Μια μεγάλη νίκη κατάφερε να επιτύχει στις χθεσινές εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνοντας μια αντίστοιχη νίκη με αυτή των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να διατηρήσει σημαντικές δυνάμεις, ενώ αναδεικνύεται στην πιο ισχυρή δύναμη της Κεντροαριστεράς, που αναμένεται μάλιστα, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές. Με ποσοστά μάλιστα της τάξης του 32%, έναντι του 35% των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο και μια ακόμα πιο ισχυρή βάση ψηφοφόρων.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας, που ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία και κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που παραδοσιακά κινούνταν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Εκτός από τη νίκη της, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει και την αυτοδυναμία, αφού με ποσοστά κοντά στο 40% μπόρεσε να εξασφαλίσει συνολικά 158 έδρες και να κοιτάζει την επόμενη ημέρα με μια διαφορετική ματιά.
Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπόρεσε να παγιώσει μια διαφορά υψηλότερη από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία θεωρούνταν εφικτή, ειδικότερα με βάση τις μυστικές δημοσκοπήσεις που είχαν στη διάθεσή τους και τα δύο μεγάλα κόμματα. Και στα δύο στρατηγεία μάλιστα, ένα ποσοστό της τάξης του 12%, θεωρούνταν «αποδεκτό».
Η τελική διαφορά βέβαια ήταν πολύ χαμηλότερη, κάτι που εκτιμάται ότι οφείλεται στη μαζική συσπείρωση των τελευταίων ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έγινε κυρίως για να αναχαιτίσει τη δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσει το ΜέΡΑ 25.
Η νέα Βουλή, τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφωνόταν ως αργά χθες το βράδυ, είναι εξακομματική, ενώ περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών τόσο ως προς τα κόμματα, όσο όμως και ως προς τα πρόσωπα τα οποία τη συνθέτουν. Στο γενικό σύνολο, δεν αποτελεί έκπληξη η ισχυρή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Στις ανατροπές ως προς την εκπροσώπηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο εντάσσεται η δυναμική παρουσία της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος αναμένεται να έχει 10 βουλευτές, καθώς και του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ 25 που εκλέγει 9 συνολικά βουλευτές.
Η Χρυσή Αυγή έφθασε στην πηγή, αλλά δεν κατάφερε τελικά να πιει νερό και βρέθηκε εκτός Βουλής, με τους πολίτες να κάνουν στροφή εκτός των πολιτικών που δεν εντάσσονται στο λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο». Αντίστοιχα, εκτός Βουλής βρέθηκε και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 1,5 %.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να ανέβει από το 28% περίπου του 2015, κοντά στο 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 35% του 2015, περιόρισε τις δυνάμεις του κατά περίπου 3,5%, όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ενισχυμένα παρουσιάζονται τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6% περίπου κατάφερε να ανέβει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρέμεινε σταθερό με ποσοστά κοντά στο 5,5 % χάνοντας ελάχιστες έως μηδενικές δυνάμεις.
Η Χρυσή Αυγή κατακρημνίστηκε από το σχεδόν 7% σε ποσοστά κάτω του 3%, γεγονός βέβαια που δικαιολογείται έως ένα βαθμό από τα ποσοστά της τάξης του 4 % που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. Σχεδόν «εξαφανισμένη» στον πολιτικό χάρτη η Λαϊκή Ενότητα, καθώς από τα ποσοστά του σχεδόν 3% του 2015 περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 0,5%.
Σε επίπεδο χώρας, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, με εξαιρέσεις στην Ξάνθη, την Άρτα απ’ όπου κατάγεται ο Αλέξης Τσίπρας, την Αχαΐα, τη Δυτική Αττική και την Κρήτη.
Τα υψηλότερα ποσοστά της ωστόσο η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να τα συγκεντρώσει σε εκλογικές περιφέρειες όπως η Λακωνία, οι Σέρρες, η Ευρυτανία και η Πιερία, όπου και το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έφθασε σε ποσοστά κοντά στο 50%. Πολύ καλά αποτελέσματα κατάφερε να επιτύχει η Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα και τη Χίο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, με εξαίρεση την Κρήτη, στην οποία συγκεντρώθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά, κατάφερε να έχει πολύ καλή εμφάνιση τόσο στην Άρτα όσο και στην Αχαΐα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσεγγίζουν τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον δεν κατάφερε σε καμία εκλογική περιφέρεια να ξεπεράσει το 45%, κάτι βέβαια που είχε συμβεί στις εκλογές του 2015.