Δεν προχωρά το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Δεν προχωρά το σενάριο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πέθανε πριν καν γεννηθεί η πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πρόταση δεν πρόλαβε να πέσει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όπου και συνάντησε μεγάλους πολέμιους κι αντιπάλους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πηγές της Κουμουνδούρου στέλνουν μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας πως ο «προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής».

Ούτως ή άλλως όμως, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται κανένα θέμα συνεργασίας, με την παράταξη να αρνείται κατηγορηματικά το σενάριο οποιασδήποτε συνεργασίας, πόσο μάλλον για τις ευρωεκλογές.

Η στήριξη στον Χάρη Δούκα ήρθε – όπως λένε – από ανάγκη ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος καθώς ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ αλλά και στέλεχος του Κινήματος. Στην ερμηνεία – ανάλυση του αποτελέσματος κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι δεν προκύπτει κάποια επιθυμία του κόσμου για συνεργασία. Το μέτωπο απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, ξεκαθαρίζουν κορυφαία στελέχη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως καταλογίζουν αλαζονεία στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις πρώτες του δηλώσεις και τις χαρακτηρίζουν κατώτερες των περιστάσεων. Διαμηνύουν μάλιστα ότι η ευθύνη για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων βαραίνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», αναφέρουν.

«Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία».

Κι όλα αυτά ενώ η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η οποία και προηγήθηκε της δήλωσης του Νίκου Ανδρουάκη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων «Όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή. Είναι ένα μήνυμα που θα αντηχήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη νίκη, μια νέα αρχή, ένα μεγάλο μήνυμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Όπως είναι λογικό αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε από τα στελέχη στον χώρο της Κεντροαριστεράς ως «κλείσιμο ματιού» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ήθελαν να «ρίξουν» τους τόνους λέγοντας πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα όσα σταθερά λέει για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις Παπανδρέου βέβαια, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια πολιτική σύμπλευση.

Τα δύο κόμματα πρέπει να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση, δήλωσε το πρωί από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης.

«Ισχυρό χτύπημα στην αλαζονεία και τους κυβερνητικούς εκβιασμούς» βλέπει ο Πάνος Σκουρλέτης πάντως, όπως δήλωσε στο Talk Radio 98.9 και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.  Παράλληλα, σχολιάζοντας την συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών με προγραμματικές προϋποθέσεις αλλά και κατά μια λογικής «συγχώνευσης» των δύο χώρων σε έναν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, που θα περνά μέσα από την «μετάλλαξη» της Αριστεράς.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει ακόμη και από το κόμμα, μετά τη φράση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στον ΣΕΒ ότι «η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο».

Όπως εξήγησε, «η φράση είναι λαθεμένη σε σχέση με το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται μια αριστερή δύναμη και ήθελα να προσθέσω και κεντροαριστερή δύναμη». Παράλληλα, είπε ότι «δεν είναι εύκολο πλέον να συνεχιστεί η συζήτηση», ενώ παρέπεμψε τον Στέφανο Κασσελάκη, «για παράδειγμα, όπως κάναμε στα φοιτητικά μας χρόνια, στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του Μαρξ ή στη σελίδα τάδε του Κεφαλαίου του σύγχρονου βιβλίου του συντρόφου Πικετί. Άρα, και τώρα στο συνέδριο θα μπορούσε να συζητηθεί».