Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές επιχειρεί το Μαξίμου να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία του κορονοϊού που λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει κυριαρχήσει στη χώρα αλλάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Τα έξι στοιχεία που προβληματίζουν είναι:
- Η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα που πλέον είναι κυρίαρχη ανάμεσα στις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα
- Η αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των 40-60
- Η επίδραση της νυχτερινής διασκέδασης στη διασπορά του κοροναϊού
- Η πορεία των εμβολιασμών
- Η εικόνα των νησιών όσον αφορά τα κρούσματα
- Η αύξηση των νοσηλειών
Μιλώντας για την σχεδόν αστραπιαία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, «ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» περιέγραψε -κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου- ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ ο μέσος όρος των ασθενών διαμορφώνεται σταθερά στα 26 έτη.
Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να περιχαρακωθεί ο φονικός ιός και να περιοριστεί η διασπορά, ενώ η εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό συνεχίζεται κανονικά με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει ενεργά καλώντας τους πολίτες να κλείσουν άμεσα ραντεβού.
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τα νησιά που έχουν «κοκκινίσει», ενώ η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μελετά τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τη Μύκονο, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά το μίνι lockdown που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο. Ήδη για το νησί των Ανέμων υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση. Οι επιδημιολόγοι επαναξιολογούν την κατάσταση και όπως όλα δείχνουν δεν θα παραταθούν τα μέτρα μετά την προσεχή Δευτέρα, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών συνεχίζουν να βρίσκονται η Κρήτη ,η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος, αλλά και η Ρόδος, η Κέρκυρα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, προκειμένου να ζυγιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει προειδοποίηση για λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και μείωση του ορίου των καθήμενων στην εστίαση.
Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για κορονοϊό όλων των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, καθώς υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν ένα rapid test και ένα self test κάθε εβδομάδα. Με στόχο την αποδοτικότερη εποπτεία της πορείας της επιδημίας, η κυβέρνηση θέτει ένα νέο μέτρο, ώστε να εντοπίζονται νωρίτερα τα κρούσματα και να αποφεύγονται οι συρροές αλλά και οι εξάρσεις τοπικών επιδημιών.
Μείωση της ταχύτητας αύξησης των κρουσμάτων
Για την πορεία των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα σε συνδυασμό με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μίλησε Χθες στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Είμαστε σε ήπια αυξητική τάση» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τα μοντέλα επεξεργασίας για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, το γεγονός ότι έχουμε μείωση της ταχύτητας αύξησης σημαίνει αφενός ότι ο πληθυσμός συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα και έχει μια καλύτερη συμπεριφορά ως προς την τήρηση των μέτρων, αφετέρου ότι βοηθούν οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει, ακόμη κι αν η πορεία κι ο ρυθμός τους δεν φτάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
«Είχαμε πει εξ’ αρχής ότι μέσα Αυγούστου θα φτάναμε στα 3.500 κρούσματα, κάπου εκεί εκτιμούμε πως θα φτάσουμε και τώρα» είπε σημειώνοντας πως τόσα κρούσματα αναμένουμε περί τις αρχές του Αυγούστου και προσθέτοντας πως η ραγδαία αύξηση που παρατηρούμε το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή, συγκρατείται. Στο μεταξύ, υπογράμμισε πως «τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια πτώση στην ταχύτητα».
Κυτταρική μνήμη
Τα δεδομένα που συνεχώς προστίθενται θα πρέπει να μας προωθούν προς το να εμβολιαστούμε, και όχι προς το αντίθετο, και ένας από τους πολλούς λόγους που συνηγορούν ως προς αυτό είναι και η κυτταρική ανοσία, επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας εξήγησε από την πλευρά του πως πέρα από τα αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό μετά την νόσηση ή το εμβόλιο, υπάρχει και η κυτταρική μνήμη, δηλαδή η ικανότητα των κυττάρων μας να μαθαίνουν πώς να παράγουν αντισώματα.