Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές. Τουλάχιστον 643 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο με λέμβους σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε 17 διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Ρόδο, Καλόλυμνο και Ψέριμο. Το ίδιο χρονικό διάστημα 60 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα σε σε δύο περιστικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης και της Σάμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό με θέμα «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS» κάλεσε για ακόμα μια φορά την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο και της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό λίγα 24ωρα πριν, δρομολογούνται κλειστοί χώροι, προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς 2.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, 5.000 σε ξενοδοχεία, 15.000 σε δομές, κυρίως οικογένειες.
Όπως τόνισε, πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων που θα τεθούν όλες οι δυνάμεις που έχουμε, ενώ προσλαμβάνονται άμεσα 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και 800 στα νησιά. «Ο Έβρος θα κλείσει» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που προετοιμάζεται. Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου επισήμανε πως θα γίνουν προσλήψεις και πως η κυβέρνηση κληρονόμησε 70.000 αιτήσεις ασύλου. «Θα γίνουν σημαντικές επιστροφές. Δεν θα λύσουμε όλο το πρόβλημα.
Συμβολικά και επικοινωνιακά απέναντι στα άθλια κυκλώματα διακινητών και σε όσους έρχονται, το μήνυμα είναι σαφές. Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που εμείς θέλουμε στην Ελλάδα και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν» επανέλαβε, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες κλειστές δομές, όπου θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες.
Πάντως, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες για τους κλειστούς χώρους έχουν προκαλέσει αναστάτωση και την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά τη στιγμή που ο αριθμός όσων διαμένουν στη Μόρια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φτάνοντας τις 16.000.
Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου και Μυτιλήνης Λέσβου διαψεύδουν εμμέσως πλην σαφώς τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα δηλώνοντας άγνοια για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ο κ. Πέτσας (μιλώντας στον ΑΝΤ1) τόνισε προχθές ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες, περιφερειάρχης, δήμαρχοι και βουλευτές, ήταν ενήμεροι για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που αφορούσε τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νησιώτες δεν διαφωνούν με τη λύση των κλειστών κέντρων, φοβούνται όμως ότι τα υφιστάμενα ΚΥΤ δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να υποστούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης έχει συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για σήμερα Δευτέρα στο οποίο καλεί τους εκπροσώπους του υπουργείου να εξηγήσουν τα κυβερνητικά σχέδια «έτσι ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις».
Ο Γεώργιος Στάντζος δήμαρχος ανατολικής Σάμου απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία συνήψε επίσης την απόφαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης όπου η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων δηλώνει την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια.
Πάντως, ο δήμαρχος συμφωνεί με τη δημιουργία κλειστού κέντρου, διαφωνεί ωστόσο με τον αριθμό των ανθρώπων που θα διαμένουν. Οπως ανακοινώθηκε, στη νέα δομή θα μπορούν να φιλοξενηθούν από 5.000 έως 7.000 άνθρωποι.
«Το ΚΥΤ στη Σάμο πρέπει να είναι κλειστό. Ομως το νούμερο αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν μπορούμε να δεχτούμε πάνω από 1.200-1.500 άτομα, όπως άλλωστε μας αναλογούν με βάση τον καταμερισμό που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση». Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.
Ο κ. Γκράντι θα συναντηθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος φορείς (Λιμενικό, Αστυνομία, EASO, FRONTEX, Υπηρεσία Ασύλου, ΕΟΔΥ, ΔΟΜ, Στρατιωτικό Διοικητή και διοίκηση του ΚΥΤ). Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου θα συνομιλήσει και με τους διαμένοντες εκεί πρόσφυγες (κυρίως γυναίκες) και το προσωπικό του κέντρου.