έρευνες υδρογονανθράκων στα τρία μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικής της Κρήτης και του Ιονίου

Τα πρώτα έσοδα από τον κλάδο της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπήκαν στο ταμείο της ΕΔΕΥ.

Πρόκειται για 3.412.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ανταλλάγματα τα οποία δόθηκαν με την κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων στις χερσαίες περιοχές «Αιτωλοακαρνανία», «Άρτα -Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο» και στη θαλάσσια «περιοχή 2» δυτικά της Κέρκυρας.

Στρατηγικός σχεδιασμός 2018-2021

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά της ΕΔΕΥ στο θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού για την τετραετία 2018-2021, όπου μέσα από αυτή τονίζονται οι ελπιδοφόρες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου.

Η θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ. Όλα αυτά τα κοιτάσματα είναι αερίου, ανακαλύφθηκαν, δε την τελευταία πενταετία με μια σειρά γεωτρήσεων».

Νέος γύρος διαγωνισμών

Η ΕΔΕΥ, επεκτείνοντας την πρόσφατη εμπειρία των διαγωνισμών του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στοχεύει στην πρόσκτηση νέων θαλάσσιων σεισμικών δεδομένων, την επανεπεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων σε επιλεγμένες περιοχές και τη διοργάνωση ενός νέου γύρου παραχωρήσεων.

Όπως εξηγεί στην ετήσια οικονομική έκθεση, «ο διαγωνισμός θα μπορέσει να διεξαχθεί με δεδομένα που θα προέρχονται επίσης από τη συμβατική επιστροφή του 20-25% των παραχωρήσεων από τις εταιρείες».