Με την πολιτική «σεζόν» να έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, μια από τις ελάχιστες-πλην σοβαρές-εκκρεμότητες που έχουν απομείνει είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Και, ομολογουμένως, το ζήτημα απασχόλησε τα «πηγαδάκια» στη χθεσινή δεξίωση του Προεδρικό Μεγάρου, με δεδομένη την παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που έχει αρχίσει να προβάλλει ως φαβορί για τη θέση.
Αποχωρώντας από το κιόσκι της Προεδρίας, μετά την περίπου εικοσάλεπτη συζήτηση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και έκανε μια κρίσιμη αποκάλυψη. Η χώρα μας θα προτείνει, όπως και πολλές άλλες χώρες, ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και όχι δύο, έναν άνδρα και μια γυναίκα, όπως θα ήθελε η κυρία Φον ντερ Λάιεν. «Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.
Μετά το Παρίσι οι ανακοινώσεις
Η όποια ανακοίνωση, πάντως, θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα, μιας και ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για το Παρίσι, όπου θα δώσει το παρών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και θα παρακολουθήσει και ορισμένα αγωνίσματα.
H εμφάνιση του κ. Τζιτζικώστα χθες στα σκαλιά του Προεδρικού ήταν, πάντως, η θρυαλλίδα συζητήσεων, ενώ την ίδια ώρα ο νυν επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε πηγαδάκι με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και αμέσως μετά, αρκετοί έσπευδαν να χαιρετίσουν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος όμως δεν θέλησε να μπει σε σχετική συζήτηση. Όπως έχει γράψει και το «ΘΕΜΑ» της προηγούμενης Κυριακής, άλλωστε, επαφή φέρεται να έχει κάνει με τον κ. Μητσοτάκη πριν από ένα διάστημα, όμως αναμένεται η οριστική συζήτηση του πρωθυπουργού με την κ. Φον ντερ Λάιεν και για το χαρτοφυλάκιο.
«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico.
Οι επιλογές είναι αρκετές, ανάλογα και με το «χρηματοδικό πακέτο» που θα συνδυάζεται με κάθε χαρτοφυλάκιο, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει να συνδέεται και με μια ισχυρή Γενική Διεύθυνση.
Οι ανακοινώσεις για τους γενικούς γραμματείς
Μπορεί οι αποφάσεις για τον Επίτροπο να παίρνουν μια μικρή χρονική παράταση, φαίνεται όμως ότι οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων στην κυβέρνηση μοιάζουν θέμα χρόνου και θεωρείται πιθανό να ανακοινωθούν σήμερα, το πολύ αύριο. Τη λίστα έχουν καταρτίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Θανάσης Νέζης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι έχει δώσει το πράσινο φως.
Ένα από τα «ντέρμπι» εξελίχθηκε με φόντο τη θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης, όπου ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, ενώ έπαιζε και το όνομα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σάββα Χιονίδη. Στο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι, εκτός του πρώην βουλευτή Τάσου Γαϊτάνη, μπορεί να μετακομίσει και η επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδα του Τάκη Θεοδωρικάκου Στελλίνα Σιαράπη που ήταν στο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Κλειδωμένος» για το Υγείας μοιάζει ο στενός συνεργάτης του Άδωνι Γεωργιάδη και νυν υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου. Προς αξιοποίηση βαίνουν και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Μελάς και Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Από το Προστασίας του Πολίτη στο Μετανάστευσης είναι πιθανό να μετακομίσει εκ νέου ο Μάνος Λογοθέτης, ενώ ακούγονται προς αξιοποίηση και άλλα ονόματα π.χ. του Μπάμπη Καούκη που ήταν διευθυντής του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ή του Μιχάλη Δεμέστιχα που ήταν σε υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας την προηγούμενη τετραετία.
Ο χρησμός της Προέδρου
Μια ερώτηση που «έπαιζε» πολύ στα χθεσινά πηγαδάκια του Προεδρικού, πάντως, ήταν αν η φετινή δεξίωση ήταν η τελευταία για την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου ως οικοδέσποινα. Η ίδια είχε αγωνία να πάει καλά η εκδήλωση με τους περίπου 1.300 προσκεκλημένους που γέμισαν τους κήπους του Μεγάρου. Η Πρόεδρος, πάντως, δεν θέλησε να τροφοδοτήσει τη συζήτηση, εκπέμποντας στο ίδιο πνεύμα με τη συνέντευξη της στην ΕΡΤ. «Δεν αποφασίζω εγώ. Είναι αυτό που λέμε και στα Νομικά, αλυσιτελώς με ρωτάτε», είπε σε προσκεκλημένο που τη ρώτησε, αν θα είναι οικοδέσποινα και την επόμενη πενταετία.