Αλλάζει το ενεργειακό αποτύπωμα το Παγκρητίου Σταδίου καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του μεγάλου έργου της ενεργειακής αναβάθμισής του, η οποία ανοίγει το δρόμο για την οικονομική βιωσιμότητα του και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η κάλυψη του ενεργειακού κόστους αναδεικνύεται κρίσιμο ζητούμενο.
Οι αριθμοί σε σχέση με την καταστολή της ενεργοβόρας λειτουργίας του είναι εντυπωσιακοί αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, η ετήσια μείωση του κόστους καταναλισκόμενης ενέργειας του Σταδίου θα φτάσει στο 65,38% (!), ενώ η αντίστοιχη ελάττωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι κατά 4.164tn ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα που διασφαλίζει τη δραστική ποιοτική αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας του πέμπτου μεγαλύτερου σταδίου της χώρας. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Γιάννης Αναστασάκης, «ο Δήμος Ηρακλείου είχε θέσει ως προτεραιότητα του τα ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης από πολύ νωρίς πριν ακόμα ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ένα από τα πιο ένα βασικά κτήρια του δήμου παίρνουν το δρόμο της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης της ενεργοβόρου λειτουργίας.
Έτσι μετά την Ανδρόγεω όπου το σχετικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης ολοκληρώνεται, τη Λότζια στην οποία οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά παίρνει το Παγκρήτιο Στάδιο η πιο ενεργοβόρα δομή σε όλο το δήμο, για την οποία εργαστήκαμε σκληρά μαζί με την Εταιρεία Ανάπτυξης Αθλητισμού και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Κώστα Βαρδαβά, για να φτάσουμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα που είναι μετρήσιμο και σε ό,τι αφορά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες και για την οικονομική βιωσιμότητα εταιρείας.
Σειρά παίρνουν όλα τα σχολεία Ηρακλείου για τα οποία προετοιμάζουμε ενεργειακή αναβάθμιση μέσα από το πρόγραμμα Ηλεκτρα.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης γίνεται μια πολυεπίπεδη παρέμβαση συνδυαστικών χρήσεων γεωθερμίας, φωτοβολταϊκού σταθμού που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του Σταδίου με επίτευξη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 61,34% και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 66,41%.
Τι αλλάζει
Η εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, επιτυγχάνεται μέσω μείγματος παθητικών και ενεργητικών παρεμβάσεων που συμπεριλαμβάνει: Την αντικατάσταση κουφωμάτων με σύγχρονα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Την κατασκευή κεντρικού συστήματος γεωθερμικών αντλιών προς αξιοποίηση της θαλάσσιας γεωθερμίας για την ικανοποίηση αναγκών κλιματισμού του κτηρίου. Την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και καυστήρα βιομάζας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των κολυμβητικών δεξαμενών και της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.
Επιπλέοντα θερμομονωτικά καλύμματα στις κολυμβητικές δεξαμενές. Εκσυγχρονισμό του φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών αγωνιστικών και βοηθητικών χώρων. Κεντρικό σύστημα εποπτείας και διαχείρισης των ενεργειακών συστημάτων.
Πέραν της εξοικονόμησης, θα γίνεται και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 300 kW. Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του Σταδίου από Δ σε Β+ με επίτευξη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 61,34% και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές κατά 66,41%. Η ετήσια μείωση του κόστους καταναλισκόμενης ενέργειας του Σταδίου θα ανέλθει στο 65,38%, ενώ η αντίστοιχη ελάττωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι κατά 4.164tn ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.