητες που θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη για να καταφέρουν να εκλεγούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η  πολιτική κριτική που δέχεται ο Αλ. Καλοκαιρινός είναι έντονη στο συγκεκριμένο επίπεδο, καθώς, όπως επίμονα πολλοί σχολιάζουν δηκτικά πως «με αναπαλαιωμένα υλικά μπορείς να χτίσεις κάτι καινούριο για το Δήμο;» Στο στόχαστρο της πολιτικής κριτικής είναι το γεγονός ότι πλέον καλούνται να συνυπάρξουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Β.Λαμπρινού και του Γ.Κουράκη, που μέχρι τώρα «σφαζόταν» μόνο με το βλέμμα και στα δημοτικά συμβούλια γινόταν «ολοκαύτωμα» από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις τους.

Αντίστοιχα την ίδια ώρα δηκτική ήταν η επιστολή αποχώρησης της προέδρου των Περιπτεριούχων και Καπνοπωλών Κρήτης Ελένης Χαιρέτη, από το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού στην οποία οδηγήθηκε όπως η ίδια τονίζει μέσα από οδυνηρές διαψεύσεις.

Όπως η ίδια τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή αποχώρησης  «το μεγάλο ζητούμενο στην πολιτική σήμερα είναι η αξιοπιστία. Όχι, οι ευκαιριακές συναλλαγές με ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί και έχουν κριθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας ως ανίκανοι να παράγουν έργο. Όχι, οι υπόγειες και κρυφές συνδιαλλαγές για τη μάχη της καρέκλας. Για το μοίρασμα εκ των προτέρων θέσεων και αρμοδιοτήτων.

Όταν παρουσιάζεσαι και θέλεις να πρεσβεύεις το νέο, το διαφορετικό που θα επιτύχει, δεν μπορείς να στηρίζεσαι, σχεδόν αποκλειστικά, στο παλιό που απέτυχε. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος για την αποτυχία. Μία αποτυχία που δεν θα στοιχήσει σε εσένα προσωπικά, αλλά θα έχει βαρύ κόστος για τους συμπολίτες μας».

Την ίδια ώρα η συμπύκνωση των υποψηφιοτήτων μετά την εκλογική ενσωμάτωση της παράταξης του Γ.Σισαμάκη υπό τον Αλέξη Καλοκαιρινό, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα αφού από τα 63 άτομα που είχαν ανακοινωθεί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» περιορίστηκαν στους 17. Κάποιοι από αυτούς αποδέχτηκαν την αποδέσμευση τους από την εκλογική τους κάθοδο, όμως καταγράφηκαν και διαρροές δυσαρεστημένων στο ψηφοδέλτιο του Μ. Καραμαλάκη.

Όταν έχεις 93 θέσεις δεν κόβεις 118 εισιτήρια

Την ίδια ώρα η αθρόα προσέλευση υποψηφίων που στοιχίζονται στο πλευρό του Αλ. Καλοκαιρινού έφερε και άλλες διαρροές. Ο  τρόπος που επιλέχθηκε να χωρέσουν στο ψηφοδέλτιο όλες οι μεταγραφές και η προσέλευση νέων υποψηφίων εξώθησε σε εσωτερικές μετακινήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για παράδειγμα κάποιοι ενώ είχαν συμφωνήσει να κατέβουν στο  κεντρικό ψηφοδέλτιο κλήθηκαν να μετακινηθούν στα τοπικά συμβούλια γεγονός που προκάλεσε τριβές, συγκρούσεις και αποχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή, έντονα σχολιάστηκε η αποχώρηση του Δημήτρη Σακελλάρη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» με γραπτό του μήνυμα στη παράταξη κάνει λόγο για «θλιβερές πρακτικές συναλλαγών και «πάρε δώσε», ενώ όπως σημειώνει σκωπτικά «όταν έχεις 93 θέσεις στο τρένο, δεν κόβεις 118 εισιτήρια. Κρατάς μια λίστα σε ένα χαρτί ή στο excel και σταματάς στο 93. Και ο Χριστός να έρθει μετά, εισιτήριο δεν του δίνεις».

Η μεταγραφή που σήκωσε σκόνη

Στον απόηχο των διαρροών και των καταγγελιών αυτών, ανακοινώθηκε η μεταγραφή του προέδρου του ΕΣΔΑΚ  Ζ.Καλογεράκη από την αντιπολίτευση του Δήμου Μινώα στη Λότζια, στην οποία επιστρέφει μετά από δεκαετίες. Όπως είναι γνωστό ο κ. Καλογεράκης διατέλεσε αντιδήμαρχος τη δημοτική περίοδο που ο Κώστας Ασλάνης ήταν επικεφαλής στο Δήμο Ηρακλείου.

Η μεταγραφή του Ζ. Καλογεράκη στο Δήμο Ηρακλείου σήκωσε πολλή σκόνη σε σχέση με τους λόγους που έφεραν το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος να ενσωματωθεί στον ισχυρό πόλο του Αλ.Καλοκαιρινού. Πολλοί βλέπουν ότι η παρουσία του στο εσωτερικό της παράταξης μπορεί να λύσει σύνθετα οργανωτικά ζητήματα τα οποία είναι γνωστό ότι λόγω της εμπειρίας του μπορεί να διαχειρίζεται με χαρακτηριστική ευκολία και σαν αντιστάθμισμα της προσφοράς του αυτής εικάζεται ότι θα είναι η παραμονή του στον ΕΣΔΑΚ στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Δήμος Ηρακλείου.

Στον απόηχο όμως όλων αυτών ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης ο Αλ.Καλοκαιρινός επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν δοθεί τέτοιας μορφής υποσχέσεις σε κανένα και για τίποτα… και υπογραμμίζει τον κινηματικό χαρακτήρα που έχει προσλάβει η παράταξη που διευρύνει όλο και πιο δυναμικά τα όρια της και την αποδοχή της από την κοινωνία.

Με μισή Ν.Δ μαζί και τη μισή απέναντι…

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο του Μιχάλη Καραμαλάκη επικρατεί εκλογικός πυρετός σε επίπεδο σύνθεσης του ψηφοδελτίου, μορφοποίησης των θέσεων και εξωστρέφειας προς την κοινωνία, με σκοπό να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε σε ό,τι αφορά την εκκίνηση της υποψηφιότητας του, παρά το γεγονός ότι εξ αρχής έδειξε ότι καταγράφει μια εντυπωσιακά ισχυρή δυναμική και μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε να αποτελεί ισχυρό πόλο συσπείρωσης δυνάμενων.

Ωστόσο εκ του αποτελέσματος αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι δεν συσπειρώνει το σύνολο του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ., αφού όπως διαπιστώνεται  ο Λ. Αυγενάκης δεν στηρίζει την προσπάθεια ή όπως πολλοί σχολιάζουν, …βρίσκεται απέναντι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστά κομματικά στελέχη τα οποία όλοι θα περίμεναν να βρίσκονται στην προμετωπίδα της παράταξης του Μ.Καραμαλάκη έχουν ενσωματωθεί στην παράταξη του Αλ. Καλοκαιρινού, γεγονός που ερμηνεύει πολλά σε σχέση με τους χειρισμούς της Ν.Δ. στο Ηράκλειο, όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένας εσωτερικός διχασμός σε σχέση με τα πρόσωπα και την αντιμετώπιση των υποψηφιοτήτων.

Ωστόσο κομματικά στελέχη της Ν.Δ. σχολιάζουν  με νόημα ότι η πολιτική αυτή διαχείριση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη αφού, όπως σημειώνουν, είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, με δεδομένο το γεγονός ότι αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όπου το κόμμα εμφανίστηκε με τον ίδιο τρόπο διχασμένο σε σχέση με τα πρόσωπα τα οποία στήριζε και δεν υπήρχε ενιαία στάση.

Παράλληλα συμπληρώνουν ότι η διαχείριση αυτή δεν ανακόπτει το κλίμα της εντατικοποιημένης δουλειάς που καταγράφεται από την πλευρά του επικεφαλής του συνδυασμού ο οποίος κινείται σε ένα άγνωστο γι’ αυτόν μέχρι σήμερα πεδίο, και εξόχως απαιτητικό σε ό,τι αφορά στις ανάγκες τις κοινωνίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος.