Εντός του πλαισίου που έθεσε από το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, κηρύσσοντας την έναρξη του 15ου συνεδρίου του κόμματος, κινούνται κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών τα κορυφαία στελέχη και οι «κομματικοί», ήτοι, καλώντας σε συσπείρωση ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν «διαρροές» προς τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι, για παράδειγμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, κατά την ομιλία του κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος «να δώσουμε τη μάχη τόσο γι την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον με έναν πόλεμο στην Ουκρανία με μία φλεγόμενη Μέση Ανατολή, και να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων δίνοντας μία μεγάλη νίκη στη ΝΔ», ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης, έθεσε ως διακύβευμα των ευρωεκλογών «μια πλατιά νίκη της ΝΔ που δεν θα αφήσει περιθώρια για αναχώματα στην πορεία της χώρας». Μάλιστα, άφησε και αιχμές για τα κόμματα στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι «ο πατριωτισμός δεν είναι απόπειρες καπηλείας και τυμβωρυχίας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένιας, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι «το σπίτι μας, ένας χώρος ταυτισμένος με τις αξίες μας», προσθέτοντας, χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια “εισπρακτική εταιρεία” ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής του μοναδικού αυτού εγχειρήματος» και τόνισε ότι θα «πρέπει να προφυλάξουμε το εγχείρημα αυτό από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας».
«Διευρυνόμαστε, δεν μεταλλασσόμαστε, το “μπλε” παραμένει»
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ο υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε και αυτός το εγχείρημα της διέρυνσης του κόμματος, λέγοντας ότι «διευρυνόμαστε, δεν μεταλλασσόμαστε, το “μπλε” παραμένει», ενώ περιέγραψε τη ΝΔ ως το «πραγματικό λαϊκό κόμμα, το κόμμα των πολλών» αποκρούωντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ότι το κυβερνών κόμμα είναι το κόμμα των λίγων.
Ο Νίκος Δένδιας, αφού σημείωσε ότι στις εθνικές εκλογές του 2023 έγιναν «όλα μπλε, όλα τα “κάστρα” της κεντροαριστεράς», έθεσε ως στόχους του υπολοίπου της θητείας της κυβέρνησης την αντιμετώπιση του δημογραφικού και της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση των θεσμών, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και την εξάλειψη της διαφθοράς, αλλά και την επανίδρυση του κράτους, κάνοντας ευθεία αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε θέσει ως πρωθυπουργός τον ίδιο στόχο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, τόνισε ότι, «εν όψει των ευρωεκλογών το οφείλουμε στα παιδιά μας να στείλουμε στις 9 Ιουνίου ένα και μόνο μήνυμα, προχωράμε όλοι μαζί μπροστά» και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου, αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ και τόνισε ενόψει ευρωεκλογών ότι «η γενιά μας δεν εφησυχάζει».
Ο γραμματέας Οργανωτικού και διευθυντής του γραφείου του πρόεδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης, υποστήριξε ότι «κάποιοι επιχειρούν να βυθίσουν την πολιτική ζωή στην τοξικότητα, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. Επενδύουν στην καπηλεία και την τυμβωρυχία. Διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της αντιπολίτευσης και μιλούν για χαλαρή ψήφο», καλώντας τους ψηφοφόρους να μην κάνουν αυτό το λάθος, ενώ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα πρέπει να χωρά καμία αμφισβήτηση. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και εσωκομματικές «αιχμές», καθώς ο βουλευτής Λάρισας,, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημείωσε, αναφέρόμενος στη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ότι τα κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη στέκονται αμήχανα απέναντι στη «woke κουλτούρα».
Όσον αφορά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κατανοώ τις ανησυχίες σε επιμέρους ζητήματα. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από κανένα πρόβλημα, πρώτος ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά. Είναι λογικές οι αντιρρήσεις, ακόμα και με κάποιες πολιτικές, όταν όμως τις εξηγούμε σίγουρα μπορούμε να προχωράμε ενωμένοι. Αλλά προς Θεού, οι εκλογές αυτές δεν έχουν χώρο για ένα απλό μήνυμα, όλα αυτά που καταφέραμε τα χτίσαμε μαζί, τα θεμέλια αυτά είναι γερά και ξέρετε πόσο δύσκολα χτίστηκαν. Ο μόνος λοιπόν τρόπος να διορθώσουμε και αυτά που μας ενοχλούν, είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε καταφέρει. Το χάος ούτως ή άλλως – γιατί αυτή είναι η εναλλακτική δεν υπάρχει κάποια άλλη –, το έχουμε ζήσει στο πετσί μας και δεν πρέπει να επιστρέψει».
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν διανοηθήκαμε ποτέ να καταστρέψουμε περιουσίες συμπολιτών μας. Δεν εμποδίσαμε κανέναν συμπολίτη μας να πάει στη δουλειά του. Δεν εμποδίσαμε κανέναν μαθητή και κανέναν φοιτητή να πάει στο μάθημά του. Δεν ζυγίσαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν επιλέξαμε νεκρούς “δικούς μας” και “δικούς τους”, σεβόμαστε όλους το ίδιο. Δεν κάναμε ποτέ καμπάνια ή προεκλογική εκστρατεία επάνω σε ένα τραγικό γεγονός. Δεν διχάσαμε στήνοντας δημοψηφίσματα μίσους, χωρίς καμία ουσία. Δεν παίξαμε την τύχη της πατρίδας μας ποτέ στα ζάρια. Δεν στήσαμε ανύπαρκτα σκάνδαλα με μόνο στόχο να βάλουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους στη φυλακή. Ακόμα και όταν κάναμε λάθη γιατί η ιστορία έχει μέσα και λάθη, τα παραδεχόμασταν με σεβασμό και ακόμα και όταν συνέβαιναν τραγικά γεγονότα, σκύβαμε το κεφάλι».
«Μια “χαλαρή” ψήφος μπορεί να στείλει το “λάθος μήνυμα”»
Ακόμα πιο υψηλούς τόνους χρησιμοποιήσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θέτοντας στα διακυβεύματα των ευρωεκλογών και οικονομικά στοιχεία, καθώς, όπως σημείωσε, παρότι η κυβέρνηση έκανε λάθη και υπήρξαν αστοχίες, εντούτοις ο απολογισμός ως σήμέρα είναι θετικός και ότι επιβάλλεται να υπάρξει συνέχεια του σωστού μείγματος πολιτικής και πολιτική σταθερότητα, ώστε η χώρα να πάει ακόμα καλύτερα. Είπε, μάλιστα, ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, καθώς είναι εδώ για να διοθρώσει τις όποιες αστοχίες. Ωστόσο, επισήμανε ότι μια «χαλαρή» ψήφος μπορεί να στείλει το «λάθος μήνυμα», ότι η χώρα μπαίνει ξανά στον «φαύλο κύκλο της αστάθειας και της οπισθοδρόμησης, πολιτικής και οικονομικής».
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι αν σταλεί «λάθος μήνυμα», οι επενδυτές δεν θα κάνουν ουρά αν ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα και αν στις αγορές δοθεί η εντύπωση ότι δημιουργείται ένα πολιτικό «μωσαϊκό» υπάρχει κίνδυνος απώλειας της εμπιστοσύνης. Επίσης, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, τονίζοντας ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω σε εποχές παρακμής και αστάθειας, αλλά και προσθέτοντας ότι η ευρω-κάλπη θα καθορίσει και την εικόνα και τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη, διερωτώμενος, μάλιστα, αν «θα εξάγουμε στις Βρυξέλλες τη γραφικότητα;».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «οι αντίπαλοί μας αξιοποιούν το πένθος και τον πόνο από την τραγωδία των Τεμπών, καθώς νομίζουν ότι έτσι μπορούν να “ρίξουν” τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ωστόσο υπόστήριξε ότι «θα φέρουμε τη μεγάλη νίκη (σ.σ. και στις ευρωεκλογές) τρέχοντας πόρτα-πόρτα σε όλη τη χώρα». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι συσχετισμοί που οι ευρωεκλογές θα δημιουργήσουν στην Ευρώπη θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ που προωθεί το ΕΛΚ.
Ο Ά. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, λέγοντας ότι περιείχε συκοφαντίες και ψέματα για τη χώρα, επιτιθέμενος σε ευρωβουλευτές που, όπως είπε, επιχείρησαν να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια από την Ελλαδα, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «ανθρώπους που, από τη στενοχώρια τους που δεν μπορούν να ρίξουν τον Κ. Μητσοτάκη μετέρχονται δόλια μέσα». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι για τις ευρωεκλογές θα δοθεί η μάχη με πίστη και αφοσίωση, καλώντας «οι μικρές στενοχώριες να μην επιτρέψουμε να βλάψουν την πατρίδα».